Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhenemistaan juhlistava HPK ajaa juhlaturnauksessaan nuoria pelaajia sisään

Itsekin HPK:n nuorten joukkueesta siirtynyt valmentaja Juuso Nieminen odottaa nuorten lunastavan itse omat näytönpaikkansa. Kerho kohdannee Matti Tiilikaisen Frankfurtin perjantaina hyvinkin erikoisella kokoonpanolla.

Yhdeltä osin tulevan viikonlopun jääkiekkoanti on selvää: jos haluaa lyhyessä ajassa nähdä kaikki HPK:n edustuskiekkoilijat pelipuuhissa, kannattaa suunnata Pohjantähti-areenaan perjantaina ja lauantaina.

Pallokerho isännöi kaksipäiväisessä 90-vuotisjuhlaturnauksessaan tuttua “paikallisvastustajaa” Lahden Pelicansia, HPK-vaikutteista saksalaista Löwen Frankfurtia ja venäläistä KHL-joukkuetta Sibir Novosibirskiä. Jo tiistaina Valkeakoskella Kerhon voittanutta Sibiriä hämeenlinnalaiset eivät tosin kohtaa uudestaan.

Turnauksen teema on HPK:n osalta selvä. Koko 28 kenttäpelaajaa käsittävää kokoonpanoa on tarkoitus testata pelimielessä. Valmentaja Juuso Niemisen mukaan ainoastaan neljäs maalivahti jäänee ilman peliaikaa, koska ottelut eivät riitä.

– Kentälliset tiedetään vasta pelipäivänä, mutta perjantain jälkeen kaikki rinkiin kuuluvat kenttäpelaajat ovat pelanneet vähintään yhden ottelun, Nieminen lupaa.

Viikonlopun teemaan sopi jokseenkin hyvin, että harjoituskauden ensimmäisten oikeiden kotiotteluiden alla HPK:ta median edessä edusti apuvalmentaja Nieminen, hallitsevan suomenmestarin valmennusryhmän tuorein lenkki. Uudesta kasvosta ei tosin 37-vuotiaan turkulaisenkaan kohdalla voida puhua, sillä Nieminen luotsasi viime kaudella HPK:n alle 20-vuotiaita ja liittyi pudotuspeleihin mestarien valmennustiimiin.

– Ne playoffit olivat minulle jo sisäänajoa tähän työhön. Tein samoja asioita kuin nyt, mutta minulle tuli nyt vielä puolustajien peluutus, ja tiettyjen pelaajien yksilölliset kehityssuunnitelmat sekä osittainen harjoitustenvetovastuu, Nieminen kuvailee.

– “Pendolle” (päävalmentaja Antti Pennanen) ja “Mietsulle” (apuvalmentaja Antti Miettinen) tulee toki maajoukkuetehtäviä, jolloin roolit muuttuvat, mutta hyvä, että pystymme kaikki tekemään vähän kaikkea.

Nieminen vakuuttaa, ettei HPK:n kauteen valmistautumisessa ole kyse uuden rakentamisesta.

– Tässä on hyvä pohja, jota “Pendo” ja kumppanit ovat kolme vuotta tehneet. On tärkeää, että johtavat pelaajamme vaalivat kopissakin sitä olemassaolevaa kulttuuria.

Nieminen tuntee valtaosan HPK:n nuorista pelaajista U20-joukkueesta, jossa viime kauden aikana esiintyi enemmän ja vähemmän 10 nykyistä edustusjoukkueen sopimuspelaajaa. Heistä Valtteri Puustinen on jo kovan tason liigapelaaja ja puolet pelannee jälleen pääosin Mestiksessä. Tällä hetkellä ei tosin HPK:n mukaan ole vielä tietoa missä joukkueissa, koska viime vuosien yhteistyökumppani LeKi putosi talousvaikeuksien takia 2. divisioonaan.

Nieminen ei lähde nimeämään tämän kauden valtteripuustisia ja jereinnaloita, nuoria läpimurtopelaajia, mutta uskoo, että muutamalla tänä viikonloppuna esiintyvällä pelaajalla on ainekset muuttua kauden aikana sparraajasta liigapelaajaksi.

– Tähän mennessä se aika, mitä he ovat harjoitelleet yhdessä ammattipelaajien kanssa, on ollut hyvä henkisen kasvun paikka. Uskon, että he ottavat isoja harppauksia. Pelaavat he sitten Liigaa, Mestistä tai nuorten liigaa, niin kaikilla on käyrä ylöspäin, Nieminen pohtii.

Kokoonpanoon olisi tarjolla esimerkiksi jo viime kaudella liigaa kolkutelleet Otto Latvala ja Kristjan Kombe. Nieminen sanoo, ettei tällaisille pelaajille ole ainakaan budjetoitu näytön paikkoja, vaan jokainen minuutti virallisissa otteluissa on ansaittava.

– Autamme kaikkia kehittymään, mutta pelaajien pitää antaa meille syy niihin tilaisuuksiin kauden aikana. Sitä me odotamme.

HPK kohtaa perjantai-iltana Saksan kakkosliigan viime kauden finalistin Löwen Frankfurtin, jonka penkin takaa löytyy Juuso Niemisen edeltäjä HPK U20 -päävalmentajana, Matti Tiilikainen. Mutta millaisen harjoitusvastustajan Tiilikainen on tuonut entisen seuransa kotipesään?

– Kun täältä on vaikutteita haettu, niin pelimme voi olla aika samalaista (kuin HPK:lla), jos perässä pysytään, Tiilikainen ennakoi.

– Jos tasoa vertaa, niin muiden maiden kakkossarjoihin verrattuna olemme aika kärjessä. Olemme kuitenkin ammattilaissarja, mitä Mestis esimerkiksi ei ole, mutta vaikea näitä on verrata. Pitkässä juoksussa emme toki pärjäisi HPK:lle, mutta tämä on vain yksi ottelu.

Tiilikainen nostaa joukkueestaan esiin suomalaisen Roope Rannan, joka voitti viime kaudella DEL2:n pistepörssin Heilbronner Falkenin riveissä, saksalaispuolustaja Max Faberin, joka voitti puolestaan puolustajien pistepörssin, ja tuoreet ulkomaalaispakkivahvistukset Steven Delislen Kanadasta ja David Suvannon Ruotsista. Löytyypä joukkueesta myös taannoinen Saksan olympiapelaaja, pitkän KHL-urankin tehnyt Eduard Lewandowski.

– Meillä on myös kahdeksan alle 21-vuotiasta pelaajaa, joista neljä on kaksikymppisten maajoukkuepelaajia. Kun meillä on yhteensä neljä kentällistä he saavat vastuuta.