Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MM-kisat ja monen pelaajasopimuksen päättyminen painaa päälle Liigan kulisseissa kaavailtujen pudotuspelikompromissien taustalla

Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt: “Useat pelaajasopimukset päättyvät 30. huhtikuuta ja kyseeseen tulee myös sellaisten asioiden pohdinta, että mitä tekevät pelaajat joilla ei esimerkiksi ole jatkosopimusta seurojen kanssa. Pelaajilla ei käytännössä ole velvoitetta pelata sen jälkeen.”

Yle Urheilu uutisoi lauantaina, että Liigan kulisseissa suunnitellaan tällä hetkellä pudotuspeleihin muutoksia. Yle Urheilun tietojen mukaan pudotuspelit aiotaan pelata läpi lyhyemmän kaavan kautta.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella sijoille 7-10 sijoittuneet joukkueet kohtaisivat toisensa ns. CHL-mallilla kahden ottelun sarjassa, jossa yhteispisteet ratkaisevat jatkoon menevän joukkueen. Tässä mallissa ensimmäinen kohtaaminen voisi päättyä tasan. Jos yhteispisteet menevät kahdessa ottelussa tasan, toisen ottelun varsinaisen peliajan jälkeen nähtäisiin jatkoeriä ratkaisuun saakka.

Puolivälieristä alkaen pelattaisiin paras viidestä -mallilla normaalin paras seitsemästä -mallin sijaan.

Yle Urheilun uutisen mukaan päätöstä pudotuspelisysteemistä ei ole tehty, mutta malli on 99-prosenttisen varmasti toteutumassa, mikäli yleisöä ei voida ottaa halliin.

Liigassa halutaan kuitenkin vielä katsoa Suomen hallituksen linjaukset koronatilanteen kehittymisen näkökulmasta. Yksi syy muutokselle on se, että pelien määrän vähentäminen karsii merkittävästi kuluja.

Liigan runkosarja päättyy 13. huhtikuuta.

“Muuten ei riitä päivät”

HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola pitää muutosta hyvänä aikataulujen vuoksi.

– Tämä on minun kantani, ei HPK:n virallinen kanta, mutta pidän tätä järkevänä. Muuten ei riitä päivät. Tämä on osittain olosuhteiden pakko. Normaalioloissa tietysti toiveissa on jatkossa edelleen paras seitsemästä -malli, Toivola sanoo.

HPK:n päävalmentaja Matti Tiilikainen ei ollut Kärpät-ottelun jälkeen vielä ehtinyt sulatella tarkkaan ajatuksiaan asiasta.

– Sitä toivoisi, että urheilullisesti pelattaisiin paras kolmesta -sarja. Joskus A-junnuissa pelattiin ensimmäinen kierros noin. Ensimmäinen meni tasan ja siinä oltiin vähän ihmeissään, että mitäs nyt, mutta voitimme onneksi seuraavan pelin ja menimme jatkoon.

“Aikataulut suurin yksittäinen tekijä”

Hämeen Sanomat tavoitti SJRY:n, eli Pelaajayhdistyksen, puheenjohtaja Teemu Ramstedtin joka korosti, että asiassa on monia tekijöitä otettavaksi huomioon.

Eikä vähiten juuri koronaviruspandemian rukkaamien aikataulujen vuoksi.

– Yksinkertaisesti voi sanoa, että aikataulut on se suurin yksittäinen tekijä, miksi tässä joudutaan kompromisseja miettimään. Koska runkosarja päättyy 13. huhtikuuta ja 30. huhtikuuta umpeutuvat pelaajasopimukset, se on aika iso ongelma. Ja toukokuussa alkavat jo jääkiekon MM-kisat, Ramstedt huomauttaa.

Jääkiekon MM-kisat alkavat näillä näkymin 21. toukokuuta.

Teemu Ramstedt, joutuuko tässä tilanteessa siis Liiga kutistamaan pudotuspelikalenteriaan MM-kisojen vuoksi?

– Ei tämä tilanne tietysti kansainvälisen jääkiekkoliitonkaan kannalta helppo ole, mutta ensisijaisesti mielestäni nyt tulisi pohtia sitä, miten ammattilaissarjat saadaan pelattua. Vasta sitten tulevat kansainväliset tapahtumat, jotka eivät ole pelaajien varsinainen työ.

“Kintaalle menee”

Kauden venyminen on aiheuttanut tavallista enemmän mietintöjä sen suhteen, miten kausi voidaan myös työsopimusten valossa viedä läpi.

Liigalla ja Pelaajayhdistyksellä – eli SJRY:llä – ei ole voimassa olevaa yleissopimusta, mutta pelit ovat pyörineet siitä huolimatta. Seurat ja pelaajat ovat toimineet vanhojen sopimusten periaatteilla.

– Useat pelaajasopimukset päättyvät 30. huhtikuuta ja kyseeseen tulee myös sellaisten asioiden pohdinta, että mitä tekevät pelaajat joilla ei esimerkiksi ole jatkosopimusta seurojen kanssa. Pelaajilla ei käytännössä ole velvoitetta pelata sen jälkeen, Ramstedt avaa.

Ramstedt sanoo, että normaalioloissa päivämäärää 7. toukokuuta on pidetty yleisellä tasolla rajana finaaliotteluiden osalta pelata liigakausi loppuun.

Ilman muutoksia tuohon takarajaan tai MM-kisojen alkuun mennessä kausi Liigassa ei tule olemaan ohi. – Jokainen voi laskea, että se ei ole mahdollista. Nyt todennäköisesti käy niin, että kausi Liigassa loppuu ehkä vasta päivä ennen MM-kisoja. Kintaalle menee, Ramstedt toteaa. HäSa