Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viestipommi toi Suomelle mitalin – Kommentti: "Niko Anttola on nuoreksi mieheksi ennättänyt saavuttaa jo paljon"

Jumi Planican MM-kisoissa purkautui Hakolan, Niskasen, Hyvärisen ja Anttolan täysosumalla. Miesten viestimitalia piti odottaa 14 vuotta.

Suomalaisten piti kokea Planican MM-kisoissa monta pettymystä ennen ensimmäistä täysosumaa. Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola lähtivät perjantaina 4x10 kilometrin viestiin mitalitavoittein ja yllättivät ulkopuoliset hopeahiihdollaan.

Nelikon suoritus oli täydellinen ylivoimaisen Norjan takana. Suomalaisten ensimmäinen Planican kisojen mitali oli muutenkin erityinen.

Miesten viestimitalia piti odottaa 14 vuotta. Mitali on Hyvärisen ensimmäinen arvokisoista ja menestykseen tottuneen Niskasen ensimmäinen pitkästä viestistä. Hakola toipui mitalivireeseen harjoituskauden sairastelusta.

Ja ankkuriosuudella hiihti 20-vuotias nuorten maailmanmestari Anttola, jonka hallittua hiihtoa konkarit ällistelivät.

– Loistava veto, Niskanen kehui Anttolaa.

– On hyvä merkki, kun urheilija pystyy säilyttämään tasonsa tai nostaa sitä isoissa kisoissa.

Myös Hakolalla oli Anttolasta painavaa sanottavaa.

– Naurattaa, miten kylmäpäinen kaveri Anttola on. Minä en olisi lähtenyt tuohon paikkaan 20-vuotiaana, vaikka olisi pakotettu, Hakola ihmetteli.

Niskanen ratkaisi

Ennakkosuosikki Norja karkasi muilta avausosuudella ja otti viestimestaruuden joukkueella Hans Christer Holund, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Kläbo. Suomi jäi 46,9 sekuntia Norjasta ja jätti Saksan 12,9 sekunnin turvin kolmanneksi.

Hakola kesti avausosuudella pääryhmässä eli teki sen, mitä häneltä oli tilattu.

– Minulta riitti perussuoritus, kun kaverit ovat niin kovia, Hakola veisteli.

– Taktiikka oli, että Iivo myrkyttää muut mitaliehdokkaat toisella osuudella.

Niskanen teki, mitä joukkueen kesken oli sovittu. Hän jätti muut mitaliehdokkaat lähes 40 sekunnin päähän. Hyvärinen ja Anttola säilyttivät eron takaa-ajajiin vapaan hiihtotavan osuuksilla.

Monta pettymystä

Mitali oli erityisen arvokas kokeneelle kolmikolle, joka on hiihtänyt vuosia viestimitalin perässä. Hopeaa edelsi monta pettymystä.

– Monta kertaa on elätelty toiveita mitalista ja olemme olleet vuodesta 2014 monesti mitalistien kanssa samalla loppusuoralla, mutta ei ole helppo saada joukkueena neljää hyvää suoritusta. Viestimitali vaatii aina kaikilta hyvän päivän, Niskanen totesi.

Ajatus miesten viestimitalista kuulosti etukäteen enemmän haaveelta kuin tavoitteelta, mutta joukkue uskoi mahdollisuuteen.

– Ei tämä puskista tullut. Pikkasen jopa odotimme mitalia. Oli usko, että pystymme tarjoamaan rehellisen vastuksen, vaikka kisat eivät ole menneet hyvin, Niskanen jatkoi.

Uralle kruunu

Hyvärinen hiihti viestissä kruunua koko uralleen, eikä rohjennut oikein ajatella mitalia etukäteen.

– Muutaman kerran on saanut sitoa lenkkarin nauhoja, että on päässyt tähän, Hyvärinen selitti tuntojaan.

– Mitali alkoi kehkeytyä siitä, kun kaikilla oli hyvä päivä. Teimme hienot hiihdot ja huolto teki mielettömän työn. Tämä oli huikea onnistuminen kaikilta.

Hyvärisen puheista aisti, että mitalin hohtoa lisäsi se, että hän saattoi jakaa kokemuksen muiden kanssa.

– Tämä on itselle kova juttu ja erityisen hauskaa, kun tuli kaveriporukalla hankittu mitali. Saatiin vielä tuollainen pikkuveli kuin Anttola tähän mukaan, Hyvärinen jatkoi.

Anttola suhtautui saavutukseen samalla viileydellä, jolla hän selvitti ankkuriosuuden. Tunteet pysyivät piilossa, vaikka ne olivat korkealla.

– On aika huikea fiilis, kun pystyi onnistumaan kovassa paikassa, Anttola tunnusti kysyttäessä.