Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maastohiihto | Iivo Niskasen loppuveto jäi lyhyeksi – "Tulos on iso pettymys"

Olympiavoittaja harmitteli päämatkansa valintoja: "Kaikki palaset olivat kohdallaan, mutta tuli taktinen lapsus." Planican MM-tulos oli rankka pettymys.

Planican MM-kisat päättyivät Iivo Niskaselta ja Suomen joukkueelta pettymykseen. Niskanen lähti hiihtämään 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä maailmanmestaruutta, mutta jäi viime kilometrien loppuratkaisussa kuudenneksi.

Suomen joukkue jäi kisoissa vaille mestaruutta ja miesten viestihopea ainoaksi mitaliksi.

– Emme päässeet henkilökohtaisissa kilpailuissa tavoitteisiimme. Mitalisuosikit, joita meillä ei ole monta, eivät ihan onnistuneet, päävalmentaja Teemu Pasanen tiivisti kokonaistuloksen.

Viime vuonna hiihtomaajoukkue palasi riehakkaissa tunnelmissa Pekingin olympialaisista, kun tuomisina oli peräti kuusi mitalia.

– Näissä geimeissä menestys on todella pienestä kiinni. Pekingissä onnistuimme käytännössä joka päivä todella hyvin kaikessa. Nyt emme onnistuneet yhtä hyvin ja se näkyy tuloksessa, Pasanen kommentoi eroa olympialaisiin.

– Kerttu ja Iivo Niskanen olivat täällä hyvässä kunnossa, mutta mitaleita ei tule, jos kaikki ei onnistu sataprosenttisesti.

Taktiikka petti

Kerttu Niskanen kaatui päämatkallaan, 30 kilometrin yhteislähdössä suksipulmiin. Iivo Niskanen koki sortuneensa vääriin valintoihin sunnuntain kilpailussa.

– Tulos on iso pettymys. Kaikki palaset olivat kohdallaan, mutta tuli taktinen lapsus, Niskanen harmitteli.

– Kuvittelin, että pystyn ratkaisemaan samanmittaisella vedolla kuin viestissä. Uskoin, että tarpeeksi tuoreena nopeuteni riittäisi loppuun, mutta kavereillakin oli hyvin virtaa.

Niskanen aloitti loppuvetonsa 3,5 kilometriä ennen maalia. Hän ajoi vastustajat lujille, muttei päässyt karkuun seitsemän hiihtäjän kärkiryhmästä.

– Tajusin, ettei minulla ole enää edellytyksiä voittaa, kun lähdimme ylhäältä laskuun ja huomasin letkan takanani. En saanut kärkiryhmään eroa. Onnistuin vain hiihtämään letkan suoraksi, Niskanen jatkoi.

Yhden kortin varassa

Pål Golberg ja Johannes Hösflot Kläbo kirivät 50 kilometriltä Norjalle kaksoisvoiton. Ruotsin William Poromaa ja Calle Harfvarsson ottivat seuraavat sijat, ja Norjan Martin Löwström Nyenget pudotti Niskasen kuudenneksi.

Niskanen katui maalissa valintojaan.

– Olisi pitänyt hiihtää 2–3:lla viime kiekalla nousut tasaisen kovaa, eikä olisi pitänyt antaa kavereiden pudottaa vauhtia viimeisen kierroksen tasaisilla. Olisi pitänyt hyödyntää paikat, joissa itsellä on vahvuudet ja muilla heikkouksia, Niskanen pohdiskeli.

Niskanen ei syyttänyt tuloksesta mitään ulkoista tekijää.

– Oli ihan riittävän hyvä suksi, Niskanen vahvisti.

– Ensimmäisessä parissa oli ehkä vähän herkkä pito, mutta ei ollut mitään ongelmia hiihtää sillä. Sen takia jatkoin sillä muiden mukana vielä viidennenkin kierroksen. Myös keli oli ihan hyvä. Lumi kostui jonkun verran, joten keli ei ollut mikään supernopea.

Niskasen mukaan kauden kynnyksellä sairastettu koronakaan ei vaikuttanut MM-vireeseen.

– Olen riittävän hyvässä kunnossa, Niskanen vakuutti.

– Olen treenannut tätä varten ja tulin tänne pärjäämään, eikä minulla ollut mitään ongelmia kuukauteen.

Niskanen sai kisoista viestihopean yhdessä Ristomatti Hakolan, Perttu Hyvärisen ja Niko Anttolan kanssa. Henkilökohtaisilta matkoilta heltisi yhdistelmäkilpailun 13:s ja 50 kilometrin kuudes sija.