Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nykyaikainen 5-ottelu palaa Hämeenlinnaan

Nykyaikainen viisiottelu on palaamassa Ahveniston olympiamaisemiin. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto ja Hämeenlinnan kaupunki ovat järjestämässä vuoden 2020 Pohjoismaiden mestaruuskisat ja vuoden 2022 mastersien MM-kisat Hämeenlinnassa.

Kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan osallistua kisojen hakemiseen ja järjestelyihin 36000 eurolla. Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto on puolestaan jo aiemmin käynnistänyt hakuprosessin kisojen saamiseksi Suomeen. Hämeenlinnaa kansainvälisten kisojen isäntäkaupungiksi ehdotti kuntalaisaloitteessaan hämeenlinnalainen Antti Simola . Ahveniston olympiapuiston ystävä muistuttaa, että vuonna 2022 juhlitaan Suomen olympialaisten 70-vuotista historiaa.

– Nyt tarjoutuu hyvä mahdollisuus elävöittää Ahveniston olympiapuistoa. Asun alueen lähellä ja minua on jo pitempään harmittanut se, ettei Ahvenistoa ja olympiaperinteitä ole hyödynnetty riittävästi vuosien saatossa. Vuoden 1952 kisojakin on muisteltu tasavuosina lähinnä puheilla ja vain pienimuotoisilla urheilutapahtumilla, Simola sanoo.

Nykyaikaisen 5-ottelun arvokisoja on järjestetty Suomessa harvakseltaan. Edelliset aikuisten MM-kisat käytiin Suomessa vuonna 1990. – PM-kisoja ja kansainvälisiä kisoja on kyllä järjestetty meillä useampiakin, mutta masters-kisojen kaltaisista isoja tapahtumia meillä ei ole ollut pitkään aikaan. Nyt meille tarjoutuu hyvät mahdollisuudet isännöidä kisoja olympiahengessä ja virittyä tunnelmiin jo PM-kisoissa, jotka olisivat MM-kisojen esikisat, suunnittelee Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliiton hallituksen jäsen Janne Saarikko .

Viisiottelu ei ole vieras laji hämeenlinnalaisille. Muun muassa SM-kisoja ja erilaisia lajin teemapäiviä paikkakunnalla on järjestetty olympialaisten jälkeenkin.

– Perinteiden ansiosta Hämeenlinna on meille luontainen kumppani. Suorituspaikatkin ovat pientä silausta vaille valmiina. MM-kisaorganisaatiota pääsisimme testaamaan hyvin PM-kisoissa, Saarikko pohtii.

PM-kisat ovat maailmanlaajuisia kisoja pienempi tapahtuma, mutta Saariko muistuttaa, että olympiavuosi lisää niidenkin kisojen hohtoa. – Kisat ovat Tokion olympiavuonna ja varsinkin parhaat naisurheilijamme Laura Salminen ja Eevi Bengs saattavat hyvinkin olla olympiaedustajia.

– Masters-kisoihin puolestaan saapuu osallistujia kaikilta mantereilta. Kisoissa ovat mukana yli 30-vuotiaat ottelijat. Eniten kilpailijoita on 40-vuotiaiden sarjoissa, kertoo Saarikko.

Nykyaikaisen 5-ottelun alkuperäiset lajit olivat miekkailu, ammunta, uinti, esteratsastus ja maastojuoksu.

Vuonna 2008 ammunta ja maastojuoksu yhdistettiin ampumajuoksuksi. Uudistus otettiin kilpailuissa käyttöön vuonna 2009 ja samana vuonna päätettiin korvata ruutiaseet elektronisilla aseilla. Ensimmäisen kerran elektronisia aseita käytettiin kilpailuissa vuonna 2010. Hämeenlinnan PM- ja MM-masterskisoissa miekkailu, uinti ja ampumajuoksu kilpaillaan Ahvenistolla. Ratsastusosuus kilpaillaan alustavan suunnitelman mukaan Aulangon tallilla. HäSa