Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Legendaarinen forssalainen jääkiekkohuoltaja Neka Haapanen on kuollut

“Hän oli satojen pelaajien ja valmentajien hyvä ystävä.”

Yksi Suomen tunnetuimmista ja merkittävimmän uran tehneistä jääkiekkohuoltajista, Erkki Haapanen on kuollut. Forssalaislähtöinen Haapanen menehtyi 74 vuoden iässä pitkän sairastelun uuvuttamana. Tapahtuneen toi esiin forssalainen jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen muistamalla lempinimellä Neka tunnettua Haapasta Facebookissa. Suhonen oli yksi Haapasen läheisimpiä ystäviä, ja toi 1980-luvun alussa tämän mukaan maajoukkuetoimintaan. Sveitsissä oleva Suhonen sai tiedon tämän poismenosta maanantaina toiselta valmentajalegendalta Pentti Matikaiselta .

– Pena, joka myös oli Nekan hyvä ystävä, soitti aamulla minulle tänne Sveitsiin. Neka kuoli sairaalassa, ja hänellä oli useita erilaisia sairauksia viime aikoina, Suhonen kertoi Hämeen Sanomille.

– Olemme tunteneet hyvin nuoresta lähtien, koska hänkin oli forssalainen. Otin hänet Pitäjänmäen Tarmosta yhden juniorimaajoukkueen huoltajaksi, mistä hänen uransa oikeastaan alkoi. Olimme siitä asti paljon yhteisissä riennoissa jääkiekossa, ja tuli nähtyä aika usein myös hänen ollessa Kosmoksen (helsinkiläinen ravintola) portsarina.

Haapanen on yksi harvoista Jääkiekkoleijonaksi aateloiduista huoltajista. Hän sai arvonimen numerolla 233 joulukuussa 2015. Hän sairastui samoihin aikoihin ja jäi hiljalleen sivuun huoltotöistä. Hän toimi vuosikymmeniä jääkiekkomaajoukkeiden huoltajana, myös miesten A-maajoukkueessa, mutta parhaiten hänet tunnetaan kiekkopiireissä Jääkiekkoliiton Pohjola-leirin järjestäjänä yli 30 vuoden ajalta. Hänellä oli merkittävä rooli myös useiden jääkiekon MM-kotikisojen huollon suunnittelussa ja toteutuksessa, minkä lisäksi hän huolsi maajoukkueista tuttuja NHL-pelaajia Teemu Selännettä myöten kesäkausina.

– Neka oli suurenmoinen ihminen, erittäin lämmin ja huolehtivainen. Hän oli varmaan satojen pelaajien ja valmentajien hyvä ystävä, Suhonen muisteli puhelimessa. Haapanen lähti uransa loppupuolella kerran ulkomaillekin ammattihuoltajaksi kaudella 2011–12, kun hänet värväsi päävalmentaja Raimo Summasen pyynnöstä KHL-seura Avangard Omsk.

Pitkän linjan kiekkohuoltajan ura ei rajoittunut jääkiekkoon. Hän näytteli taustarooleissa Aki Kaurismäen elokuvissa Varjoja paratiisissa ja Laitakaupungin valot sekä tämän satiirisessa lyhytelokuvassa Rocky VI. Helsingissä pitkään asunut Haapanen työskenteli ovimiehenä ja valittiin Helsingin vuoden portsariksi 2006.

Monet suomalaiset jääkiekkovaikuttajat yhtyivät Suhoseen lähettämään Haapaselle terveisiä viimeiselle matkalle. – Surullista, hieno ja positiivinen ihminen! Muistoa kunnioittaen, kirjoitti Columbus Blue Jacketsin general manager Jarmo Kekäläinen saman Facebook-päivityksen yhteydessä. – Hiljaiseksi pistää, upea ihminen on poistunut! totesi naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen . HäSa