Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tommi Ojala nousee Steelersin päävalmentajaksi – "Onhan tämä iso harppaus"

Päävalmentajanoviisin tueksi rutkasti liigakokemusta.

Steelersin miesten salibandyliigajoukkueen päävalmentajaksi nousee Tommi Ojala. Riihimäkeläinen toimi joulukuusta asti joukkueen apuvalmentajana Raine Laineen valmennusryhmässä.

Päävalmentajakokemusta Ojalalla on Riihimäen Salibandyseura Panthersista vuosilta 2013–19. RSS Panthersin tavoitteena oli nousta Divariin, mutta unelma jäi 2. divisioonan kärkiseuroihin kuuluneelta joukkueelta saavuttamatta.

Ojalan valmentajaura oli puoli vuotta tauolla ennen kuin Steelers värväsi hänet liigajoukkueen tueksi vaihdettuaan valmennuksensa kesken viime kauden. Hän näkee nopean etenemisen mahdollisuutena päästä “testaamaan omia kykyjä”.

– Onhan tämä iso harppaus hypätä vetovastuuseen, mutta tämä eteni hyvillä askelmilla. Viime kausi oli minulle vähän kuin elokuvan traileri. Liiga-arkeen pääsee oikeasti syvälle vasta nyt. Mietin joskus Riihimäellä valmentaessa, että tämä on paikka, jossa haluan olla, Ojala taustoittaa.

Mika Savolainen ja Jani Blad apuvalmentajiksi

Steelersin toiminnanjohtaja Noora Lavosen mukaan Ojala oli luonteva nosto päävalmentajaksi, ja seura uskoo hänen potentiaaliinsa.

– Hän tuntee porukkaa jo viime kaudelta, ja hänen motivaationsa ja halunsa kehittyä vaikutti myös. Saimme hyvän yhdistelmän valmennusryhmäksi, Lavonen kommentoi.

Liigapäävalmentajana debytoiva Ojala saa ryhmäänsä tuekseen pääsarjakokemusta oman puutteensa edestä. Apuvalmentajiksi Steelers värväsi Mika Savolaisen ja Jani Bladin.

Fysiikkavalmentajana jatkaa Jarmo Törmänen ja joukkueenjohtajana Jaakko Vahtokari. Miesten edustusjoukkueeseen aiotaan hankkia vielä yksi valmentaja.

Savolaisen meriitit ovat pelaajapuolelta. Puolustajaikoni nousi aikoinaan Hämeenlinnan FT Trackersista maajoukkueeseen, jossa hän voitti kaksi maailmanmestaruutta. Parhaat pelivuotensa Savolainen pelasi Classicissa Tampereella. Hän kuuluu myös HPK-juniorijääkiekon hallitukseen.

Blad puolestaan oli Trackersin kapteeni joukkueen noustessa liigaan vuonna 2005, ja toimi joukkueen päävalmentajana muun muassa Savolaiselle Trackersissa kausilla 2007–11. Nykyinen ravintolayrittäjä iskee lusikkansa nyt Trackersin perillisen soppaan.

– He (Savolainen ja Blad) olivat minulle entuudestaan tuntemattomia, mutta ensimmäisessä palaverissa olimme hyvin samoilla linjoilla. Aika näyttää, miten roolit ja yksityiskohdat muotoutuvat, Ojala kuvailee.

Kentällinen uusia, jo liigaa kokeneita pelaajia

Ojalalla on sormensa pelissä myös uuden liigajoukkueen muodostumisessa. Tänä keväänä siihen on kiinnitetty jatkosopimuksella vain hyökkääjä Markus Sipronen, mutta ainakin joukkueen rungon jo viime kaudella muodostanut juniorikaarti jatkaa suurimmalta osin seurassa.

Nuoriso on kuluneen sanonnan mukaan vuoden kokeneempi, mutta Steelersin joukkue ei tule tällä kaudella jäämään sen varaan, ainakin mikäli Ojalaa ja Lavosta on uskominen. Moni sopimus odottaa Ojalan mukaan vain allekirjoittamistaan.

– Olen tyytyväinen siihen, millainen joukkueesta on tulossa. Parasta ennen -päiväys on sillä varmasti vielä edessä, kuten oli viimevuotisellakin, Ojala uskoo.

– Ikä ei ole itseisarvo, mutta näillä näkymin saamme joukkueeseen myös aikuispelaajia. Uusia pelaajia tulee varmaan kentällisen verran. Helpotamme sitä nuorten pelaajien tuskaa, ettei samojen jätkien tarvitse kannatella joka joukkuetta.

Moni liigarinkiin kuuluneista A- ja B-nuorista keskittyykin ensi kaudella nuorten sarjoihin.

– Olemme viime kevääseen verrattuna paremmalla pohjalla. Olemme oppineet virheistä. Kun saamme kokeneempia pelaajia, nuorissakin on enemmän liikkumavaraa, Lavonen arvelee.

Ojala haluaa uskoa arjessa siihen, että joukkueen parhaat päivät ovat vasta edessä.

– Haluaisin, että haastamme aidosti pudotuspelipaikasta, jos ei ensi kaudella niin tulevina vuosina. Pitää toki olla realisti: kun viime kaudella voitimme neljä peliä, siitä on iso hyppäys 15 voittoon. Emme tyydy sarjassa säilymiseen, vaan pyrimme kehittymään, jotta meillä olisi mahdollisuudet taistella muustakin, tuleva päävalmentaja toivoo.

Tarkempaa suunnittelua A-poikien kanssa

Ojala tulee konsultoimaan myös A- ja B-nuorten SM-joukkueiden valmennuksia, joskaan ei vastaamaan niistä itse. Steelers haluaa ehkäistä viime kauden kaltaista kierrettä, jossa pelaajia jouduttiin nostamaan jopa B-nuorista liigaan ja ympäristöjen valtavat erot lamaannuttivat kaikki kyseiset joukkueet.

– Olemme puhuneet A-nuorten valmentajan (Arto Hiltusen) kanssa ihan nimillä, miten pystymme kehittämään kutakin pelaajaa, ja kenelle löytyisi rooli mistäkin. Harjoittelemme koko kesän A-nuorten kanssa, jotta madallamme kynnystä liikkua joukkueiden välillä, Ojala kertoo.

Urheilutoimenjohtajaa Steelersillä ei ole ollut seuran lakkautettua Petri Tornin vakanssin. Näitä tehtäviä Steelersin seuratoimijat hoitavat nyt yhdessä vapaaehtoispohjalta. Ojalan työnkuvaan seuran urheilupuolen johtaminen ei kuulu. – Tarkoitus ei ole, että minulla olisi edustusjoukkueen ulkopuolella vastuita, muuta kuin että olen luvannut olla mukana keskusteluissa, Ojala toteaa. HäSa