Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jatkoa pohtiva Laura Mononen päätti kautensa SM-hopeaan

Kotimaan ylivoimaiset ykköset Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen jälleen kultamitalistit. Matti Heikkisen ura päätökseen.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Monosen tasaisen hyvä kausi päättyi Ylitorniolla 30 kilometrin vapaan tyylin hopeaan, joka oli jo tämän kauden viides SM-mitali ja koko uran kolmastoista henkilökohtainen SM-mitali.

– Tämä kausi on ollut henkisesti helpompi kuin edellinen, vaikka huippumenestystä ei tullut. Tasapainoinen kausi ja MM-kisoihin olen tyytyväinen, siellä onnistuin ja sain hyvät hiihdot kauden tasoon nähden, tuumasi Mononen, joka on pohtinut uransa jatkoa.

– Kisoja ei enää minulla ole ja nyt on aika alkaa pohtia jatkoa, lähinnä oman motivaation kannalta eli että saisin omaa tasoa vielä ylöspäin. Olisi kyllä mukavaa saavuttaa vielä jotain semmoista, mitä ei ole saavuttanut. Nyt en ole lähellekään niin väsynyt kuin monen kauden päätteeksi.

Krista Pärmäkoski hallitsi jälleen SM-kisaa alusta alkaen ja kukisti Monosen lähes puolellatoista minuutilla (+1.28,9). Kolmas oli Kerttu Niskanen (+1.49,2) ja neljäs Eveliina Piippo (+2.40,2).

– Vauhdikas kisa ja se sopi minulle tänään. Lähdin heti alusta kovaa. Totta kai sitä toivoisi tiukempia kisoja. Pitkän raskaan kauden jälkeen nyt pääsee kesälomalle. Kausi oli tasainen, vaikka huippuonnistuminen jäi. Perushyvätaso on saavutettu tällä harjoittelulla ja muutosta ensi kauteen pitää tehdä, Pärmäkoski linjasi.

Mononen hiihti ainoana toisen puolikkaan lähes samaa vauhtia kuin Pärmäkoski. Puolimatkassa eroa oli minuutti 22 sekuntia ja neljä sekuntia edellä oli myös Niskanen.

– Hyvä tasapainoinen kisa, yllättävän hyvin oli voimia. Lähdin reippaasti liikkeelle ja pystyin pitämään vauhtia koko kisan. Kertun kanssa oli tiukkaa. Väliajoista kuulin, että mitaliin on saumaa ja kolmannella kierroksella näin Even edellä ja siitä sitten tasaisen tappavaa vauhtia maaliin, summasi Mononen, joka varmisti myös Suomen cupissa kakkossijansa Pärmäkosken jälkeen.

HlHS:n Maija Hakala oli kymmenes (+5.53). Hänen kautensa jatkuu vielä Lapponia-hiihtoviikolla.

– Alku oli tosi vaikea, ei meinannut käynnistyä, mutta toisella kierroksella alkoi sujua. Ihan tyytyväinen olen, kun pääsin kymmenen joukkoon. Haasteita on kaudella riittänyt ja kun kunto löytyi, sairastelut veivät parhaan terän. Harjoitusjaksolla kunto taas löytyi. Nyt suunnataan Muonioon ja siellä kolme pitkän matkan hiihtoa edessä, Hakala kertoi. Anni Kainulainen oli tyytyväinen vapaan tyylin kisaansa (11:s +6.31). Myös hän jatkaa kauttaan pitkän matkan hiihdoissa.

– Kauden parasta kulkua vapaalla ja taisi olla myös paras sijoitus kolmeltakympiltä. Jatkan vielä Leville ja Ylläkselle. Tällä kaudella taso nousi niissä, mitä kesällä eniten treenasin eli perinteinen ja tasatyöntö. Napsu eteenpäin taas. Parhailla matkoillani on realistista hiihtää maailmancupin pisteille, Kainulainen puntaroi. HlHS:n väreissä hiihtivät myös Ahveniston Ampumahiihtäjistä tutut Jenni Keränen (45:s +15.17) ja Maija Keränen (56:s +17.10). Ilmoittautuneita oli 93 ja maaliin hiihti 68 kilpailijaa.

Miesten 50 kilometrillä väliaikalähtökilpailu näytti jälleen parhaat puolensa. Iivo Niskanen nousi mestariksi ja hopealle kiri vahvan viimeisen kierroksen (8,3km) hiihtänyt Juho Mikkonen (+1.50).

– Ei tullut huonoja hetkiä, mutta tuli ihan työpäivä, jouduin tiukoille, Niskanen tunnusti. Joni Mäki johti vielä 33 kilometrin kohdalla, mutta uupui ja näytti jo putoavan mitaleilta. Pronssi (+2.42) kuitenkin heltisi, kun uransa viimeisen kisan hiihtänyt Matti Heikkinen taipui neljänneksi (+3.15).

– Siinä vaiheessa kun ilmoittaa, että ura loppuu, niin alkaa uusi rooli. Siihen rooliin oppiminen on vielä osittain kesken. Elämä on jatkumo. Minun urani jatkuu toisissa merkeissä. Töitä on vielä 40 vuotta tehtävänä. Enköhän minä jotain keksi, Heikkinen jutteli Ylen haastattelussa. – Saimme nostettua hiihdon sille tasolle, mille se Suomessa kuuluu. Aaltoliikettä on ollut, mutta missään vaiheessa ei ole annettu periksi ja tuloksiakin on tullut. HäSa