Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seefeldin helmet: Seuraa näitä urheilijoita hiihdon MM-kisoissa

Hämeen Sanomien asiantuntijan Tuomas Virtasen tärpit MM-kisoihin.

Kärjen tuntumassa

Antti Aalto

Suomen ylivoimaisesti paras mäkihyppääjä on noussut tällä kaudella uransa parhaalle tasolle. Muutamia kertoja jo maailmancupissa kymmenen parhaan joukossa viihtynyt Kiteen Urheilijoiden kasvatti on ollut muutamissa teknisissä osa-alueissa jopa maailman parhaimmistoa. Hänellä on hyvä liikkuvuus ja siten vauhtimäen laskuasento on samaan aikaan rento, mutta jämäkkä. Keskivartalossa on hyvä tuki ja asento on linjakas. Voima ei vuoda ja ajoittaminen on onnistunut keskimäärin hyvin tällä kaudella. Ponnistusvoima ei ole aivan parhaimpien hyppääjien tasolla, mutta ei menestys toisaalta siitäkään kiinni jää.

Välillä hänen laskuasentonsa painuu vähän taakse ponnistuksen alussa, joten loppupotku heittäydytään liiaksi eteen ja kierto hypyn päälle on vajavainen. Silloin kumpulento laahaa liiaksi takana ja vauhtia menetetään.

Loppulento ja alastulo ovat hänen selviä heikkouksiaan lähes aina, vaikka laskuasento ja ponnistuksen ajoitus olisivatkin kunnossa. Hän on liiankin maltillinen kummun lennon jälkeen ja siksi loppulennossa vartalon asento on liian pysty. Siksi alastuloonkin tullaan takapainoisessa asennossa, ja telemark-alastulosta tulee jäykän oloinen. Tyylipisteet ovat usein heikommat, kuin muilla kärkihyppääjillä. Erityisesti Seefeldin normaalimäessä tyylipisteet tulevat ratkaisemaan useita sijoja, kun hyppääjät laskeutuvat muutaman metrin säteelle toisistaan. Ennakkoarviot sijoilla 6–15.

Yllätysvalmis

Ilkka Herola

Kesäkausi meni jopa yli odotusten, kun hän oli kiertueen kokonaispisteissä toinen, ja Villachista tuli jopa voitto. Harjoituskauden viimeisellä leirillä hyppäämisen taso ei ollut enää kuosissa ja Rukalta lähtien mies on tuntenut itsensä väsyneeksi. Hyppy ei enää lentänytkään ja hän takoi kilpailusta toiseen mäkiosuudella päätänsä seinään.

Ladulla pikkusuksi on kuitenkin kulkenut kovaa jo usean vuoden ajan. Hän on viiden nopeimman hiihtäjän joukossa koko kiertueella. Tätä nykyä hänellä on jo laittaa kilpailun viimeiselle kilometrille ylimääräinen vaihde silmään, sillä rytminmuutoskykyä on väsyneessäkin tilassa.

Seefeldin menestyksen tai menestymättömyyden ratkaisee puhtaasti mäkiosuus. Herolan pitäisi päästä alle minuutin päästä kärkeen, jotta hän olisi mitalitaistelussa mukana. Vauhtimäen asennon tulee olla matala, eikä asento saa kaarteella mennä taakse. Se vaikuttaa Herolalla erityisen paljon ponnistuksen rytmiin ja ajoitukseen. Herolan tekniikkavirhe voi tiputtaa pahimmillaan jopa kolmen minuutin takamatkalle, eikä sieltä nousta kuin korkeintaan sijalle 20.

Parisprintissä selkeä mitaliodotus Hirvosen parina, henkilökohtaisissa kilpailuissa realismia sijat 5–10, mutta mitalikin on mahdollinen, jos mäkiosuus onnistuu parhaalla tasolla.

Mitalin syrjässä

Eero Hirvonen

Harjoituskausi meni täysin plörinäksi hyppääjän polven takia. Hän ei pystynyt kriittisinä kuukausina kesäkuun lopusta marraskuun puoliväliin asti hyppäämään ollenkaan. Tämän lisäksi mäkifysiikan harjoittelu oli täysin sovellettua; sitä ei käytännössä ollut ollenkaan. Siksi ei olekaan ollut mikään ihme, että hypyn kanssa on ollut vaikeaa kisatilanteessa, vaikka viime kaudella hän olikin ihan kärkipään hyppääjiä. Nyt kilpailukaudella hän on pystynyt jonkin verran tekemään mäkifyysisiä harjoitteita ja tuloskunto on parantunut. Tekniikkavirhe ei ole enää mäessä niin iso kuin alkutalvena. Silloin asento painautui ja ponnistus heittäytyi sukeltamalla liiaksi eteen.

Ladulla meno on kuitenkin ollut hurjaa, eikä polvivaiva näkynyt juurikaan kesän harjoittelussa. Hän jätti juoksua vähemmälle, mutta lisäsi toisaalta uintia ja pyöräilyä harjoitteluunsa. Hirvonen on ollut useassa kilpailussa nopein hiihtäjä, joten oikeitakin asioita on tehty.

Klingenthalissa hän oli maailmancupissa jo viides ja Lahdessa kahdeksas. Jos saa edes toiseen henkilökohtaiseen kilpailuun oman hyvän tason hypyn, ja vielä siihen vähän vastatuulta, niin hän voi kamppailla jopa voitosta. Parisprintissä mitaliodotus Herolan kanssa, henkilökohtaisissa kisoissa realismia sijat 3–10.

Ykköstykki

Iivo Niskanen

Niskasen kohdalla kisat kulminoituvat täysin perinteisen tyylin 15 kilometrin kilpailuun, joka kisataan 27.2. Seefeldissä hiihdetään 2×7,5 kilometrin lenkki väliaikalähdöllä, joka sopii Niskaselle parhaiten. Seefeldin rataa ei pidetä yleisesti kaikista rankimpana, mutta eroja silläkin voi tehdä.

Heti lenkin alkuun tulee noin kilometrin mittainen nousupätkä ja erityisesti ensimmäisellä kierroksella on oltava tarkkana, ettei alkuvauhti ole siinä kohdin liian kova, muuten tulee noutaja myöhemmin. Toisella kierroksella se on paikka, jossa kärki erottuu muista.

Seefeldiin on luvattu pääsääntöisesti aurinkoisia kelejä. Yöllä on pikkupakkanen ja päivällä aurinko lämmittää jo lähelle 10 astetta. Voiteluryhmä saa olla tarkkana suksen profiilin valinnassa, sillä ladun kosteus muuttunee merkittävästi päivän mittaan.

Niskanen voitti ylivoimaisesti vastaavan kisan tammikuun lopussa Otepään maailmancupissa ja lähtee ennakkosuosikkina nytkin matkalle. Tämä siitäkin huolimatta, että hävisi vastikään maailmancupissa pahimmalle kilpakumppanilleen, Venäjän Alexandr Bolshunoville yli 40 sekuntia. Kisa kuitenkin hiihdettiin korkeassa ilmanalassa ja venäläinen oli aloittanut leirinsä korkealla aiemmin, kun Niskanen vasta tuli sinne. Ennakko-odotus kultamitali.

Varma mitalisti

Krista Pärmäkoski

Lähtee MM-kisoihin erilaisemmasta asetelmasta kuin Niskanen. Vaikka Pärmäkosken päämatka onkin 10 kilometrin perinteinen hiihto väliaikalähdöllä 26.2, hänellä on silti laajempi odotusarvo muillekin matkoille. Pärmäkoski on ilmoittanut jättävänsä sprintin väliin, mutta ilman sairastumisia hän hiihtänee muut matkat.

Jo kisojen alussa hiihdettävässä 15 kilometrin yhdistelmähiihdossa on sauma mitaliin. Hän oli viime olympialaisten vastaavassa kilpailussa pronssilla.

Sunnuntaina 24.2. hiihdettävässä parisprintissä Suomen osakkeet ovat nousussa, sillä toinen edustaja Kerttu Niskanen on äitynyt viime aikoina selvästi alkukautta parempaan vireeseen. Ja vaikka viimeisimmästä maailmancupista, jonka Niskanen voitti, puuttuikin paljon kärkinimiä, voitto on kuitenkin voitto.

Naisten viestissä Pärmäkoskella on tärkeä rooli ja paljon riippuukin muiden naisten päivän kunnosta, tuleeko mitalia, Pärmäkoskesta se tuskin jää kiinni.

Viimeisellä matkalla 30 kilometrin vapaalla, kaikki kilpailevat Therese Johaugin jälkeen sijasta 2 eteenpäin. Jos kisat muuten ovat menneet Pärmäkoskelta hyvin, mitalisauma on olemassa tälläkin matkalla.

Teki viisaasti, kun on kilpaillut viime aikoina vähemmän. Hän kiersi kuitenkin koko Tour de Skin, joten palautumiseen ja harjoitteluunkin on täytynyt ottaa aikaa. Ennakko-odotus kaksi mitalia, joista toinen viestistä.

Avauspäivän jännättävä

Ristomatti Hakola

Hakolalla on kisoissa kaksi päämatkaa: Heti avauspäivänä kisattava sprintti vapaalla tyylillä ja parisprintti perinteisellä tyylillä yhdessä Niskasen kanssa.

Hakola on tällä kaudella yllättänyt monellakin tapaa muilla matkoilla kuin päämatkallaan sprintissä. Hän sai Otepään 15 kilometrin maailmancupissa loistavan peesi-avun voittaneelta Niskaselta ja sijoittui peräti yhdeksänneksi. Lahden maailmancupissa parivaljakko sijoittui parisprintissä kolmanneksi, joten ei hänellä huono lähtökohta ole kilpailuihin.

Hieman yllättäen hän on kuitenkin kompuroinut päämatkallaan sprintissä. Hän on yltänyt finaaliin vain kerran tällä kaudella ja sekin tuli kauden alussa Lillehammerissa. Tour de Ski meni täysin penkin alle, mutta aivan viime aikoina tilanne on parantunut taas. Jos pystyy hiihtämään kauden parhaalla tasollaan, voi yltää sprintissä finaaliin, parisprintistä mitali on jopa realismia ja muilta matkoiltakin top20 sijoitus.

Miesten viestissä hänellä on tärkeä tehtävä, sillä todennäköisesti hän toimii aloittajana. Siinä ei saa jäädä kärkimaista heti yli puolen minuutin päähän. Eikä hän todennäköisesti jääkään, sillä pidemmät matkat ovat kulkeneet tällä kaudella uransa parhaalla tasolla.