Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret Leijonat nousi lopussa kuolleista – Utunen päätti maalillaan kisaisäntä Kanadan pelit karvaaseen pettymykseen

Suomi näytti jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadalle loppukirin mallia. Suomi voitti mestaruuttaan puolustaneen isäntämaa Kanadan puolivälierissä jatkoajalla 2–1.

Suomen voittomaalin Vancouverissa iski ajassa 65.17 Toni Utunen. Maali oli Tapparassa kotimaista Liigaa pelaavan Utusen ensimmäinen tällä kaudella.

–  Ei kautta ilman maalia. En ensin tajunnut, mitä tapahtui. Tärkeä maali minulle ja joukkueelle, Utunen muisteli ampumaansa ratkaisuosumaa Ylelle.

Voittomaalia olivat syötöillään avittamassa Aarne Talvitie ja Aleksi Heponiemi.

Tappio oli Kanadalle karvas, sillä se putosi ensimmäistä kertaa nuorten MM-kotikisojensa historiassa mitalipeleistä.

Pompputasoitus Suomen onni

Oli hyvin pienestä kiinni, että Suomi pystyi venyttämään MM-puolivälieräottelun jatkoajalle. Kun varsinaisen peliajan viimeinen minuutti alkoi, Kanada johti Ian Mitchellin toisen erän alussa ampumalla maalilla 1–0.

Suomen maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen luisteli varsinaisen peliajan viimeisen minuutin alkaessa vaihtoon, ja Suomi yritti tasoitusosumaa kuudella kenttäpelaajalla.

Heponiemen tekemä maali syntyi, kun ottelua oli jäljellä vain hieman reilut 46 sekuntia. Syöttöpiste maalista kirjattiin Eeli Tolvaselle, jonka tuikkaama kiekko osui Heponiemeä jalkaan. Jalasta kiekko kimposi maaliin kanadalaisvahti Mikey DiPietron käden alta.

Kanadalla oli aiemmin jatkoajalla hyvät mahdollisuudet voittoon, sillä se sai rangaistuslaukauksen. Se tuomittiin Tolvasen koukattua kanadalaispelaajaa. Ottelussa 25 laukauksesta 24 torjunut Luukkonen torjui Kanadan kapteenin Maxime Comtois’n ampuman rangaistuslaukauksen.

Kanadalaispelaaja oli päässyt ennen Tolvasen koukkaamista läpiajoon, kun Suomen kapteeni Talvitie antoi huolimattoman poikittaissyötön keskialueella.

–  UuPee pelasti päiväni, Talvitie kehui rangaistuslaukauksen torjunutta maalivahti Luukkosta.

Suomella kävi tovi ennen Utusen tekemää voittomaalia onni, sillä kaukalon toisessa päädyssä Kanadan Noah Dobsonilla oli vapaa laukaisupaikka ratkaista ottelu Kanadalle, mutta hänen laukauksensa epäonnistui mailan rikkouduttua.

“Tämä oli käännekohta”

Puolivälierävastustaja Kanada oli ollut ailahtelevainen alkulohkopeleissään. Isäntämaa rökitti Tanskan 14–0 ja otti vahvalla pelillä 5–1-voiton Tshekistä, mutta nilkutti vaivoin 3–2-voittoon Sveitsistä ja kärsi kirvelevän 1–2-tappion Venäjälle.

Suomi kohtaa välierissä Sveitsin, joka pudotti puolivälierässään Ruotsin jatkosta 2–0-yllätysvoitolla.

Suomi hävisi MM-turnauksen avausottelunsa Ruotsille 1–2. Kahdessa viimeisessä MM-kisaottelussa pohjoisamerikkalaisia joukkueita vastaan Suomen peli-ilme on ollut paljon pirteämpi, vaikka ennen Kanada-voittoa alkulohkon päätöspeli Yhdysvaltoja vastaan päättyikin 1–4-tappioon.

Kanadaa vastaan Suomella oli maalipaikkoja enemmän kuin Ruotsi- ja Yhdysvallat-peleissä yhteensä.

–  Tämä oli käännekohta, kapteeni Talvitie viittasi puolivälieräottelun jälkeen Kanada-voiton antamaan lisäpotkuun.