Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkien aikojen pelaajabudjetilla juhlakauteensa satsannut SaiPa on taantunut – Sihvonen: "Hyökkäyspeli ollut välillä onnetonta"

Kiekkokiuas-studiossa tehdään katsaus SaiPaan, joka on satsannut seuran käynnissä olevaan 70-vuotisjuhlakauteen kaikkien aikojen suurimmalla pelaajabudjetilla.

SaiPa esiintyi uuden päävalmentajansa Tero Lehterän johdolla viime kaudella tuloksellisesti piristyneesti, mutta nyt seuran juhlakauden satsauksien myötä tuloskunto ei olekaan kehittynyt. SaiPa nosti 70-vuotisjuhlakaudelleen pelaajabudjettinsa seurahistorian suurimmaksi.

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen pohtii ensin, miksi SaiPa pärjäsi paremmin viime kaudella. Sihvonen nostaa esiin tämän kauden haasteeksi puolivillaisen hyökkäyspelin.

– Viime kausi oli poikkeuksellinen suomalaisessa jääkiekossa, kun yksi jos toinen joukkue lähti niin sanotusti nopeuttamaan peliä, mutta sitten säädettiin pelitapoja takaisinpäin. Lehterän joukkue lähti pelaamaan omanlaistaan peliä, kaiken keskiössä oli miten joukkue puolustaa ja että kaikki antavat kaikkensa. SaiPa taisteli hienosti, mutta hyökkäyspeli oli puolivillaista, Sihvonen sanoo.

– Peli näyttää, että kun muut valmentajat ovat viikottain kehittäneet pelaamista, Lehterä ei ole joko tehnyt tai onnistunut tekemään muutoksia. Enemmän on säädetty millaista keskialueen trappia on pelattu, mikä on sivumennen hassua, sillä aikoinaan tv-studiossa Lehterä inhosi trappia.

Sihvosen mielestä vastustajien valmennustiimit ovat päässeet jyvälle SaiPan aseista.

– SaiPa on alettu ottaa tosissaan ja hyökkäyspelirakenteeseen on isketty. SaiPa on ollut onneton välillä siinä miten se hyökkää. Kun hyökkää huonosti ei jää jäljelle kuin trap, Sihvonen sanoo.

– Jollain tavalla pieni romahdus on ollut ilmassa jonkin aikaa. Lehterää on hypetetty jonain muurahaistutkijana tai miksikä lie. Pitäisi ymmärtää, että lentävän lähdön saavia valmentajia aletaan mitata vasta toisella kaudella, mikä todellinen osaaminen on. Jos puhutaan toisen kauden syndroomasta, se pätee usein erityisesti valmentajiin.

– En kuitenkaan sano, etteikö Lehterä voisi onnistua. Mutta vaikeaa on valmentajan pärjätä, jos peliä ei edistä viikottain. Hauskaa olisi kysyä kuinka paljon hän katsoo videoita. Harvemmin tämän lajin pariin tullaan valmentamaan valmiina nerona.

Sihvonen kaivaa videolla myös taktiikkataulunsa esiin ja selittää ongelmat piirtämällä.