Joukkueen päävalmentajan Max Kenigin mukaan oli jännite rakentunut pikkuhiljaa ottelun aikana.
Jääkiekko
Hämeenlinnan Pallokerhon poikien U16-juniorijoukkueen SM-sarjan kauden päätösottelu Rovaniemen Kiekkoa vastaan päättyi lauantaina joukkotappeluun.
Pohjantähti-areenalla pelatussa ottelussa vihellettiin yhteensä 188 rangaistusminuuttia, 97 HPK:lle ja 91 RoKille. Loppusummerin jälkeisistä tappeluista rankaistiin kummankin joukkueen kolmea pelaajaa 5+20-jäähytuomioilla
Taustat lopun tilanteelle lähtivät HPK:n U16-joukkueen päävalmentajan Max Kenigin mukaan rakentumaan pikkuhiljaa pelin aikana.
– Siinä oli (toisessa erässä) sellainen tilanne, että meidän pelaaja kaadettiin puolittaisessa läpiajotilanteessa ja vastustajan pelaaja potkaisi häntä luistimella. Tuomari ei reagoinut tilanteeseen millään tavalla, jolloin pelaaja otti vähän oikeutta omiin käsiinsä, Kenig kertoo.
– Hänelle tuomittiin ihan oikeutetusti siitä tilanteessa 2+2 minuuttia jäähyä. Se siinä varmasti oli vähän taustalla siinä.
HPK:n pelaajaa potkaissut RoKin pelaaja oli lopun tappelussakin mukana.
Itse tappelua edelsi HPK:n pelin neljäs osuma tyhjään maaliin. Kerho voitti pelin lopulta 4–2.
– Se mikä sen lopun tilanteen kärjisti, niin siinä lopussa tuli oman pään aloitus ja olimme juuri tehneet tyhjään maaliin 4–2-maalin, jolloin peli oli käytännössä ohi. Aloitustilanteen jälkeen vastustaja taklasi meidän kiekotonta pelaajaa kovaa suoraan päähän, ei millään muussa kuin vahingoittamistarkoituksessa, Kenig sanoo.
– Uskon, että homma olisi ollut sillä selvä, jos tuomari olisi nostanut käden pystyyn ja viheltänyt siitä jäähyn. Kun se meni täysin läpi, niin en tiedä, ei käyty pelaajien kanssa hirveästi mitään keskustelua siitä tilanteesta, mutta uskoisin, että se olisi se syy, miksi se vähän räjähti siinä lopussa.
Tuomarityöskentely on U16-tasolla paikoin hyvin vaihtelevaa, mutta lauantain ottelun tuomari on Kenigin mukaan sarjan kärkitasoa.
Kenigin mukaan vastaavat tappelut eivät kuulu niin joukkueen kuin seurankaan arvoihin. Sitä on hänen mukaansa painotettu pitkin kautta.
– Meidän peleissä ei (ennen tätä) ole tullut minkäännäköisiä ylilyöntejä kertaakaan ja ylipäätään meidän yksi arvo on ollut jäähyttömyys. Pelitilanteessa niitä (jäähyjä) toki tulee ja tuomari hoitaa ne, Kenig sanoo.
– Rehellisesti sanottuna se tilanne siinä loppuvihellyksen jälkeen, kauden päätöspelissä meidätkin vähän yllätti. Mutta mitä siinä valmentajana oikein muuta tekee kuin huutelee siinä, että tulkaa pois.
Niin hän kertoo toimineensa.
– Joo, totta kai. Tietenkin. Pyritään siihen, että mahdollisimman nopeasti homma seis. Ei siinä ollut syytä. Peli oli selvä. Eikä ole missään nimessä hyväksyttävää toimintaa, eikä kuulu meidän arvoihin, mutta sanon myös sen, että ymmärrän pelaajia hyvin tässä tilanteessa ja luulen tietäväni, mikä siihen johti.
HPK-Juniorijääkiekon toiminnanjohtaja Sami Wahlsten korostaa myös, ettei vastaavanlainen käytös kuulu seuran arvoihin.
– Pyritään siihen että pystyisimme toimimaan arvojemme mukaan, mutta lauantaina se ei onnistunut. Seura vastaa siitä omalta osaltaan, eikä voi luistaa siitä. Ei voi kuin nostaa käden pystyyn. Virhe on tapahtunut. Emme onnistuneet siinä, Wahlsten sanoo.
– En ollut siellä paikan päällä katsomassa sitä peliä, mutta olen nähnyt tilanteita videolta. Arvomme ovat tuolla nettisivuilla näkyvissä ja niiden pitäisi olla vielä paremminkin. Selvitämme asiaa ja katsomme sitten mikä paras ratkaisu on.
Myös Jääkiekkoliitto käsittelee normaalein menetelmin asiaa omissa kurinpitoelimissään.