Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joni Mäki aloittaa MM-virittelyn Tampereen SM-hiihdoista

Vapaan hiihtotavan 15-kilometrinen saattaa määrittää loppukauden painotukset sprintin ja normaalimatkojen välillä.

Olympia- ja MM-mitalisti Joni Mäki on hiihtänyt kilpailukauden ensimmäisen puolikkaan odotustensa mukaisesti. Tuloskunto on heitellyt rikkonaisen harjoituskauden ja jalkavaivan jäljiltä, mutta hän odottaa remmin kiristyvän lähiviikkoina tiivistyvässä kilpailurytmissä.

Mäki aloittaa huippukuntonsa virittelyn loppuviikosta Tampereen SM-kisoissa. Valmista kuntoa mitataan Planican MM-kisoissa helmi-maaliskuun vaihteessa.

– Toivotaan, että SM-kisoista alkava kolmen kilpailuviikonlopun jakso hioo kunnon MM-kisoihin. Odotan, että se toisi hiihtoon sen viimeisen lyönnin, Mäki kertoi STT:n puhelinhaastattelussa.

Mäki kilpaili marras-joulukuun vaihtelevin tuloksin. Paras vire osui Beitostölenissä perinteisen hiihtotavan sprinttiin, kun hän pääsi maailmancupin kilpailussa loppukilpailuun ja sijoittui viidenneksi.

Mäen kilpailuvalmius oli normaalimatkoilla ja vapaalla hiihtotavalla heikompi.

– Osasin odottaa, että tulostaso heittelee rikkonaisen syksyn jälkeen. Oli vielä pientä vammaa jalassa, ja jouduin harjoittelemaan vähän poikkeavalla tavalla, Mäki taustoitti syksyn tuloksia.

– Onneksi tuli hyviäkin onnistumisia. Niistä sain uskoa, että voin vielä hiihtää lujaa tänä talvena.

Kisa kisalta parempaan vauhtiin

Mäen kilpailuvauhtia hillitsi vasemman säären rasitusosteopatia eli rasitusmurtuman esiaste. Se esti juoksuharjoittelun yli kuukaudeksi, mikä vei potkuista terän.

– Hermotus ei ollut juoksutauon jälkeen normaalilla tasolla, sillä juoksuharjoituksessa tulevaa nopeaa iskutusta on vaikea korvata, Mäki jatkoi.

– Normaalisti pidän hermotusta yllä juoksemalla viikoittain läpi talven.

Mäki punnersi juoksun korvaavia voimaharjoituksia, muttei päässyt terävimmälle tasolleen. Nyt hän on harjoitellut normaalisti lähes kuukauden, joten Tampereen SM-kisoista tulee mielenkiintoinen testi.

Mäen on tarkoitus hiihtää kisojen kaikki matkat eli pariviesti perjantaina, vapaan hiihtotavan 15 kilometriä lauantaina ja perinteisen sprintti sunnuntaina.

– Mielenkiinnolla odotan, miten kisat lähtevät tästä pyörimään. Uskon, että vire paranee kisa kisalta, Mäki arveli.

Mäen kilpailukausi jatkuu SM-kisoja seuraavina viikonloppuina Ranskan Les Roussesissa ja Italian Toblachissa. Jatko-ohjelman tarkempi painotus saattaa ratketa Tampereella.

– Lauantain 15 kilometrin kilpailu on minulle tärkeä. Normaalimatkan vire on nyt pieni kysymysmerkki ja siinä selviää, miten se kulkee, Mäki jatkoi.

– Se näyttää suuntaa loppukaudelle eli tuleeko vielä näytönpaikkoja maailmancupin normaalimatkoille vai jatkuuko kausi sprinttipainotuksella.

Paremmalla vauhdinjaolla

Jos hiihto kulkee Mäen toiveiden mukaisesti, hän voi tehdä päätöksensä itse. Parhaassa tapauksessa hän voi keskittyä sekä sprinttiin että distanssiin, mutta hän on valmis myös valintoihin.

– Ei kannata jatkaa niin, että sprintti ja normimatkat ovat tasavertaisen heikkoja. Laitetaan tarvittaessa panokset siihen, mikä toimii. Mieluummin pallot yhteen koriin, jos niin voi pärjätä paremmin.

Mäki pääsee mittaamaan vauhtiaan ja kestävyyttään muiden muassa olympiavoittaja Iivo Niskasen, Tour de Skillä vauhtiaan virittäneiden Perttu Hyvärisen ja Markus Vuorelan sekä kilpailutauolta palaavien Remi Lindholmin ja Arsi Ruuskasen kanssa.

– Tärkeintä on silti se, minkälaisen tuntuman saan hiihtoon, Mäki vakuutti.

– Ja harjoitusvaikutuksen kannalta olisi tärkeä saada kilpailut nousujohteisiksi. Tällä kaudella kisat ovat menneet niin, että olen hyytynyt loppuun. Jospa nyt lähtisin vähän rauhallisemmin, jotta loppu kulkisi vähintään samaa vauhtia kuin alussa.

Hyvärinen korosti kilpailun nousujohteisen rakenteen tärkeyttä ennen Tour de Skitä. Mäki kokee asian samoin.

– Itsestä saa onnistuneella vauhdinjaolla enemmän irti. Myös tekniikka säilyy silloin paremmin kasassa, Mäki vahvisti.

– Kilpailu myös kuormittaa kehoa enemmän, jos voimia polttaa alkumatkasta liikaa ja lopun joutuu taistelemaan pää kainalossa.

Tekniikka hermotuksella kuosiin

Mäki odottaa ja uskoo, että hän pystyy kilpailukauden jälkipuoliskolla teknisesti parempaan hiihtoon vapaalla hiihtotavalla. Ongelman juuret ovat jalkavaivassa, joten hän odottaa tekniikan korjaantuvan, kun hermotus on piiskattu juoksuharjoituksilla normaalitilaan.

– Hermotuksessa on ollut pientä hakemista ja sitä kautta myös tekniikassa, Mäki arveli.

– Uskon, että tekniikka alkaa jatkossa asettua ja muotoutua, kun saan alle kisoja vapaalla hiihtotavalla.

SM-kisoissa myös pariviesti hiihdetään vapaalla hiihtotavalla.