Kiekko Urheilu

Aho sai tahtomansa ja jatkaa Carolinassa

Montrealin ovela värväysyritys oli suomalaiselle kuin lottovoitto.
Sebastian Aho jatkaa Carolina Hurricanesissa. Kuva: John Crouch/Icon Sportswire
Sebastian Aho jatkaa Carolina Hurricanesissa. Kuva: John Crouch/Icon Sportswire

Sebastian Aho ja NHL-seura Carolina Hurricanes ovat tehneet viisivuotisen jatkosopimuksen, jonka kokonaisarvo on yli 42 miljoonaa dollaria. Asia varmistui tiistai-iltana Suomen aikaa, kun seura ilmoitti vastaavansa Montreal Canadiensin maanantaina tekemään tarjoukseen.

Canadiens järjesti kuhinaa NHL:n kesän siirtomarkkinoilla, kun se ilmoitti Ahon hyväksyneen seuran jättämän sopimustarjouksen. NHL:n työehtosopimus takaa tällaisissa tapauksissa pelaajan alkuperäisseuralle mahdollisuuden vastata samanlaisella tarjouksella.

–  Päätös oli helppo. Sebastian on yksi liigan parhaista pelaajista ja avainasemassa siinä, mitä yritämme tänne rakentaa. Olemme keskustelleet hänen kanssaan koko ajan, ja hän teki selväksi, että haluaa olla Raleighissa ja osa tätä seuraa, toimitusjohtaja Don Waddell perusteli.

Ahon ja Carolinan sopimusneuvottelut olivat jumiutuneet kauden aikana pitkälti siihen, että suomalainen halusi vain viisivuotisen sopimuksen. Sen jälkeen Aho pääsee rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi. Jos hänen kehityksensä jatkuu samanlaisena, vuonna 2024 saatetaan nähdä hurja tarjouskilpailu oululaisen palveluksista.

 

Ahoa miellytti varmasti myös se, että suurin osa miljoonista maksetaan vuosien varrella allekirjoituspalkkiona, ei varsinaisena palkkana. Tämä on oleellista 2020-luvun alkupuolella mahdollisesti häämöttävän työsulun takia. Mikäli NHL-kausi jää pelaamatta, seurat eivät maksa palkkaa, mutta mainitut bonukset tilitetään sopimuksen mukaisesti.

Montreal tavoitteli Ahoa tosissaan ja laati sopimuksen sikäli ovelasti, että Carolina joutuu nyt maksamaan vuoden aikana yli 20 miljoonan dollarin bonukset pelaajalle. Ensimmäinen kymmenen miljoonan dollarin maksu odottaa heti kättelyssä, mikä ei ole helppoa tappiota tekevälle seuralle.

Carolinan voi silti katsoa selviytyneen säikähdyksellä tähtensä värväysyrityksestä. Ahon tuleva vuosipalkka jää keskimäärin alle 8,5 miljoonan dollarin, mitä pidetään melko edullisena. Ahon kannalta sopimuksen mitta ja palkkarakenne ovat niin hyvät, että häntä voi pitää neuvottelujen suurimpana voittajana. STT