Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petteri Sihvonen kertoo miksi JYP on lipumassa auringonlaskun organisaatioksi – miten kurssi voidaan kääntää Jyväskylässä?

Kiekkokiuas paneutuu JYPin syvään sukellukseen ja sen taustamyllerryksiin.

JYPin kausi on mennyt toistaiseksi penkin alle ja lisäksi taustoilla tuivertaa.

Urheilujohtaja Jukka Holtari poistuu tämän kauden jälkeen myrskyisissä merkeissä. Holtari kuvaili jatkosopimusneuvotteluja huonoksi suoritukseksi seuralta.

Lisäksi JYP Jyväskylä Oy:n huhtikuussa päättyneestä tilikaudesta on paljastunut Keskisuomalaisen mukaan 206 000 aiemmin kirjaamaton meno.

Sarjataulukossa JYP on vielä kaukana pudotuspelipaikoista, joka on perinteisesti menestymään tottuneelta seuralta pohjanoteeraus.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvosen mielestä asia ei ole pelkästään yllätys.

– Kun viime keväänä kuulimme, että JYP palkkasi kokemattoman Lauri Merikiven päävalmentajakseen, annoimme aikamoisen löylyn välittömästi täällä Kiekkokiukaalla. Lisäksi Hämeen Sanomien liigaliitteessä jo osattiin kertoa, että urheilujohtajarintamalla tämä Holtarin osalta voi mennä näin, Sihvonen sanoo.

– Jokainen dynastia sortuu tai kokee notkahduksen joskus. Jyväskylässä ollaan aika lähellä sortumista nyt. Sortumisen ydin on siinä, että alettiin halveksua valmentajuutta ja palkattiin tilalle täydellinen noviisi – lisäksi vielä siirrettiin valtaa pelaajille. Kaiken kamaluuden päälle yksi kokeneimpia ja parhaita urheilujohtajia menee tämän pelaajia voitelevan pesuveden mukana.

– Korjausliike olisi tehtävä. Näillä voimin tällä päävalmentajalla, tällä urheilujohtajan arvostuksella merkit eivät ole kovin hyvät.

Sihvonen kääntää katsettaan myös JYPin vt. toimitusjohtaja Kari Tyniin. Tyni oli yhtenä osana rakentamassa JYPin menestystarinaa seuran ollessa alamaissa ja tietää mistä menestys jyväskyläläisessä seurassa voi koostua.

– JYP, jonka suuruus lähti kolmikosta Tyni, Jukka Seppänen ja Risto Dufva. Jos siihen olisi kokeiltu heittää joku Merikivi valmentajaksi, niin siinä olisi suuri nousu jäänyt näkemättä, jossa tulee Suomen mestaruuksia ja CHL-mestaruus. Onnea vain, kokeilemaan uutta nousua Merikiven kanssa. Tällä hetkellä JYPissä on käynnissä arvoton näytelmä, Sihvonen liekittää.

– Kari Tynin kannattaisi kaivaa vanha seurapelikirja esiin, ettei lähdetä seikkailemaan miten sattuu. JYP on ollut yksi 2000-luvun kovimmista liigatarinoista ja -organisaatioista, tukeutumalla historiaan, sieltä se malli pitää ottaa. Kova päävalmentaja, osaava urheilujohtaja, rautainen talous taustalla ja keskisuomalainen identiteetti ovat nyt avainasioita.

– Onko vatsa sitten täynnä? Jos on, muut vievät ne sijat jotka JYP haluaa. Huippu-urheilussa romahdus on nopea, jos ydinasioista ei pidetä huolta.