Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ollako vai eikö olla? – HPK:n Teemu Turunen kiinni Liigan pistepörssin voitossa

Jos Teemu Turunen voittaa Liigan pistepörssin, hänestä tulee vasta kolmas tittelin voittanut HPK-pelaaja. Turunen on kasvanut tähdeksi Antti Pennasen valmennuksessa Jukureissa ja HPK:ssa.

Ei kahta ilman kolmatta, sanotaan. Teppo Kivelä , kausi 1990-91. Tomas Kucharcik , 2002-03. Siinä ovat toistaiseksi ainoat HPK:n riveistä löytyvät jääkiekon SM-liigan pistepörssin voittajat. Nyt lista on lähellä saada lisälenkin Teemu Turusesta , joka johtaa tällä hetkellä pistepörssiä 43 ottelussa syntyneillä tehoillaan 18+27=45.

Pistepörssin voitto on kuitenkin toissijainen tavoite.

– Se tulee, jos on tullakseen. En mieti pisteitä niin kauheasti, vaan pyrin kehittymään ja luomaan paikkoja. Kun niin tekee, olen luottanut, että tulostakin tulee. Hyvin on mennyt, en olisi uskonut ennen kautta, että näin hyvin menisi tulosten valossa, Turunen kommentoi.

Sitä tämän kauden todellista tavoitetta Turunen ei pelkää sanoa ääneen.

Se on: Suomen mestaruus.

– Mistäs muusta sitä tässä nyt pelaisi. Uskon, että meillä on siihen mahdollisuus, Turunen pamauttaa.

Paljon on vettä virrannut Vanajavedessä siitä, kun HPK:n pelaaja on viimeksi sanonut mestaruuden olevan mahdollisuus.

Turusen sanat kuvastavat hyvin HPK:ssa täksi kaudeksi tapahtunutta muutosta. Pelasihan hän itse viime kaudella joukkueessa, joka ei yltänyt edes pudotuspeleihin.

Turusen arvion mukaan kaksi tekijää muutoksessa – peilattuna viime kauteen – nousee ylitse muiden.

Pelitapa ja fysiikan kollektiivinen kehittyminen. – Olemme hyvässä kunnossa ja jaksamme kolmannen eränkin pelata kovaa ja kärsivällisesti. Vedimme kesän kovaa (HPK:n apuvalmentaja) Timo “Tumba” Turusen johdolla ja se on ollut iso asia. Tiedämme, että meillä on hyvä pelitapa ja voimme voittaa kärkijoukkueita. Hyvä puolustuspeli on kivijalkamme, Turunen kuvailee.

Mutta kuka tämä pistepörssiä sensaatiomaisesti Liigassa johtava Teemu Turunen oikein on – ja mikä on hänen jääkiekkotarinansa?

Kaikki alkaa sieltä, mistä niin monen muunkin jääkiekkoilijan: Kiekkokoulusta.

– Isäni ja serkkuni olivat pelanneet jääkiekkoa ja kiinnostus lajin pariin oli kova. Muistan edelleen hyvin kun pikkupoikana olin sohvalla ja vanhemmat kysyivät, että haluatko mennä Jokereiden kiekkokouluun? Halusinhan minä, siitä se lähti, luistimilla ensi kertaa jo kaksivuotiaana ollut Turunen sanoo.

Jokereissa Turunen oli parhaita pistemiehiä ikäluokasta toiseen, mutta hyppäys aikuisten edustusjoukkueeseen mutkistui, kun selvisi, että syksyllä 2014 Jokerit siirtyisi pelaamaan KHL:ssä. Se tarkoitti sitä, että nuorille pelaajille ei löytynyt juuri tilaa. Ponnahduslauta kaudeksi 2014–15 oli löydettävä muualta. Se löytyi nykyisen Ässien kehitysjohtajan, mutta Jukureiden silloisen urheilujohtajan Tommi Kerttulan ja silloin Jukureiden päävalmentajana toimineen Antti Pennasen kiinnostuksen myötä Mikkelistä.

– Liigassa ei ollut oikein vaihtoehtoja tai mahdollisuuksia, tiet olivat tukossa. Ja jos olisin liigakiekkoa päässyt pelaamaan, rooli olisi varmasti ollut pieni. Mestis ja Jukurit oli hyvä vaihtoehto minulle, siellä pääsin pelaamaan paljon, Turunen selvittää.

– Agentti oli yhteydessä Jukureista Kerttulaan sekä Pennaseen ja he ilmoittivat olevansa kiinnostuneita. Olin itsekin kiinnostunut heidän toimintatavoistaan, joista olin kuullut paljon positiivista. Se oli hyvä päätös.

Jukurit-aika alkoi kasvattaa Turusta kohti liiga-ammattilaisuutta.

Lopulta Turunen seurasi HPK:n päävalmentajapestin saanutta Pennasta Hämeenlinnaan, jossa Turunen on noussut kantamaan vastuuta ja ollut toistaiseksi joukkueen – ja oikeastaan koko liigan – ratkaisija numero yksi.

– Jukurit oli käytännössä liigatason porukka, kaikki tehtiin viimeisen päälle. Siellä painotettiin urheilullisuutta ja ammattimaisuutta. Pennanen osoitti minulle puutteitani ja olen mennyt monessa asiassa paljon eteenpäin, Turunen sanoo.

– Pennanen on ollut todella tärkeä valmentaja, varmasti tärkein, jota minulla on ollut. Olen saanut häneltä hyvää oppia. Hän on auttanut esimerkiksi luistelussa ja vaikkapa siinä, miten johtoasemassa tulee pelata.

Kun puhutaan huippupelaajista, esiin nostetaan usein jokin erityisominaisuus. Turusesta pistää esiin muutamana asiana silmään kyky pitää kiekkoa pyörähdellen ahtaissakin väleissä ja tehdä hyviä esiliikkeitä ennen laukaisua.

Vahva kiekonhallinta on pakottanut myös usein vastustajat rikkomaan Turusta sääntöjenvastaisin keinoin.

– Olen aina yrittänyt pysyä kiekossa. Se on ollut osa peliäni, että pyörähdyksiä tulee. Mestiksessä ensimmäisinä vuosina tuntui, että olin liian usein katollani, mutta fysiikan kehittymisen myötä kiekonhallinta kulmissa on kehittynyt.

Käynnissä oleva kausi antoi Turuselle mahdollisuuden myös kokeilla Leijona-paidassa kansainvälisiä pelejä.

Kokemus oli antoisa, mutta myös silmiä avaava.

– Oli upeaa päästä mittaamaan missä itse menee verrattuna Euroopan parhaisiin. Töitä on vielä tehtävänä luistelun ja liikeen kanssa. Mutta ei se taso niin kaukana ole, Turunen miettii.

Mutta mihin Turunen tulevaisuudessa tähtää? Tämä kausi osoittaa, että valmiuksia on myös kiivetä sarjaportaita ylöspäin.

– Tulevaisuudessa joihinkin ulkomaan sarjoihin haluaisi päästä, Turunen sanoo.

Miten on suurimman ja kauneimman, NHL:n, laita? – NHL on tietyllä tavalla unelma, mutta myös jossain määrin tavoite. HäSa