Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HPK-taustainen jääkiekkovalmentaja Matti Tiilikainen heittäytyi mahdollisuudelle Saksassa – "Tämä on ollut mieletön kokemus"

HPK-taustaisen Matti Tiilikaisen valmentama Löwen Frankfurt on menestynyt hyvin Saksan DEL2-liigassa. Heittäytyminen uuteen haasteeseen on antanut tulevaisuuden valmentajanimelle paljon.

Hämeenlinnalainen jääkiekkovalmentaja Matti Tiilikainen teki perheineen kovan ratkaisun viime kesänä.

Viime kaudella Nuorten SM-liigan runkosarjan piste-ennätykseen HPK:n U20-joukkueensa luotsannut Tiilikainen päätti myydä asuntonsa ja autonsa, pakkasi tavaransa ja siirtyi valmentamaan Saksaan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Maisema vaihtui Hämeenlinnasta lähes 800 000 asukkaan Frankfurtin metropolialueelle, jossa samalla muuttui kaikki tuttu ja turvallinen.

Edessä oli uusi maa, kieli, kulttuuri, joukkue ja toimintatavat.

– Muutos on ollut suuri ja vaati tietysti jonkinlaista heittäytymistä, että tänne lähdettiin. Koen, että tämä on yhdistänyt perhettä entisestään ja olemme päässeet hyvin arkeen kiinni, Tiilikainen sanoo.

– Tämä on ollut tähän asti aivan mieletön kokemus.

Tiilikainen valmentaa DEL2-sarjassa Löwen Frankfurtia. Ihan kaikki ympärillä ei ole muuttunut, sillä Tiilikaisen tiimissä on HPK:n juniorijääkiekosta tutut miehet – apuvalmentaja Marko Raita , maalivahtivalmentaja Valtteri Salo ja huoltaja Lasse Jokinen .

– Tiimityön merkitys on suuri ja on ollut suuri tekijä, että olemme olleet samalla sivulla Manen ja Valtsun kanssa. Välillä väitellään, sparrataan, haastetaan ja ollaan kovastikin eri mieltä, mutta se kuuluu asiaan. Joukkueelle kuitenkin asiat esitetään yhtenäisesti, Tiilikainen toteaa.

Alkukausi on sujunut tuloksellisesti hyvin – ja niin pitääkin, sillä Tiilikaisen edustama Frankfurt Löwen edustaa sarjan suuria.

Sarjan kärkinelikko on kuitenkin tiiviissä nipussa, sillä neljäntenä oleva Löwen Frankfurt on ainoastaan kaksi pistettä kärkijoukkue Ravensburgia perässä ennen perjantain sarjakierrosta. Joukkueessa on myös HPK:sta tuttua väriä, sillä Tiilikaisen joukkuetta edustaa suomalaishyökkääjä Antti Kerälä sekä niin ikään HPK:ssa pelannut jenkkipakki Dan Spang .

Nousu korkeimmalle sarjatasolle on kuitenkin korkeampien voimien käsissä toistaiseksi. Tällä hetkellä Saksan pääsarja DEL on kuitenkin suljettu, mutta sarja on päätetty avata kaudeksi 2020–21. Löwen Frankfurt on kuitenkin jo maksanut lisenssimaksunsa pääsarjaan ainoana DEL2-sarjasta.

DEL2-sarjaa on turha pitää minään jääkiekon takapihana, sillä yleisömäärät Löwen Frankfurtin kotiotteluissa ovat olleet keskimäärin Tiilikaisen mukaan 5000 silmäparin luokkaa.

Kotiareena Eissporthalle Am Ratswegin kapasiteetti on 6946.

– Kotipelit ovat hienoja kokemuksia, meillä on kovimmat katsojaluvut ja tunnelma pelistä toiseen on kova. Se potkii kaikkia pelin aikana eteenpäin, ja välillä hallissa on täysi tupa, Tiilikainen kertoo.

Vieraspelitkin ovat omanlaisensa elämys.

– Esimerkiksi toinen derbyjoukkue Bad Neuheimin areena on vanha. Ihmisiä oli paikalla 4500 ja meille vislattiin, huudettiin ja buuattiin. Siellä rööki ja kalja haisi, enkä pelaajille voinut sanoa mitään, koska kukaan ei yksinkertaisesti kuullut. Hallikin oli niin kylmä, että tussikin jäätyi, enkä voinut piirtää. Piti keksiä toisia tapoja kommunikoida, Tiilikainen hymähtää.

Tiilikainen on lähtenyt luomaan Löwen Frankfurtille uutta kulttuuria.

Vahvojen hankintojen lisäksi se haluaa profiloitua myös pelaajakehitystyöstään. Sana on kiirinyt ja joukkue on saanut kiinnitettyä esimerkiksi kaksi Saksan alle 20-vuotiaiden maajoukkuepelaajaa. He ovat nähneet seuran parhaaksi vaihtoehdoksi.

Valmentajat mukaan lukien seuran nettobudjetti on noin 600 000 euroa ja bruttobudjetti on jotain miljoonan euron luokkaa. Sillä katettaisiin esimerkiksi monen Mestis-seuran vuosibudjetit.

Mistään pienestä puulaakista ei ole siis kyse.

– Joukkue ei saa olla vain ostojoukkue. Tietysti tarvitaan hyviä ja kokeneita pelaajia, mutta jatkuvuus syntyy niin, että nuoret pelaajat kehittyvät. Silti pelaajakehitystyön taakse on turha verhota mitään, jos voittoja ei tule. Tuloksia täälläkin katsotaan, kuten ammattilaisurheilussa pitääkin, Tiilikainen sanoo.

Haasteita on riittänyt. Niihin kuuluvat valmennuskielen ja -terminologian muuttuminen englanniksi ja myös urheilullisuuden voimistaminen on vaatinut sisäänajoa.

– Välillä ehkä katsottiin kulmien alta, kun lisäsimme harjoitusmääriä. Täällä on paljon todella taitavia ja laadukkaita pelaajia, mutta joillain urheilullisuus tai pelikäsitys on puutteellista. Missään nimessä yhtä urheilullinen sarja tämä ei ole kuin Suomessa.

Saksa on jäänyt maailman kiekkokartalla resursseistaan huolimatta suurmaiden taakse. Tiilikainen uskoo saksalaisen jääkiekon tulevaisuuteen, jos maa löytää toimintaansa oikean suunnan.

– Iso kysymys tulevaisuuden suhteen on, mikä on saksalaisen jääkiekon identiteetti. Paljon täällä pelaa ja valmentaa pohjoisamerikkalaisia. Potentiaalia olisi ja rahaakin kehittämiseen löytyisi, Tiilikainen pohtii.

Tiilikainen lähti Saksaan kehittymään valmentajana, mutta tavoitteet ovat luonnollisesti DEL2-sarjaa korkeammalla. – Ulkomaalaisena valmentajana täällä on erilaiset paineet tuloksenteossa ja olemme pystyneet todistamaan että omaan tapaan luottamalla, tulos voi tulla. HäSa