Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nollaputki ja Pukki-juhlat jatkuvat – Suomi vankisti EM-karsinnan kakkostilaansa Kreikka-voitolla

Päävalmentaja Kanerva kehui Huuhkajien työmäärää: “Vielä ei auta hengähtää, mutta hyvältä näyttää.”

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue otti Euroopan mestaruuskisojen karsinnoissa jo neljännen peräkkäisen voiton. Tampereen torstaimyöhäisillassa kaatui Kreikka maalein 1–0.

Ottelun ainoan maalin viimeisteli 52. peliminuutilla rangaistuspotkusta Teemu Pukki. Kreikan Dimitris Kourbelis repi Glen Kamaran nurin aivan rangaistusalueen rajalla, ja Englannin Valioliigan maalipörssin kärjessä viihtyvä Pukki upotti rankkarin varmasti alanurkkaan.

EM-karsinnat ovat nyt puolivälissä, ja Suomi on J-lohkossa vakaasti toisena. Kärjessä viilettää kaikki viisi otteluaan voittanut Italia.

EM-kisoihin ilman jatkokarsintoja selviää kunkin lohkon kaksi parasta. Suomen ero kolmantena olevaan Bosnia-Hertsegovinaan on viisi pistettä.

– Nyt ollaan puolessavälissä. Vielä ei auta hengähtää. Meillä on vielä Italia ja kaksi vaikeaa vieraspeliä, mutta ei sitä voi kiistää, että hyvältä näyttää Huuhkajan liito. Ennen kaikkea olen ylpeä, miten joukkue näytti taas voitontahtoa ja pelasi loppuun asti. Se on ollut menestyksemme takana, pohti Suomen päävalmentaja Markku Kanerva.

Suomen voittoputken kanssa yhtä pitkä on nollapelien putki. Viimeksi Suomelle tehtiin maali karsintojen avauksessa Italiassa, kun kotijoukkue voitti 2–0.

Vielä komeampi putki Suomella on kotiotteluissaan. Huuhkajat ovat pelanneet jo kuusi peräkkäistä ottelua Tampereen väliaikaisessa pyhätössään päästämättä maaliakaan.

Noin puolet Kreikka-ottelusta kulki vahvasti Suomen komennossa, vaikka huippumaalipaikkoja ei juuri auennut rangaistuspotkun lisäksi. Kreikka sai ohjat kotijoukkueelta maalin jälkeen ja painosti kovaa lopussa, mutta kaukaa maalista lähteneet yritykset eivät tuottaneet todellista vaaraa.

Suomen voiton tai vähintäänkin nollapelin avaimet olivat laadukkaat tilanteenvaihdot, joista seurasi tukku Kreikan rikkeitä ja neljä keltaista korttia potentiaalisten hyökkäystilanteiden lisäksi, sekä uhrautuva puolustus. Nämä yhdistyivät 70 minuutin jälkeen, kun Suomi pääsi 4–3-ylivoimahyökkäykseen, joka kuihtui kasaan Jasse Tuomisen haettua toisesta aallosta Glen Kamaraa.

Tuomisen saatua uudelleen pallon, Kreikka pääsi vuorostaan harhasyötöstä lähes samanlaiseen tilanteeseen. Paulus Arajuuri heittäytyi taaksepäin juostuaan liukutaklaukseen, jolla hän riisti pallon vastaan rynnänneeltä Kreikan moottorilta Andreas Bouchalakisilta ennen kuin tämä ehti tehdä ratkaisevaa syöttöä.

– Näppituntuma on, että puolustus toimi. Kreikalla oli kuusi laukausta, joista kaksi maalia kohti. Yksi oli vähän kiharainen, ja Lukella (maalivahti Lukas Hradecky) oli vähän vaikeaa siinä. Kokonaisuutena pakka pysyi hyvin kasassa. Hyökkääjät auttoivat hyvin Kreikan pelinkäynnistämisen estämisessä. Tilanteenvaihtopelaaminen oli hyökkäyspelimme teema, ja saimme hyviä aihioita, kertasi Kanerva.

Suomi kohtaa sunnuntaina Tampereella Italian kello 21.45. Huuhkajat koki tätä ajatellen pienen takaiskun torstaina, kun Tim Sparvin korttitili täyttyi, ja joukkueen kapteeni on pelikiellossa jalkapallojättiä vastaan.