Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin kompurointi MM-jäällä jatkuu vuodesta toiseen – "Nyt on mitta täynnä"

Toinen kisaisäntä Latvia pelasti MM-turnauksen mielenkiinnon.

Jääkiekkoilun pohjoismaiset mahtimaat Suomi ja Ruotsi kokivat Tampereen ja Riian jaetuissa miesten MM-kisoissa yhteisen haaksirikon. Kummankin turnaustie katkesi torstaina puolivälierätappioihin.

Kanada pudotti Suomen jatkosta maalein 4–1, ja Latvia hyödynsi kotietunsa pullauttamalla mitalipeleistä Ruotsin luvuin 3–1.

Puolivälierätappio palautti Leijonat karuun arkeen, sillä Suomen kolmien edellisten MM-kisojen saalis oli kaksi maailmanmestaruutta ja yksi hopea.

Vielä karvaammin hävitty puolivälierä ja putoaminen kirvelivät Ruotsia. Kaksinkertainen olympiavoittaja ja 11 kertaa maailmanmestaruuden voittanut maa karsiutui MM-mitalipeleistä neljännen kerran peräkkäin.

Kokenut jääkiekkokirjoittaja, Aftonbladetin toimittaja Mats Wennerholm vertasi Ruotsin Latvian-tappiota Salt Lake Cityn olympiaturnauksen fiaskoon vuonna 2002. Silloin Ruotsi putosi mitalipeleistä hävittyään puolivälierissä Valko-Venäjälle.

– Kuinka monta (fiaskoa) lisää Ruotsin jääkiekkoilu kestää? Wennerholm kysyi Aftonbladetin kolumnissaan.

Maailmanmestari jyrähti

Ylpeys kävi Wennerholmillakin lankeemuksen edellä. Hän ei kertomansa mukaan vaivautunut edes matkustamaan Ruotsin alkulohkokaupungista Tampereelta Riikaan, jossa Latvia isännöi torstaina Ruotsia MM-puolivälierässä.

Ruotsi vältti voitosta voittoon kiitäneen Yhdysvallat puolivälierissä. Maan piti lakaista Latvia tieltään vaivatta ja palata sen jälkeen Tampereelle.

Vielä vuosina 2017 ja 2018 Ruotsin maajoukkuekiekossa kaikki näytti erinomaiselta. Maa voitti peräkkäiset maailmanmestaruudet Saksassa ja Tanskassa. Sen jälkeen on ollut vaikeaa.

Ongelmien huippu oli toissavuotinen MM-turnaus, jossa Ruotsi karsiutui tyystin pudotuspeleistä ja jäi katastrofaalisesti yhdeksänneksi.

Ruotsin kompurointi MM-jäällä jatkuu vuodesta toiseen.

– Nyt on mitta täynnä, jyrähti vuosina 1987 ja 1991 maailmanmestaruuden voittanut Ruotsin maajoukkuehyökkääjä Jonas Bergqvist Expressenissä.

Ilopilleri Latvia

Kun toinen MM-kisajärjestäjä Latvia pudotti Ruotsin jatkosta, varmistui, että turnauksessa riittää aitoa mielenkiintoa loppuun saakka.

MM-välieräpaikka on Latvian jääkiekkohistorian ensimmäinen, joten tästä eteenpäin kaikki on sille plussaa. Latvian MM-kisajoukkue voi olla varma, että se saa taakseen kiekkohullujen kannattajiensa vankkumattoman tuen.

Torstaina Riian areenan 9 200 katsojaa pitivät sellaista mekkalaa, että Ruotsin haaveet oikopolusta MM-mitalipeleihin sulivat. Sekä Latvian MM-joukkue että sen fanit puhkesivat puolivälierän ratkettua naurunsekaisiin kyyneliin.

– Olen erittäin ylpeä, enkä ole täysin käsittänyt, mitä tapahtui, Latvian kapteeni Rodrigo Abols kertoi uutistoimisto TT:n mukaan heti ottelun jälkeen.

Latvia kohtaa lauantaina Kanadan, joka pudotti Suomen Tampereella puolivälierissä.