Vaikka jääkiekkoilija Topi Rönni onkin tallannut Leijona-polkua ikäluokka kerrallaan päättäväisesti eteenpäin, on Suomen alle 20-vuotiaiden nuorten MM-joukkueeseen pääseminen vasta 18-vuotiaana harvoin kirjoitettu jo valmiiksi tähtiin – eikä varsinkaan silloin, kun vielä huomio, että Rönniltä jäi loukkaantumisen ja sairastelun takia iso osa syyskauden liigapeleistä pelaamatta.
Mutta siinä hän nyt seisoo samassa rivissä muiden MM-kisakoneeseen hyppäävien nuorten miesten kanssa.
– Upea ja kiitollinen fiilis päästä edustamaan Suomea nuorten kisoihin. Nämä U20-ikäluokan kisat ovat iso merkkipaalu uralla, Tappara-hyökkääjä iloitsee.
– Koska olin joukkueen aikaisemmissa tapahtumissa ollut mukana, oli sellainen pieni aavistus, että voisin päästä mukaan. Kilpailu on kuitenkin äärettömän kovaa, niin ei voinut valintaa mitenkään varmaksi sanoa, viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-pronssia voittanut Rönni jatkaa.
Topi Rönni syntyi keväällä 2004 Hausjärven Lavinnossa, josta hänen äitinsä Päivi on myös lähtöisin.
– Topi oli jo lapsena aktiivinen ja innokas liikkuja, ja lahjakas monessa lajissa, isä Heikki Rönni sanoo.
Pälkäneelle, Pirkanmaalle, vanhempien mukana muuttanut Topi harrasti jääkiekon ohella muun muassa koripalloa, jalkapalloa ja yleisurheilua.
Siitä kirkkaimmasta lähdetään taas pelaamaan.
– Korkeushyppy oli pitkään yleisurheilussa se ykköslaji, mutta säären rasitusmurtuman takia jouduin jättämään lopulta hyppy- ja juoksulajit kokonaan, Topi Rönni kertoo.
– Lätkässä se (rasitusmurtuma) ei ole onneksi koskaan vaivannut, koska jäällä jalkaan ei tule sellaista tärähtävää iskua.
Rönnin oli haettava menestystä muiden lajien kautta, ja kiekonheitossa hän voittikin 14-vuotiaana SM-hopeaa.
Juniorijääkiekkoa Rönni pelasi Pälkäneen Luja-Lukossa, Valkeakosken Kiekko-Ahmassa ja Hauhon Sisussa. Tapparaan Rönni siirtyi pelaamaan jo E-juniori-iässä, ja Tapparaa hän pitää myös kasvattajaseuranaan.
– Kyllä Topin suurin intohimo on aina ollut jääkiekko – alusta lähtien. Ja se oli oikeastaan minä, joka halusin, että poika harrastaa monipuolisesti ja pitkään eri lajeja, ettei hän pääsisi kyllästymään yhteen, isä Rönni paljastaa.
– Syy, miksi hän on jääkiekossa päässyt noin pitkälle, on kyllä se valtava intohimo lajia kohtaan – kova palo harjoitella ja kehittyä.
Topi Rönni (oik.) teki liigadebyytin viime kaudella. Kuvassa myös silloin vielä Pelicansissa pelannut Brad Lambert. Arkisto / ESS / Juha Peurala
Ensikosketuksensa aikuisten korkeimmalle sarjatasolle Rönni otti viime kaudella pelaamalla Tapparassa 19 ottelua ja yhden pelin HPK:ssa. Pisteitä syntyi yhteensä neljä (2+2). Alle 20-vuotiaiden SM-sarjassa Rönni latoi 30 ottelussa tehot 11+18.
Valmistautuessaan tähän kauteen Rönni loukkasi elokuussa polvensa neljän maan turnauksessa Rovaniemellä. Polvivammaa seurasi pitkä sairastelujakso.
Rönnin oli tarkoitus avata liigakausi Tapparan pelaavassa kokoonpanossa, mutta toisin kävi. Tappara ehti pelata lähes 20 ottelua, ennen kuin hausjärveläislähtöinen hyökkääjä pääsi takaisin tositoimiin.
Rönni on ehtinyt kuluvalla kaudella pelata Liigassa kymmenen ottelua tehoin 1+1.
– Nyt on viime viikot tuntuneet taas siltä, että on pystynyt palaamaan omalle tasolle, Rönni huokaisee.
Rönni kertoo seuranneensa kotisohvaltaan tarkasti, kun Nuoret Leijonat on yhdeksästä viime MM-kisoista kyennyt nappaamaan yhteensä viisi MM-mitalia, joista kolme on ollut kultaisia.
– Erityisesti on jäänyt mieleen vuoden 2016 maailmanmestaruus ja PuLa-Aho-ketju (Jesse Puljujärvi – Patrik Laine – Sebastian Aho), Rönni sanoo.
– Ja siitä kirkkaimmasta mekin ehdottomasti taas pelataan.
Rönni on pelannut aikaisemmissa U20-ikäluokan turnauksissa Suomen kakkos- tai kolmossentterinä ja saanut myös ylivoimavastuuta.
– Odotukset ovat toki kovat myös itseä kohtaan, sitä haluaa olla paras mahdollinen ja vähän vielä parempikin versio itsestä.
– Näistä kisoista olen jo pitkään unelmoinut, ja nyt kun niihin pääsen, on kyllä hirveä halu pistää ihan kaikki likoon.