Urheilu

Ahvenistolla jyrähtää viikonloppuna – rata-SM-sarja saa taas kansainvälisiä kylkiäisiä

Viidessä autoluokassa ajetaan moottoriradalla SM- ja NEZ-pisteistä lauantaina ja sunnuntaina.
Jarkko Tähtinen edustaa Janakkalaa V8 Thunder -luokassa.

Oli sää mikä tahansa, jyrähtelee Ahveniston moottoriradalla ukkonen lauantaina ja sunnuntaina. Kaksipäiväinen rata-autoilun SM-sarjan osakilpailu on näet saanut nimekseen Ahvenisto Thunder Race.

Komealta kalskahtavalle nimelle on perusteensa. Kaksi vuotta sitten edellisen kerran jyristeltiin Thunder Race ja konsepti osoittautui jo tuolloin toimivaksi. SM-luokkien, Grand Turismon ja V1600:n lisäksi ”Apparalla” nähdään kansainvälinen Formula 4 -luokka, sekä Suomi-Ruotsi -maaotteluhengessä V8 Thunder. V8 Thunder kilpailee Pohjois-Euroopan alueen NEZ:n mestaruudesta.

V8-luokassa nähdään lähes 20 autoa ja näistä puolet kisaa Ruotsin lipun alla. Janakkalalainen Jarkko Tähtinen on yksi V8 Thunderin osanottajista. Tähtinen oli keskiviikkona testaamassa autonsa säätöjä kotiradalle istuviksi.

– Koko ajan tehdään pientä kehitystyötä auton parissa. Olen vasta tälle kaudelle hankkinut tämän auton, joten paljon opettelemista tässä on ollut. Olen kuitenkin ajanut jo seitsemän kisaa, joten perusasiat ovat kunnossa, Tähtinen hymyilee.

Tähtinen hankki Ford Mustangin, jolla Emma Kimiläinen ajoi viime kaudella V8 Thunder -sarjaa.

– On tullut erilaisilla autoilla ajettua, mutta varsinaisesti kisaa olen ajanut parin kilpailun verran V1600-autolla ja nyt tällä. Siitä V1600-autosta se innostus lähti ja nyt se lähti niin sanotusti käsistä.

Rata-autoilu on aina ollut mielessä, mutta nyt töiden puolesta vasta oli oikein kunnolla mahdollisuus lähteä mukaan, Tähtinen pertustelee.

– Hienoa touhua ja hyvää vastapainoa työlle. Meillä on hyvä tiimi ja ollaan onneksi saatu tuosta naapuriteltasta paljon apua, Tähtinen sanoo osoittaen Pasi ja Toni Lähteenmäen telttaa.

Tulevan viikonlopun haasteena on se, että Tähtinen kilpailee kahdessa eri luokassa. V8 Thunderin ohella Tähtinen kisaa SM-pisteistä GT-luokassa. Siinä hän pitää hallussaan jaettua kakkospaikkaa ennen viikonvaihdetta.

– Suurin haaste kahdessa luokassa ajamisessa on siinä, että rengassääntö on niissä erilainen. V8 Thunderissa ajetaan yksityyppirenkailla ja GT:ssä säännöt ovat vähän vapaammat. Niinpä meidän on haettava sopivaa balanssia auton säätöihin niin, että se toimii molemmilla renkailla, Tähtinen esittelee.

Kilpailuviikonloppuna radalla nähdään muutakin paikallisväriä.

V1600-luokassa Ahveniston Autourheilijoiden Linda Vekka ja Suvi Jyrkiäinen ovat SM-pisteissä peräkkäisillä sijoilla seitsemän ja kahdeksan. Tosin heistä Jyrkiäisen tilanne on vielä auki. Auto vaurioitui kolarissa Seinäjoen osakilpailussa.

– Auto on kasattu, mutta sitä ei ole vielä saatu käyntiin. Huomenna auto menee Nelipyörään testeriin. Toivottavasti vika löytyy, Jyrkiäinen kertoo.

Kosti Joutvuo on puolestaan Formula Ford Cupissa kolmantena.

Mahdollisuudet jopa mestaruuteen ovat edelleen olemassa.

Ahvenisto Thunder Race

Kilpailussa nähdään viisi kilpaluokkaa: V8 Thunder, Grand Tourismo, V1600, F4 ja Formula Ford.

Grand Tourismo ajaa kumpanakin päivänä yhden startin, muut luokat ajavat kolme kilpailulähtöä.

Kilpailulähtöjä ajetaan molempina päivinä kuusi, V8 Thunder ajaa lauantaina kaksi lähtöä ja sunnuntaina yhden.

Lauantai alkaa vapailla harjoituksilla klo 9, sunnuntaina päivän avaavat F4:n aika-ajot klo 10.10.

Kisaviikonloppuun osallistuu 73 ajajaa Suomen lisäksi Ruotsista, Venäjältä ja Belgiasta.

Päivän lehti

11.7.2020