Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutiskertaus | Näin Hämeenlinnan Lentopallokerhon toimintakulttuuriin liittyvät epäkohdat keriytyivät julkisuuteen pala kerrallaan

Epäkohdat Hämeenlinnan Lentopallokerhon toiminnasta alkoivat tulla julkisuuteen syksyllä ja johtivat yhä vakavampiin paljastuksiin.

Epäkohdat Hämeenlinnan Lentopallokerhon toiminnasta alkoivat tulla julkisuuteen syksyllä 2022, kun Yle kertoi Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tutkivan Hämeenlinnan Lentopallokerhon sisällä tapahtunutta vakavaa eettistä rikkomusta.

Lentiskerhon manageri Ville Kalliomäki ei osannut tuolloin kommentoida millään lailla Hämeen Sanomille seuraansa kohdistunutta epäilyä. Kalliomäki kertoi kuitenkin kuulleensa lentopalloliigalta Suekin aloittamasta tutkimuksesta jo aiemmin kesällä.

Lentopalloliitto kertoi loppuvuodesta tiedotteessaan määränneensä naisten Mestaruusliigan seuran toimihenkilön kolmeksi vuodeksi edustuskelvottomaksi liiton elimissä seksuaalisväritteisen epäasiallisen käyttäytymisen takia. Henkilö sai jatkaa toimintaansa seurassa. Toimihenkilölle liitto langetti tuhannen euron ja seuralle 3 000 euron sakon.

Hämeen Sanomien tiedot: Lentopalloliiton rangaistus kohdistui Hämeenlinnan Lentopallokerhoon – toimihenkilö voi jatkaa seurassa

Tammikuun 4. manageri Ville Kalliomäki tunnusti Hämeen Sanomien haastattelussa olevansa rangaistuksen saanut toimihenkilö. Hän kertoi, ettei voinut aiemmin kommentoida asiaa, koska haluttiin odottaa tutkinnan valmistumista. Haastattelussa Kalliomäki sanoi, että epäasiallinen käytös oli tarkoitti pelaajan ulkomuodon kommentointia kasvokkain ja Instagramissa.

Kalliomäki painotti haastattelussa, että nykyinen joukkue ei ole kokenut häirintää. Myös joukkueen pelaajat myöhemmin vahvistivat tämän.

”Minä olen syyllinen” – Lentopallokerhoon kohdistuneet rangaistukset seksuaalisväritteisestä epäasiallisesta käytöksestä koskivat seuran manageria

Kohu sai uusia kierroksia, kun Hämeenlinnan Lentopallokerhoa edustanut lentopalloilija Emilia Joensalo kertoi tammikuussa julkisesti kokemuksistaan seksuaalisesta häirinnästä lentopallossa.

– Jos normaalissa työyhteisössä toista tervehdittäisiin tyyliin ”mitäs herkkuperse”, niin aika nopeasti siihen puututtaisiin, Joensalo sanoo.

Joensalo ei paljastanut seuraa, missä oli epäasiallista kohtelua kokenut. Epäilykset kuitenkin kohdistuivat Hämeenlinnaan, jossa hän pelasi kausilla 2020–22.

KSML: Entinen Lentopallokerhon pelaaja avautuu kokemastaan häirinnästä – ”Sitä pelkäsi oman asemansa puolesta”

Kaksi päivää Joensalon haastattelun jälkeen Hämeenlinnan Lentopallokerhon puheenjohtaja Juha Heinonen sanoi, että seura ottaa opiksi syksyllä esiin tulleesta häirintätapauksesta ja että se ei ole vienyt seuran toiminnalta uskottavuutta.

Heinonen ei ollut aiemmin puhunut tapauksesta julkisuudessa – aluksi siksi, että Lentopalloliitto kielsi seuraa kommentoimasta asiaa prosessin ollessa kesken.

– Sattunut mikä sattunut. Nyt nuollaan haavat, maksetaan sakot ja parannetaan tapamme, ei meillä ole vaihtoehtoja.

Aiemmin vaiennut Lentopallokerhon puheenjohtaja lupaa, että "hölmöilystä" otetaan opiksi – Hän tunnustaa yhden "ison virheen"

Helmikuussa putosi uusi uutispommi, kun STT julkaisi jutun, jonka mukaan Kalliomäen asiaton käytös oli alkanut jo tuntuvasti ennen Suekin tutkimaa tapausta. Managerin epäasiallinen käytös ei rajoittunut sanalliseen häirintään, vaan hän myös kosketteli pelaajaa asiattomasti, jutussa kerrottiin.

STT:n haastattelema, kaudella 2008–2009 Hämeenlinnassa pelannut Elina Salomäki kertoi, että oli lopettaa pelaajauransa Kalliomäen asiattoman käytöksen takia. Suekin tutkinta ja siitä uutisoiminen nostivat yli kymmenen vuoden takaisen ahdistuksen takaisin Salomäen ajatuksiin.

Seuran puheenjohtaja kommentoi STT:n haastattelupyyntöä "vieläkö joku näitä juttuja tonkii". Heinosen mukaan asia oli seuran puolesta "case closed" (loppuun käsitelty).

STT:n tiedot: Lentopallokerhon managerin Ville Kalliomäen asiaton käytös sai jatkua vuosia – sisältänyt myös koskettelua

Asia ei ollut loppuunkäsitelty. Esimerkiksi Hämeen Sanomien urheilutoimituksen esimies Samuel Savolainen kirjoitti 19.2. näkökulmakirjoituksen, jossa totesi, että hiljaisuuden padot ovat seuran ympärillä murtumassa. Näkökulmakirjoituksessa kerrottiin myös, miten seuran muut toimijat ovat reagoineet kohuun. Seuran junioritoimikunnan jäsen ja junioreiden valmennusvastaava Jukka Paakkola otti Facebookissa aiheeseen julkisesti kantaa todeten, että Lentopallokerho on rakenteellisesti rakennettu yhden miehen – Kalliomäen – ympärille. Paakkolan mukaan seuran toimintakulttuurina on "jo iät ja ajat" ollut pelolla johtaminen. 

Jos Hämeenlinnan Lentopallokerho ei vastaa uusiin esille nousseisiin syytöksiin epäasiallisesta käytöksestä, se ulkoistaa vastuunkannon yhteistyökumppaneille

Vielä 20. helmikuuta seuran hallitus kertoi, että Ville Kalliomäki jatkaa Hämeenlinnan Lentopallokerhon managerina ainakin kauden 2022–2023 loppuun. Lentopallokerho vakuutti, että seura on jo syksystä lähtien ottanut askeleita sitä kohti, ettei viime aikoina julkisuuteen nousseet häirintätapaukset ole enää jatkossa mahdollisia. Seura myös pyysi anteeksi kaikilta Hämeenlinnassa pelanneilta pelaajilta, jotka ovat kohdanneet asiatonta kohtelua.

Häirintäkohu alkoi puhuttaa seuran yhteistyökumppaneidenkin leirissä.

Nos­ta­vat­ko Len­tis­ker­hon tu­ki­jat nyt kyt­kin­tä? – "Seuran hallitus reagoi tapahtuneeseen aivan liian myöhään"

Helmikuun 22. päivä seuran hallitus tiedotti, että Hämeenlinnan Lentopallokerho ry ja Kalliomäki ovat sopineet, ettei Kalliomäki jatka yhdistyksen palveluksessa. Kalliomäki ei jatka muissakaan tehtävissä seuran palveluksessa.

– Tämä päätös olisi pitänyt jo tehdä maanantain tiedotustilaisuuden jälkeen. Asiaa on puitu ja pohdittu oikeastaan koko alkuvuosi, mutta nyt paine kävi niin kovaksi, ettei muuta ollut tehtävissä, kommentoi puheenjohtaja Heinonen.

Ville Kalliomäki erosi Lentiskerhosta – Puheenjohtaja: "Tämä päätös olisi pitänyt jo tehdä maanantain tiedotustilaisuuden jälkeen"

Hämeenlinnan Lentopallokerhon hallitus pyysi 27.2. anteeksi seuran toiminnassa ilmeinneitä vääriä toimintatapoja, "viitaten viime aikojen uutisiin ja kirjoituksiin".

– Moni ihminen, niin urheilija kuin myös muu henkilö on kertonut, että hän oli kokenut eri tavoin häirintää ja häntä oli loukattu hyvinkin syvästi. Kysymys on ollut erityisesti yhdistyksen managerin käyttäytymisestä, mutta myös valmennukseen liittyneistä käytännöistä, jopa yli 20 vuoden ajalta. Myöskään hallitus ei ole toiminut asiassa oikein, hallituksen julkaisemmassa tiedotteessa kerrotaan.

Lentopallokerhon hallitus kiitti kaikkia, jotka ovat tuoneet asian julkisuuteen.

Lentopallokerhon hallitus pyytää anteeksi toimintaansa: "Ne eivät ole kuuluneet vähimmässäkään määrin asialliseen toimintaan ja niistä kantaa vastuun vain seuramme"

Vielä Kalliomäen eron jälkeen ex-pelaajat alkoivat kertoa karuista kokemuksistaan seurassa.

Entinen lentopalloilija Eveliina Rautiainen avautui, miten hänen urheilijauransa päättyi Hämeenlinnassa kokemansa epäasiallisen kohtelun seurauksena tulleeseen sairauteen.

Rautiainen kertoi, miten hänen painoaan ja vartaloaan arvosteltiin asiattomasti, joka osaltaan myöhemmin johti vakaviin terveysongelmiin.

– Meiltä alettiin viikoittain mittaamaan painoa ja muutaman kerran kaudessa otettiin rasvaprosentit kun joukkueen fysiikkavalmentaja saapui Italiasta paikalle. Tilanne, jossa rasvaprosentti ja paino mitattiin oli aivan järkyttävä nuorelle pelaajalle. Olimme yksi kerrallaan pukuhuoneessa pienet pelishortsit ja vain urheiluliivit päällä valmentajien arvosteltavana. Kun oli minun vuoroni, pukuhuoneessa oli vielä muitakin miespuolisia seurassa toimivia henkilöitä. Kun painoni otettiin, todettiin ”oh, you drink too much beer” ja naurettiin.

Lentopalloilija Eveliina Rautiainen kertoi millainen nöyryytys Hämeenlinnassa ajoi hänet työkyvyttömäksi – "Pidättelin kyyneliä, tunsin olevani täysin epäonnistunut ja liian iso ja lihava"

Toinen entinen seuran pelaaja, Hämeenlinnassa lentopallon edustusjoukkueessa kausilla 2015–2017 pelannut Roosa Nieminen vahvisti entisen joukkuetoverinsa kertomuksen seuran valmennusjohdon epäasiallisista metodeista tuolloisessa joukkueessa.

Niemisen mukaan ulkomaalaisilla valmentajilla oli tietty mielikuva, miltä lentopalloilijan kuuluisi näyttää. Niemisen mielestä valmentajat käyttivät valta-asemaansa hyväkseen, mutta pelaajat eivät uskaltaneet sanoa heille vastaan.

Nieminen sanoi, että hänelle määrätyllä painonpudotuksella ei ollut mitään tekemistä pelisuoritusten kanssa.

– Minulle annettiin kuukausi aikaa pudottaa viisi kiloa ja määrättiin juoksumatolle joka aamu- ja iltatreenin jälkeen.

Juoksutus ja laihdutusmääräys johti loukkaantumiseen, kun hänen jalkapöytänsä murtui.

Toinen ex-lentopalloilija vahvistaa pelaajia järkyttäneen laihdutuskulttuurin: "Jouduin pudottamaan painoa juoksumatolla niin kauan, että jalkapöytä murtui kolmesta kohdasta"

Maaliskuun 15. päivä Yle uutisoi Lentopallokerhon pelaajasopimuspykälästä, jonka mukaan seuran talousvelvoitteet raukeavat heti, mikäli pelaaja tulee raskaaksi sopimuskauden aikana. 

Tieto on saatu ainakin kolmelta seuran entiseltä pelaajalta.

Seuran väliaikainen manageri Vesa-Pekka Hirvioja kieltäytyi kommentoimasta yksittäisten sopimusten sisältöä ja sitä, onko ehto mukana tämän kauden pelaajien sopimuksissa. Hän totesi, ettei raskausehtoa kirjata tuleviin sopimuksiin, mikäli hän saa niistä päättää.

Ylen haastattelema pelaajasopimuksiin perehtynyt juristi Kaius Peltonen muistuttaa, että pelaajasopimus rinnastetaan työsopimukseen, mikäli työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät. Mikäli sopimusehdot ovat työlainsäädännön vastaisia, ne ovat mitättömiä. Hän kuvaakin raskauspykälää malliesimerkkinä mitättömästä sopimusehdosta.

– Jos ehdon mukaan toimitaan, en pysty antamaan karumpaa esimerkkiä työsopimuslain vastaisesta sopimusehdosta ja tasa-arvolain vastaisesta syrjinnästä. Se on laiton irtisanominen, josta voi tulla seuralle isoja korvausvelvollisuuksia, Peltonen kuvaa.

Yle: Lentopallokerhon sopimuksessa ehto, joka kieltää pelaajaa tulemaan raskaaksi

Raskauspykälä pelaajasopimuksissa yllätti sekä seuran nykyisen, että entisen puheenjohtajan, kertoi Hämeen Sanomat 16. maaliskuuta. Seuran puheenjohtajana aiemmin toiminut asianajaja Pekka Romo kertoi, että sopimukset pelaajien kanssa teki entinen manageri Ville Kalliomäki, eikä niitä käsitelty koskaan hallituksessa. Romon mukaan raskauspykälä saattoi tulla sopimuksiin sen jälkeen, kun seuraan tuli raskaana ollut ulkomaalaispelaaja 6-7 vuotta sitten.

– Minulta kysyttiin raskauspykälästä. Sanoin, ettei sopimuksiin voida kirjata tuollaista, koska se olisi mitätön ehto. Se olisi laiton.

Romo kertoo tehneensä selväksi, että raskauspykälä olisi laiton.

Lentopallokerhon nykyinen puheenjohtaja Juha Heinonen ei ole ollut tietoinen seuransa pelaajasopimusten sisällöistä. Asiasta kovasti harmistunut Heinonen sanoo sopimusten olleen seuran entisen managerin, eli Kalliomäen laatimia, eikä hallitus ollut selvillä paperien yksityiskohdista.

– Seuran hallituksen tehtävänähän on valvoa, että taustat ja talous ovat kunnossa. Olen ollut seuran puheenjohtajana kaksi vuotta ja ne (sopimukset) menivät aina Villen kautta, sanoo Heinonen.

Pu­heen­joh­ta­jat yl­lät­tyi­vät Len­to­pal­lo­ker­hon ras­kaus­kiel­los­ta - Sopimuspykälän takana kerrotaan olevan seuran entinen voimahahmo