Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan tori vastaanotti reissussa rähjääntyneen Kanada-maljan riemulla

Hämeenlinnan torilla juhlittiin riemukkaasti HPK:n mestaruutta, joka merkitsee myös Kerholle CHL-pelejä ensi kaudella.

Tunteet olivat HPK-leirissä pinnassa vielä vajaa vuorokausi mestaruuden ratkeamisen jälkeen. Välillä naurettiin, välillä itkettiin.

Hämeenlinnan torilla liigamestareita oli vastassa monituhatpäinen yleisömeri ja hiljalleen joukkueen keskuuteen oli laskeutunut parempi ymmärrys siitä, minkälainen temppu tuli tällä liigakaudella tehtyä. Kanada-maljaa tiukassa syleilyssään pitänyt HPK-hyökkääjä Robert Leino esitteli “poikaa” Hämeen Sanomille ylpeänä, vaikka se oli kokenut Kerhon juhlahumussa muutakin kuin hellyyttä.

Kulho oli vinossa, pokaalin jääkiekkoilijafiguureilta puuttuivat mailat käsistä ja pytty oli saanut perusnaarmuja, mutta mitäs pienistä.

– Häntä on uitettu ja saunottu kovin. Poika kävi uimassa Scandicin allasosastolla ja meinasi pari kertaa hukkua, mutta pelastimme sen. Se on nyt vähän kuin Pisan kalteva torni, mutta pystyssä se pysyy, Leino demonstroi.

HPK:n runkosarjan ja pudotuspelien paras pistemies Teemu Turunen käänsi juhlahumussa katseensa kohti oranssin kevään kultaisia huipennusjuhlia seuraamaan saapunutta väkijoukkoa ja ihmetteli näkemäänsä.

– Uskomaton fiilis, en ole aikaisemmin kokenut mitään vastaavaa. On aika huikeaa katsoa tuota yleisömäärää. Aika iso juttu tuli tehtyä. Meillä oli hieno joukkue täynnä huippuäijiä. Pelasimme toisillemme ja tämä oli hienoin mahdollinen päätös meidän tarinallemme, Turunen totesi.

Hämeen Sanomat on uutisoinut Turusella olevan pelaajasopimus HIFK:n kanssa, mutta huhuissa on väläytelty myös NHL-mahdollisuutta. Sopimustilannettaan Turunen ei kuitenkaan halunnut kommentoida. Sitä Turunen sen sijaan mielellään kommentoi, että miten tärkeä valmentaja Antti Pennanen on ollut hänen uralleen.

Pennanen oli mies, joka toi yhteisiltä Mestis-vuosilta Turusen Jukureista mukaansa HPK:hon aikana, jolloin muut liigaseurat eivät Turusesta juuri kiinnostuneita olleet.

– Älyttömän kiitollinen hänelle olen. Ei olisi ollut kauheasti paikkoja Liigassa Mestiksen jälkeen, mutta Pennanen halusi minut mukaan. Hän on tehnyt eteeni paljon töitä, että olen kehittynyt tähän pisteeseen.

HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivasen ääni oli monen muun tavoin juhlahumussa käheytynyt.

– Ihan huikeaa tämä on, kun katson tuonne torille. Tämän takia me tätä teemme, Toivanen kiteytti.

HPK:n Suomen mestaruus merkitsi myös sitä, että se saa paikan jääkiekon Mestarien liigassa CHL:ssä.

– 22. päivä tätä kuuta lähdemme katsomaan Bratislavaan arvontaa. Se on uusi kokemus meille. Meidän täytyy nyt miettiä kulurakennetta ja pelaajarinkiä, Toivanen sanoi.

Yksi asia on kuitenkin varmaa.

– HPK ei lähde sinne leikkimään. Kun osallistumme CHL:ään, olemme tosissamme.

CHL:n rakenne matkustuksineen ja logistiikkakuluineen edellyttää sitä, että sarjassa on menestyttävä, että kyseisistä peleistä tulee tulo- eikä menoerä.

– Organisaatio CHL:n taustalla on kehittynyt hienosti kumppanuussopimuksia myöten. Sanotaan, että jos pääsemme alkulohkosta jatkoon, olemme ihan ok-tilanteessa, Toivanen totesi.

– Riippuu tietysti mitä palloja arvonnoissa nostetaan – menemmekö esimerkiksi Belfastiin vai Saksaan. Se, ketä vastaan pelaamme, määrittää liikkumista ja kulkemista.

Partansa mestaruuden kunniaksi sunnuntaiaamuna ajanut urheilujohtaja Mika Toivola on Toivasen kanssa samoilla linjoilla.

CHL tulee asettamaan omat haasteensa. Lisäpelit merkitsevät luonnollisesti pelaajien kuormituksen lisääntymistä.

– Se on selvää, että CHL vaikuttaa. Mitkä ratkaisut sitten ovat, annammeko joissain peleissä omille junioreille mahdollisuuden vai laajennammeko liigajoukkuetta. Ne keskustelut pitää aloittaa mahdollisimman pian. Finaalisarjan ratkaissut 2+2 -jäähytuomio – jonka aikana Markus Nenonen laukoi kultajuhlat aloittaneen jatkoaikaosuman – korkeasta mailasta Kärppien Aleksi Heponiemelle on aiheuttanut julkisuudessa paljon pulinaa. Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn myönsi Yle Urheilulle sunnuntaina, että Niklas Frimanin kasvoihin osunut maila ei ollutkaan Heponiemen – vaan HPK:n Niclas Luceniuksen.

– En ole sitä niin tarkkaan katsonut, mutta Kärpistä asiaa kommentoitiin tyylikkäästi. Eivät he jääneet sitä surkuttelemaan, vaan he totesivat, että heillä oli omat ylivoimansa aikaa ratkaista peli, Toivola sanoi.

– Valitettavaa, jos tällainen on tullut, mutta ei sen vuoksi meiltä tule ottaa mitään pois.

Mestaruusjuhlienkin jälkeen kiirettä HPK:n toimistolla tulee riittämään.

Tuleva kausi on hallitsevan mestariseuran juhlakausi ja CHL tuo mukanaan oman mausteensa. – Paljon nämä asiat tietävät tietysti töitä, mutta on vain hienoa päästä järjestämään sellaista kautta ja päästä rakentamaan sitä tarinaa, toimitusjohtaja Toivanen kiteytti. HäSa