Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mestarit-liite: Gert Remmelin kommentti - Antti Pennanen on mies mestaruuden takana

Nyt kun sopiva määrä päiviä on kulunut Hämeenlinnan ylpeyden HPK:n aiheuttamasta sensaatiosta, on vielä palattava joukkueen ylisuorituksen arkkitehtiin – päävalmentaja Antti Pennaseen .

On palattava siihen mitkä olivat ne laatutekijät ja voimavarat, jotka ovat Pennasen takana ja ennen kaikkea Pennasen sisällä, jotka ovat tehneet hänestä mestarivalmentajan aiemmin Mestiksessä, Nuorten Leijonien apuvalmentajana ja nyt myös mestarijoukkueen luotsina HPK:ssa, jonka budjetti ei enteilisi edes pudotuspelipaikkaa.

Elämme aikakautta, jossa urheilujournalismissa on journalismia parhaassa tapauksessa melko vähän tai sitten sitä ei ole ollenkaan. Urheilujournalismin päätehtäväksi on nykyään tullut viihteen tuottaminen. Se on jo niin selvää, että asianomaiset eivät sitä edes yritä peittää.

Viihdeshow vaatii aina auktoriteetit, eli suomalaisessa urheilujournalismissa se tarkoittaa huutoa ja kaipausta niin sanottujen persoonien perään. Tilanne on edennyt jopa siihen pisteeseen saakka, että urheilumedia itse tuottaa persoonia.

Me kaikki tiedämme ne monistetut persoonat, on aurinkokuningasta, on kiekkoprofessoria ja on päihdekiekkoilijaa, joka kertoo kuinka lapsuus oli niin karu, että ilman jääkiekkoa hän olisi vankilassa tai kuollut. Huumeet ja alkoholiongelma ovat yleensä takuu sille, että siitä väännetään elokuva tai vähintäänkin kirja.

Tämän show’n tragikoomisuus syntyy siitä, että show’n päätähdet eli persoonat kadottavat siinä juhlassa kokonaan itsensä. He joutuvat roolileikkiin, jossa heidän täytyy esittää roolia, joka heille on osin pakotetusti luotu.

Tilanne on täysin sama kuin ihmisillä, jotka asuvat kaapissa tai vieraassa kehossa. On koko ajan olo, että jotain on väärin, kun kaikki energia menee jonkun persoonan esittämiseen.

Antti Pennanen on tässä perspektiivissä persoonaton. Hän ei ole väkisin brändätty hahmo, vaan hän on tavallinen perheenisä, joka tekee omaa työtään, josta on tullut hänelle myös tarve.

Pennanen on sen verran fiksu ihminen, että alistuu itseään suuremmille asioille – ympäristölle ja pelille. Keskittyminen näihin asioihin, jos mikä, vaatii valmentajalta nykymaailmassa siviilirohkeutta ja persoonallisuutta.

Pennanen on ulkopuolinen sisäpuolella. On vaikeaa kuvitella Pennasta esimerkiksi NHL-tähtien edustamassa tenniksen Bermuda-turnauksessa poseeraamassa tai jonkun epäselvän mentaalivalmentajan mainoslipukkeessa markkinoimassa hengellisyyttä lisäävää voimaa tai vaikkapa kiekkotoimittajien syntymäpäivillä.

Ja juuri sen takia Pennanen on sisällä – pelissä. Ja kun olet sisällä pelissä, olet sisällä pelaajassa.

Jääkiekko on asia mikä tuo yhteen kaksi ihmistä, jääkiekkoilijan ja jääkiekkovalmentajan.

Lukisitko tätä kolumnia, jos HPK ei olisi yltänyt siihen saavutukseen, johon se nyt ylsi?

Tuskin – siksi asiassa on merkittävä pointti. Valmentajan tehtävä on kaikin lajillisin keinoin maksimoida joukkueen – uudestaan: joukkueen – potentiaali. Pennanen ylitti tällä kaudella potentiaalin maksimoimisen rajat.

Hän teki sen joukkuepelaamisen teeseillä, jotka ovat täysin päinvastaisia kuin kiekkoprofessoreiden ja muiden epärealismia tuottavien, elämää vääristelevien yksilökeskeisten höpinöiden jodlaajat.

Antti Pennanen on tällä hetkellä asian sisällä, asian päällä ja asian ympäröimänä.

Hän on onnellinen ihminen, joka on tuottanut onnea koko Hämeenlinnalle.

Kirjoittaja on Italiassa työskentelevä ammattijalkapallovalmentaja ja Antti Pennasen sparrausystävä.