Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Makwan Amirkhani ei kiirehdi paluuta UFC-häkkiin – vahvistaa nyt nyrkkeilyosaamistaan

Amirkhani kaavailee seuraavaa ammattilaisotteluaan aikaisintaan ensi kesällä.

Hämeenlinnan Kisan järjestämien Mauri Backmanin muistokisojen nimekkäin iskijä ei varsinaisesti ollut edes nyrkkeilijä. Suomen vapaaottelun tähti, Ultimate Fighting Championshipissä eli UFC:ssä ammatikseen kamppaileva Makwan Amirkhani kävi nyrkkeilemässä syksyn neljännen ottelunsa Punaportin kehässä. Turun Urheiluliiton edustuksella otellut Amirkhani kukisti 75 kilon sarjassa Ringside Gymin Jamil Mahdin hajaäänituomiolla. Voitto oli hänelle kolmas amatöörikehissä kuukauden sisään. Amirkhani ei ole kuitenkaan UFC:n suurimpiin tähtiin lukeutuvan Conor McGregorin tavoin tekemässä syrjähyppyä nyrkkeilyyn, vaan hiomassa heikompaa osa-aluettaan. Painitaustainen turkulainen ei ole kunnostautunut pystyottelijana.

– Myönnetään, että se on heikoin osa-alueeni. Missä sitä paremmin oppii lyömään kuin nyrkkeilykisoissa? En vertaa itseäni vastustajiini, vaan se riittää, jos näen peilistä joka matsin jälkeen paremman jätkän. Joka päivä harjoittelen noin viisi tuntia, mutta vielä tuntuu, että voisi lisätä yhden treenin päivään, Amirkhani kuvailee nyrkkeilyprojektiaan.

Viime keväänä Amirkhani harjoitteli vapaa-ottelua Irlannissa, mutta nyt hän on pysytellyt Suomessa ja aikoo kiertää nyrkkeilykisoja mahdollisimman paljon. Ensi viikonloppuna on vuorossa Somero.

– Tuntuu, että tämä on nyt oikea ympäristö treenata nyrkkeilyä. Niin paljon kuin matseja ja sopivia vastustajia on tarjolla, niin otellaan. Toivon juuri tällaisia tasaisia matseja, välillä kovempiakin, jotta saan nähdä kehittymiseni. Tämä on vain koulunkäyntiä, UFC:ssä haluan sitten repiä ihmisen pään irti.

Amirkhani on otellut UFC-urallaan viisi kertaa voittaen neljästi, mutta edellisen 20 kuukauden aikana hän on ollut tositoimissa vain kerran. Toukokuussa hän palasi yli vuoden ottelutauolta Liverpoolissa ja voitti hajaäänin Yhdysvaltain Jason Knightin .

Amirkhanin seuraavakin otteluväli venynee vuoden mittaiseksi. Hänen mukaansa seuraavasta UFC-kamppailusta ei ole muuta käsitystä kuin utuinen toive ajankohdasta.

– Veikkaan, että se ottelu on ensi kesänä, mutta ennen ensi marraskuuta. Tarjouksia on tullut, mutta olen nuori kundi, niin minulla on aikaa enkä hätäile. Ihan sama, ketä vastaan ottelen ja missä, kunhan ajankohta on sopiva, Amirkhani kertoo.

Ennen häkkimähinöitä 30-vuotias ottelija keskittyy nyrkkeilyyn – harjoitusmielessä, vaikka hän kertookin tavoitteekseen huhtikuun SM-kisat.

– Haluaisin nyrkkeillä SM-kisoissa ennen seuraavaa UFC-matsia. En heitä kirvestä kaivoon nyrkkeilynkään puolesta. Sitä ei tiedä, mihin polku vie. Omaksun asioita näköjään nopeasti. Olen sopivan luova nyrkkeilijäksi, kurditaustainen Amirkhani pohtii.

Sopimusta UFC:n kanssa on jäljellä kaksi ottelua. Amatöörinyrkkeilyä se ei estä.

– Kyllä siellä tiedetään, että nyrkkeilen vain kehitysmielessä. He haluavat, että olen kunnossa ja näyttävä, kun teen omaa show’tani. Hekin tietävät markkina-arvoni, joten turha minun on mennä “leijonanruuaksi”. HäSa