Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valioliigan maaliruiskun anatomia – Analyysi: Mistä Teemu Pukin häikäisevä maalivire kumpuaa?

Vielä muutama vuosi sitten Teemu Pukki oli vain pienten vesien lohi. Nyt hänestä on kasvanut maalitykki, josta kohisee koko jalkapalloa seuraava maailma. Hämeen Sanomat analysoi suomalaisrevolverin osaamisen salaisuuksia osa-alueittain.

1. Pää – henkiset ominaisuudet

29-vuotiaan Teemu Pukin ura on sisältänyt nopeita ja jyrkkiä ylämäkiä, mutta myös pettymyksiä ja oman tason tarkastamista alaspäin. Kotkan Arto Tolsa -areenalta Madridin Santiago Bernabéulle on pitkä matka, 18-vuotiaalle henkisesti vielä paljon pidempi kuin kilometreissä. Aina siitä lähtien odotukset ovat olleet isot ja niitä seuranneet pettymykset olisivat saattaneet lopettaa henkisesti heikomman pelaajan halut edes yrittää.

Liekö sattumaa, että kun kohu pelaajan ympärillä oli pienintä, kehitys kohti nyt nähtävää tasoa sai uuden alkunsa Tanskan Bröndbyssä. Taito on aina ollut läsnä, kaikki muu on seurausta henkisestä kasvusta, päämäärätietoisuudesta ja kilpailun kovuuden ymmärtämisestä.

2. Sydän – rakkaus lajiin

Teemu Pukki rakastaa jalkapalloa ja pelaisi sitä varmasti, vaikka ei tienaisi lajin avulla penniäkään.

Asian voi varmistaa seuraamalla hyökkääjää Suomen A-maajoukkueessa. Työmoraali niin pallollisena kuin pallottomana, sekä nöyryys ja kyky toteuttaa pelisysteemiä kentällä ovat kenties suurimmat asiat, missä Pukki on mennyt eteenpäin. Osumat, joista tällä hetkellä nautitaan niin Carrow Roadilla kuin Ratinassakin, eivät synny maalivainun tai laukauksen yhtäkkisestä kehittymisestä. Ne syntyvät pelin ja sen vaatimusten ymmärtämisestä, isoista kilometreistä sekä rajattomasta itseluottamuksesta.

3. Peliäly ja pelin ymmärrys

Pukki on älykäs jalkapalloilija. Liikkuminen linjan taakse, mutta myös osallistuminen peliin sen muissakin vaiheissa tekee hyökkääjästä monikäyttöisemmän ja myös joukkueelle arvokkaamman pelaajan.

Suomalaisella on juuri nyt valmentajien suhteen täydellinen tilanne. Niin Daniel Farke Norwichissa, kuin Markku Kanerva Huuhkajissa haluavat joukkueidensa pelaavan alhaalta rakentaen ja pääosin maata pitkin. Toisaalta silloin kun on paikka, niin isketään todella nopeasti. Nämä molemmat pelin vaiheet tuovat Pukin vahvuuksia esiin.

Hitaissa hyökkäyksissä pallonhallinnan tukeminen ja siihen osallistuminen sekä nopeissa suunnanmuutoksissa linjan taakse eteneminen pallolla tai ilman.

4. Jalat ja nopeus

Pukki on aina ollut nopea ja se on olennainen osa hänen peliään. Nyt asian ovat huomanneet myös konsolipelisarja Fifan tekijät.

Aiemmin melko vaatimattomilla arvoilla pelissä mukana ollut Pukki sai kevään lopulla pelin uuteen versioon itselleen huomattavasti kovemmat lukemat.

Nopeus on yhdessä laukauksen kanssa arvotettu suomalaisen parhaaksi ominaisuudeksi. Jalkojen voima ei ilmene Pukin pelissä ainoastaan vauhtina, vaan myös tasapainon ja taklausten vastaanottamisen kyvyn paranemisena.

Toisin sanoen maalipörssin kärki on vaikeampi saada pallosta pois.

5. Fysiikka – rajua kehitystä

Jokainen Teemu Pukkia yhtään viime vuosina seurannut on huomannut kehityksen miehen fysiikassa.

Kiharapäinen, hieman keijukaisen oloinen nuori hyökkääjä ilahdutti nuoruusvuosinaan taidoillaan, mutta pelin muututtua fyysiseksi tämä katosi usein taruolennon lailla kentän tapahtumista pois. Fysiikka heijastuu jalkapallossa kaikkeen. Jaksamiseen, pallon suojaamiseen, taklaamiseen, pääpeliin, pelissä läsnä olemiseen. Vahvempi Pukki on myös ilkeämpi, puolustajat tietävät varmasti pelin jälkeen olleensa tekemisissä täysverisen Valioliigahyökkääjän kanssa.

Fysiikan kehittyminen on jälleen seurausta pelin vaatimusten ymmärtämisestä sekä päättäväisyydestä tehdä vaadittava työ kehittymisen eteen.

Kommentti: Hurjan tarinan elkeitä

Valioliigan maalipörssin kärkipaikka on monen tekijän summa.

Päätös ja halu kehittyä jalkapalloilijana ovat saattaneet Teemu Pukin askel askeleelta kohti isompia areenoita ja ominaisuuksia, joilla hän on nyt parempi pelaaja.

Pukin kehittyminen todelliseksi huippupelaajaksi hieman myöhemmällä iällä on myös erinomainen esimerkki siitä, mikä ero on harjoittelulla ja harjoittelulla silloin, kun myös henkisesti on siihen valmis. Kotkalaisen tarina on kaiken lisäksi oiva mauste keskusteluihin siitä, milloin on oikea hetki pakata laukut ja lähteä hakemaan ammattia ulkomailta.

Kaikki uran varrella koetut vastoinkäymiset ja pettymykset ovat varmasti vahvistaneet henkisiä ominaisuuksia, mutta millainen Pukin urakehitys olisi ollut parin Veikkausliigassa vietetyn lisäkauden jälkeen?

Sitä ei voi kuin arvailla, mutta uran uusi ja ehkä se todellinen kehitys lähti käyntiin oman tasoisessa ympäristössä. Säännöllinen peliaika toi maaleja, itseluottamusta ja kenties ajatuksen siitä, että ehkä tämä ei vielä ollut tässä.

Vaikka Pukki on jo kahden ottelun aikana tehnyt monenlaista historiaa, Suomessa odotukset ovat maalien myötä kasvaneet kohti sitä kaikkein historiallisinta. Arvokisapaikka maajoukkueelle ja sarjapaikka seurajoukkueelle.

Aika astua jälleen esiin, Teemu Pukki.

Jari Virtanen