Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edis Tatlin Hämeenlinnan Kisassa alkanut ammattinyrkkeilijän ura nytkähti askeleen kohti MM-ottelua

Ammattilaisnyrkkeilyssä isoihin otteluihin pääsemiseen ei riitä pelkkä urheilusuoritus, vaan urheilijan pitää myös herättää yleisössä laajaa mielenkiintoa.

Niin hullulta kuin se tuntuukin, Edis Tatli saattoi ottaa ammattilaisnyrkkeilijän urallaan askeleen eteenpäin voittamalla tanssiaiheisen tosi-tv-kilpailun.

– Lajin kilpailujärjestelmä on sellainen, että nyrkkeilijän suosiolla on iso merkitys uran etenemismahdollisuuksien kannalta. – Jos keihäänheittäjä heittää 90 metriä, se riittää kilpailumenestykseen ja sponsorisopimuksiin. Nyrkkeilijän on kuitenkin vaikea saada isoja otteluita, jos hänen ottelunsa eivät herätä yleisön mielenkiintoa, nyrkkeilytoimittaja ja -kirjailija Janne Romppainen tietää. Tatli on voittanut urallaan kuusi EM-titteliottelua, mutta hän ei ole noussut yhtä vetovoimaiseksi yleisömagneetiksi kuin vaikkapa Amin Asikainen ja Robert Helenius parhaina aikoinaan.

Tatlin viimeiset EM-titteliottelut ovat keränneet lehtereille vain joitain satoja katsojia. Tatlin taustajoukkojen haaveilemassa MM-ottelussa yleisömäärään pitäisi tulla yksi nolla perään.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman finaalia seurasi viime sunnuntaina 1,6 miljoonaa suomalaista. Avasiko ohjelman kautta tullut kansansuosio ovet myös sille, että Tatlin ympärille uskalletaan rakentaa aiempaa isompia nyrkkeilytapahtumia?

– Tämä on hyvä kysymys. Onko tanssiohjelman kautta saavutettu yleisö sellaista, joka tulee myös nyrkkeilykatsomoon? Realisoituuko suosio myös tätä kautta? Siitä en ole lainkaan varma. – Eva Wahlström on valovoimainen persoona ja hyvin tunnettu henkilö. Nyrkkeilijänä hän ei ole kerännyt kuitenkaan isoja yleisömääriä. Tatlin tilanne saattaa olla hieman samanlainen. Tanssiohjelman katsojissa oli oletettavasti paljon naisia. Heitä voi olla vaikea saada nyrkkeilykatsomoon, Romppainen pohtii.

Sponsorimarkkinoilla Tatlin arvo nousi tanssikilpailun myötä uudelle tasolle. – Tatlin ulottuville tuli kokonaan uusi kohderyhmä: naiset. Se avaa ilman muuta mahdollisuuksia uudenlaisiin yhteistyökumppanuuksiin, urheilumarkkinoinnista tohtoriksi väitellyt Arto Kuuluvainen uskoo. Kuuluvaisen mielestä Tatlin ja hänen taustajoukkojensa kannattaisi tutustua siihen, mitä vapaaottelija Makwan Amirkhani on tehnyt viime vuosina.

– “Maku” on ollut suomalaisista kamppailu-urheilijoista tienraivaaja some-maailmassa. Hänellä on 170 000 seuraajaa, mutta oleellisempaa on, miten hän on asemaansa käyttänyt. “Maku” on somessa hyvin aktiivinen ja on urheilijoille epätyypillisesti ottanut suoraviivaisesti kantaa asioihin, esimerkiksi maahanmuuttoon ja koulukiusaamiseen.

Amirkhanin verotettavat tulot olivat vuonna 2016 lähes 250 000 euroa. Pääosa rahoista tuli yhteistyösopimuksista ja erilaisista esiintymispalkkioista.

– Minusta Tatlin kannattaisi valita sama reitti. Toki hänen some-profiilinsa pitää olla aito. Ei kannata yrittää olla mitään, mitä ei oikeasti ole. Näen Tatlissa kuitenkin potentiaalia. Hän jättää itsestään hyväkäytöksisen ja nöyrän vaikutelman, mikä ei ole tyypillistä kamppailu-urheilijalle. Sen päälle on hyvä rakentaa.

Kuuluvaisen mukaan sosiaalisen median kautta suosiotaan lisääviä urheilijoita yhdistää tyypillisesti kolme tekijää. – Urheilullinen menestys, elämäntyyli ja kantaaottavuus. Kun seuraa vaikkapa Christiano Ronaldon ja David Beckhamin some-kanavia, niin he poseeraavat usein muiden julkkisten kanssa ja siirtävät tavallaan sitä kautta myös näiden suosiota itseensä.

– Sisältö on tärkeää. Uutislinkkejä jakamalla ja omista otteluista kertomalla ei vielä luoda kiinnostavaa some-profiilia, Kuuluvainen tietää.

Pekka Mäki on ollut Edis Tatlin valmentaja, manageri ja promoottori vuodesta 2007 lähtien. Millaisia suunnitelmia teillä on suosion ulosmittaamiseksi?

– Ihan ensiksi pitää sanoa, että nyrkkeilyn pitää olla jatkossakin pääasia, ehdottomasti. Julkisuusstatus putoaa äkkiä, jos kehässä tulee turpaan. Edis on kuitenkin nyrkkeilijä, ei tanssija. – Mediasuhteita ja omia sosiaalisen median kanavia pitää hoitaa aiempaa koordinoidummin. Sitä varten meillä on ammattimies, tiedottaja Saku Schildt. Myyntiä hoitavat Olli Palvas ja Ricardo Morales . Heidän työnsä kannalta tilanne on nyt otollinen, Mäki arvioi.

Mäki lupaa, että Tatlin seuraava ottelu on maaliskuussa. Paikkakunta on Helsinki, mutta sitä Mäki ei uskalla vielä sanoa, onko ottelupaikka Töölön Kisahallin sali vai Hartwall Areena.

Mäki uskoo, että maaliskuun ottelua seuraava kamppailu voi olla jo IBF- tai WBC-liiton MM-titteliottelu.