Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pois alta risut ja männynkävyt – Aulanko MTB ajetaan lauantaina

Metsä kutsuu pyöräharrastajia poluilleen.

Maastopyöräily on kasvattanut suosiotaan 10–15 vuoden ajan, ja siitä on tullut yksi Suomen suosituimmista liikuntamuodoista, kertoo Tawast Cycling Clubin maastopyöräilyvastaava Tapio Painilainen .

Maastopyöräilyssä on useita alalajeja. Tunnetuimpia ovat alamäkipyöräily, maratonmatkat, sekä XC eli maastoajo. Alalajeja jaotellaan vielä pyöräiltävän matkan pituuden mukaan.

Maastopyöriä on useita erilaisia, jotka soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. – Rengaskoot vaihtelevat 26-tuumaisista 29-tuumaisiin. Lisäksi on läskipyöriä (fatbike) ja plussapyöriä. Rengaskoko ja runkokoko vaikuttavat käsittelyyn. Myös runkomateriaalit ja jousitukset vaihtelevat. Aktiiviharrastajilla pyörissä on täysjousitukset kummassakin pyörän päässä, kertoo Harri Hintikka Suomen Polkupyöräkeskuksesta.

Maasto määrää rengaskoon.

– Epätasaisessa maastossa suurempi rengaskoko on parempi, koska renkaan ilmatila kasvaa. Maratonmatkoilla suositaan kevytrunkoisia pyöriä, jotta matkan jaksaa pyöräillä helpommin.

Alamäkipyörät ovat vielä erikseen.

Fatbiket eli ”läskirengaspyörät” ovat päässeet suomalaisten suosioon jo muutamia vuosia sitten. Ne ovat paksurenkaisia, vaikeaan maaston suunniteltuja pyöriä.

Suosion salaisuus on monipuolisuus.

– Läskipyörät toimivat ympäri vuoden, koska ne on tehty talviolosuhteisiin. Pyöräilykuntoa pystyy ylläpitämään ajamalla myös talvella. Myös leudot talvet vaikuttavat pyöräilyn suosioon, Painilainen kertoo.

Ihmisillä on silti epäilyksiä läskipyörien ajo-ominaisuuksien suhteen. Onko sillä raskas polkea?

– Ulkonäkö pettää. Ihmiset, jotka ovat ajaneet fatbikeilla, ovat tykänneet ja jopa jääneet koukkuun.

Hämeenlinnassa edellytykset maastopyöräilylle ovat hyvät. Maastopyöräilyn myynti- ja huoltopalvelut ovat kehittyneet viime vuosina.

– Reitit ovat sellaisia, että jokaiselle löytyy jotakin. Ne ovat monipuolisia ja myös pidemmelläkin pääsee käymään, kertoo Painilainen.

TCC järjestää joka vuosi maastopyöräilykilpailun, Aulanko MTB:n. Se soveltuu niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Lisäksi Hämeenlinnassa järjestetään joka viikko viikkolenkkejä, joille voi osallistua. HäSa

Maastopyöräilyn kuntotapahtuma Aulanko MTB lauantaina 25.5. lähdöt kello 11.45 alkaen. Sarjoja lapsille (4 ja 7 km) ja aikuisille (27 ja 55 km). Tapahtumakeskus Scandic Aulanko, Aulangontie 93. Hämeenlinna.

Kirjoittajat työskentelivät Hämeen Sanomissa kaupungin kesätyösetelillä.