Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sihvonen: Teemu Selänteen pelipaikka edelleen oikealla laidalla – "Onko hän kauhuissaan vai tyytyväinen siitä mikä taho pitää häntä presidenttiehdokkaana?"

Avautui näköala, jossa Teemu Selänne voisi seurata Donald Trumpin viitoittamaa populismiin perustuvaa presidenttitietä, kirjoittaa Petteri Sihvonen.

Teemu Selänne käytti Twitterissä sananvapauttaan kirjoittamalla: ”Onko tämä todella totta? Käsittämätöntä jos on, mun isä täyttää 84 vuotta ja kiltisti odottaa omaa vuoroa… sanotaan että ei olla vielä S:n kohdalla aakkosissa… ehkä ennen kesää.”

Twiitillään Selänne kommentoi toista twiittiä, jonka oli kirjoittanut Juha Merentie, se kuului: ”Maahanmuuttajien huonoa suojauskuria palkitaan madaltamalla rokotuskurikynnystä. Aikoihin eletty.”

Ajattelin pitkään, etten puutu tuohon pitkällä tikullakaan, vaikka asia alkoi luonnollisesti elää vilkasta omaa elämäänsä niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassa.

Maljani vuosi kuitenkin yli siinä kohtaa, kun europarlamentaarikko Laura Huhtasaarelta oli tullut twiitti: ”Kansallissankari Teemu Selänne presidentiksi 2024.”

Urheilupiireissä minut tunnetaan siitä, että ajattelen, ettei politiikkaa tulisi sotkea urheiluun.

Täsmennän tähän, etten ajattele urheilun ja politiikan, urheilijoiden ja entisten urheilijoiden ja etenkin megatähtien kuten Selänteen ja politiikan suhdetta puoluepoliittisesti. Ajattelen huomattavasti laajemmissa silmänaloissa.

Tärkeää on puoleltani huomauttaa, että ymmärrän ja hyväksyn, että kaikkien puolueiden äänestämiselle laidasta laitaan on selvät syynsä. Ja sittenkään siihen ei tulisi sotkea urheilua.

Silti tapaus Selänne voimisteluttaa ajatteluani. Se on oikeastaan paraatiesimerkki par excellence laajan sananvapauden, disinformaation, megatähden – ja sitä mukaa politiikan ja urheilun yhdistämisen – maksimaalisista riskeistä.

On käyty semanttista kiistaa, kysyikö Selänne vain, vai ottiko hän kantaa peräti maahanmuuttokysymykseen. Minullakin on tuon suhteen aavisteluni, mutta en mene siihen.

On silmät avaavaa kuvitella, että Selänne vain kyseli aidosti huolissaan isänsä rokotusasian perään, ja että häntä vilpittömästi hieman kismitti, jos jotkut maahanmuuttajat pääsisivät isän edelle jonossa, että onko muka noin.

Ja miten kävikään? Selänteestä, entisestä oikean laidan hyökkääjästä tuli silmänräpäyksessä poliittisen äärioikean laidan entistä suurempi suursuosikki – josta ollaan (ehkä hieman ironisesti) tekemässä jopa presidenttiä!

Vaikka hän siis vain vilpittömästi kyseli asian perään.

Sanoin tuossa edellä ”entistä suurempi”, koska Selänne on ennenkin flirttaillut sen suuntaisesti Twitterissä ja blogissaan, että jos lätkäpelinsä hän pelasi oikeassa laidassa, poliittinen noste ja imu on nyt erittäin voimakas sinne samalle kaistalle.

Eikö Selänne ole aivan kauhuissaan vai onko hän päinvastoin tyytyväinen, mikä taho pitää häntä sekä lätkän että politiikan suhteen kansallisankarina niin, että hänessä on jopa ”presidenttiainesta”?

Raakoja retorisia kysymyksiä ovat: Tulkitseeko suomalainen poliittinen äärimmäinen oikea laita Selännettä oikein vain väärin.

Onko Selänteellä minkäänlaista kompetenssia ottaa kantaa tai edes kysellä politiikkaan vivahtavia asioita julkisuudessa?

Eikö Selänne ole aivan kauhuissaan vai onko hän päinvastoin tyytyväinen, mikä taho pitää häntä sekä lätkän että politiikan suhteen kansallisankarina niin, että hänessä on jopa ”presidenttiainesta”?

Vakavaksi pilapuheet – vai olivatko ne pilapuheita? – tekee se, että nyt edes vilahti mahdollisuus, että jos Yhdysvalloissa presidentiksi nousi liikemies, Suomi voisi nokittaa lätkäjätkällä. Donald Trumpin nosti presidentiksi äärimmäinen populismi, samassa populismin pyörteessä kieppuu nyt Selänne suorin polvin, tahtoi tai ei.

En voi olla toistamatta sitä, kun suuresti arvostamani kirjailija Tuomas Kyrö totesi Yle Puheella, ”ettei avaisi sitä matopurkkia”, jossa urheilijoiden kantoja politiikkaan aletaan laajemmin kysellä.

Samaisella radiokanavalla tosin muun muassa Riku Riski, Tommy Lindgren ja Teemu Ramstedt ovat olleet eri mieltä.

Riski ja Lindgren perustaisivat ilmeisesti kuitenkin jonkinlaisen oppikoulun, jossa urheilijoita opetettaisiin välttämään sentään disinformaatio. Mietin, millä sitten niitä kovakalloisimpia nykyisiä ja entisiä urheilijoita koulittaisiin, jotka pitävät jopa Ylen uutisia disinformaationa.

Siihen ilkkujien kuoroon en liity, joka ajattelee, että Selänne munaa itsensä, kaataa oman patsaansa ulostuloillaan.

Nimittäin todella suuret urheilun ystävien massat ajattelevat, ettei hän munaa, hän on päinvastoin äijä paikallaan, jopa presidenttiainesta.

Koko vyyhden ongelma on siinä – yli puoluerajojen –, että vaikka jollakulla megatähdellä olisi poliittista hoksnokkaa hyvin vähän tai jos ollenkaan, hänen heikostikin muotoillut ajatuksensa napataan lennosta, niitä paisutellaan, niitä käytetään härskisti ja opportunistisesti hyväksi, ne prostituoidaan.

Sitä on populismi.

Voi käydä peräti niin kuin Selänteelle kävi, että hupskeikkaa mukkelis makkelis, siinähän meillä on ehdotettu ehdokas Sauli Niinistön seuraajaksi; ja jos ei sentään, niin joka tapauksessa muuan poliittinen suuntaus sai valtavaa vetoapua entiseltä armoitetulta maalintekijältä.