Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kellaridivisioonista kirkkaisiin valoihin – mikä on Rangersiin siirtyvän Glen Kamaran tarinan opetus Suomi-futikselle?

Skotlantilaiseen suurseura Glasgow Rangersiin siirtyneen Glen Kamaran esimerkki on kovan työn esimerkki.

Glasgow Rangers on tuttu seura suomalaisille. Uraa Rangersissa ovat tehneet Antti Niemi ja Jonatan Johansson , jotka ovat olleet seurassa arvostettuja ammattilaisia. Johansson toimi vieläpä viime kaudella seuran apuvalmentajana. Nyt seura tunnetaan Suomessa myös siitä, että se on suomalaiskeskikenttäpelaaja Glen Kamaran uusi seura ensi kesästä alkaen nelivuotisella sopimuksella. Vaikka brittisuuruus Steven Gerrardin valmentaman Rangersin kohdalla ei puhuta enää samalla tavalla kuin 90-luvun loiston vuosina, puhutaan silti varteenotettavan jalkapallomaan – Skotlannin – suurseurasta.

Puhumme siis Kamaran ja Suomi-futiksen kohdalla merkittävästä asiasta.

Espoossa juniorivuosinaan pelannut Glen Kamara teki jo 12-vuotiaana kovan ratkaisun ja muutti äitinsä kanssa Lontooseen pelaamaan jalkapalloa. Kaudella 2011–12 Kamara pelasi Southendissa kunnes siirtyi lontoolaisen suurseura Arsenalin junioriputkeen.

Kamara ei päässyt pelaamaan Arsenalissa kuin yhdessä liigacupin ottelussa Sheffield Wednesdayta vastaan. Kilpailutilanne lontoolaisjätissä oli niin raju, että peliaikaa ei tullut. Välillä Kamara pelasi lainalla Englannin aladivisioonissa Southend Unitedissa ja Colchester Unitedissa.

Arsenalista Kamara siirtyi Dundeen riveihin, josta nuori mies alkoi herättää huomiota, kuten hän on tehnyt myös Suomen A-maajoukkueessa.

Se, mitä tässä yritetään sanoa, on se, että Kamaran ura ei suinkaan ole ollut mitään vaakasuoraa nousukiitoa. Kamaran urakaari muistuttaa paljon Eurooppa-liigassa pelanneen FC Kööpenhaminan Jesse Jorosen vastaavaa. Myös Joronen siirtyi teini-ikäisenä valioliigaseura Fulhamin organisaatioon, mutta hän ei onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa seuran edustusjoukkueessa.

Välillä Joronen lainattiin todellisiin kellaridivisiooniin kuten konferenssin eteläisen aluesarjan Maidenhead Unitediin ja konfersenssin pääsarjan Cambridge Unitediin.

Suomessa usein pohditaan missä iässä on viisasta siirtyä ulkomaille.

Toinen puoli on sitä mieltä, että ulkomaisiin hyviin seuroihin on syytä siirtyä Kamaran tavoin varhain. Ulkomailla hyvissä seuroissa kilpailu on kovaa ja siinä kasvaa nuorena kasvaa parhaiten kilpailutilanteisiin ja sietämään stressitilanteita.

Toinen puoli on taas sitä mieltä, että olisi hyvä hankkia kannuksia ensin Suomessa ja lähteä ulkomaille vasta myöhemmin.

Niin tai näin, Kamaran ja Jorosen uratarinoissa on paljon opittavaa niille suomalaisille nuorille pelaajille, jotka pelaavat ulkomaisissa akatemioissa.

On vain painettava eteenpäin armottomassa kilpailuviidakossa, vaikka tulevaisuudesta ei välillä alasarjoissa pinnistäessä olekaan mitään takeita.

Sen tekivät myös Kamara ja Joronen, jotka ryömivät hiljalleen huippua kohti.