fbpx
Urheilu

Ahvenistolla juostaan nyt olympianostalgiahengessä, "normeja rikkovassa" viisiottelumaastossa

Uusi nykyaikaisen viisiottelun perinteitä vaativa hämeenlinnalaisseura aloittaa vuoden 1952 olympiatapahtumien jäljittelyn maastojuoksusta.

Ahveniston olympiapuisto on lähestulkoon nimensä mukaisessa käytössä keskiviikkoiltana, kun Ahvenistonjärven ympäristössä juostaan ensimmäinen Ahvenisto 52 -maastojuoksukilpailu. Tapahtumassa jäljitellään samassa paikassa, samalla reitillä juostua vuoden 1952 kesäolympialaisten nykyaikaisen viisiottelun maastojuoksuosuutta.

Hämeenlinnan 5-ottelijoiden (HML5) järjestämä kisa on kaikille avoin kuntoilutapahtuma. Ennakkoon voi vielä tiistina, ja jälki-ilmoittautuminen on mahdollista paikan päällä.

Kisan takana on sama idea kuin Nykyaikainen 5-ottelu Hämeenlinna 52 ry:n viimevuotisessa perustamisessa: olympialajin paikallisten perinteiden vaaliminen. Jatkossa HML5 aikoo aikoo järjestää vuoden 1952 hengessä myös uinti- ja ammuntakilpailuja.

– Ajatuksena on, että meillä olisi kerran vuodessa olympiaviikko tai -viikonloppu, jossa myös nämä perinnelajit ovat mukana. Meillä on tässä totinen ajatus nostaa lajia esimerkiksi kouluja kiertämällä. Lajipiireissähän on vitsailtu lajin olevan niin pieni Suomessa, ettei alemmas pääse, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Antti Simola.

Myös kolmen vuoden päästä Hämeenlinnassa käytävien juhlakisojen (jollaisiksi on kaavailtu masters-MM-kilpailuja) yhteydessä on mainittuja lajeja sisältävä perinnepäivä, mutta rekonstruktiota koko viisiottelusta vuoden 1952 tapaan ei ole tulossa.

– Ratsastus on muuttanut nykyaikaisessa viisiottelussa maastosta kentälle. Kenttäesteratsastus on turvallisempaa kuin maastoratsastus. Tarkoitus olisi ainakin saada merkittyä se rata, mutta tuskin sillä koskaan enää ratsastetaan. Miekkailu taas kesti aikoinaan kokonaisen päivän, niin sellaista ei esimerkiksi meidän perinnepäivänämme vain ehdi kilpailla, Simola sanoo.

Ahvenisto isännöi Helsingin olympiakisojen nykyaikaista viisiottelua. Lajin päättänyt maastojuoksuosuus käytiin harjumaastossa radalla, jonka “korkeusero ja profiili rikkovat kaikki nykyaikaiset maastojuoksun normit”, kuten Suomea Moskovan olympialaisten viisiottelussa 1980 edustanut Pekka Santanen on kuvaillut.

– Joissakin kohtaa tuntuu, että kävelemälläkin pääsisi nopeammin kuin juoksemalla, Simola naurahtaa.

Vuosien varrella kunnostettu alkuperäinen neljän kilometrin reitti juostaan viisiottelussa käytetystä takaa-ajomenetelmästä poiketen väliaikalähdöllä. Väylä on merkitty maastoon opaspaaluin, ja kiertämisessä ja ajanotossa käytetään suunnistuksesta tuttuja emit-laitteita, joita järjestäjä tarvittaessa lainaa.

– Kaupunki on kunnostanut reitin sen verran hienosti, että enää siellä ei mene nilkat. Vuonna 1952 puunjuuria ei varmasti ollut samaan tapaan, toteaa Simola.

Kilpailunjohtajana toimii Hämeenlinnan Tarmostakin tuttu viisiotteluyhdistyksen juoksuspesialisti Hannu Lähteenmäki. HäSa

Menot