Urheilu Hämeenlinna

Ahvenistolla pelataan lauantaina biitsiä: "Haluamme juurruttaa Hämeenlinnaan lajikulttuuria"

Laura Hilden ja Karoliina Silokangas haluavat juurruttaa Hämeenlinnaan beach volley -kulttuuria.
Ahveniston beach volley -kentät ovat kovassa käytössä, mutta järjestelmällinen harjoitustoiminta Hämeenlinnasta on puuttunut. Kuva: Pekka Rautiainen
Ahveniston beach volley -kentät ovat kovassa käytössä, mutta järjestelmällinen harjoitustoiminta Hämeenlinnasta on puuttunut. Kuva: Pekka Rautiainen

Ahveniston urheilupuiston beach volley -kentillä on lauantaina vipinää. Kentillä järjestetään kymmenestä eteenpäin kesän ensimmäinen turnaus.

Turnausta yhdessä Karoliina Silokankaan kanssa järjestävä Laura Hilden sanoo, että tapahtuman taustalla on yritys juurruttaa perinteiseen lentopallokaupunkiin myös beach volley -kulttuuria ja kehittää lajin harrastustoimintaa.

– Apparalla on paljon innokkaita pelaajia, ja varsinkin hyvällä säällä väkeä on kentillä paljon. Ihan oikea beach volley Hämeenlinnasta kuitenkin ehkä puuttuu, ja se meitä molempia aikoinaan juniorilentopalloilijoina harmitti. Olisimme halunneet alkaa pelata ja harjoitella ihan tosissamme, mutta siellä ei oikein ollut valmennusosaamista eikä toiminnan pyörittäjiä, joten esimerkiksi junnutourille ei tullut koskaan lähdettyä, Hilden sanoo.

Kaksikko pääsi paremmin kiinni beach volleyn saloihin, kun tie vei opiskelemaan Helsinkiin ja Tampereelle.

– Kaupungeissa oli seura- ja turnaustoimintaa, treenejä ja kursseja. Pohdimme asiaa ja tulimme siihen tulokseen, että haluamme lähteä kehittämään toimintaa itse, kun olemme molemmat saaneet itse valmennusosaamista ja pelikokemusta. Haluamme mahdollistaa, että Hämeenlinnastakin olisi nuoremmilla ja vanhemmilla pelaajilla mahdollisuus osallistua myös eri tasoisiin kansallisiin ja hyvässä tapauksessa myös kansainvälisiin beach-turnauksiin.

Hilden muistuttaa, että lajin voi aloittaa sekä nuorella että vanhemmalla iällä.

– Lentopallo- tai palloilutausta ei ole edellytys, hän sanoo.

Pitkäjänteisesti

Hildenin mukaan kesällä 2020 on tarkoitus käynnistellä toimintaa.

– Lauantaina on ensimmäinen turnaus ja kickstart tähän kesään. Tämä tuli aika nopeasti tällaisena käynnistyksenä, ja kesän aikana varmasti järjestellään lisää turnauksia eri konsepteilla. Myös kursseja ja treenejä on tulossa, jotta saamme toimintaa lisättyä Hämeenlinnaan. Toivottavasti pystymme tulevina kesinä tekemään enemmän yhteistyötä myös seurojen kanssa ja saamaan enemmän harrastajia ja puitteita parempaan kuosiin.

Torstai-iltapäivällä ensimmäiseen turnaukseen oli ilmoittautunut kymmenen joukkuetta. Ottelut pelataan beach volleyn sääntöjen mukaan kahdella kahta vastaan, mutta normaalista poiketen joukkueissa saa olla mukana useampi pelaaja ja pelaajavaihtoja saa tehdä vapaasti.

– Muutamassa joukkueessa oli kolme pelaaja eli yhteensä pelaajia on 20–30.

Taktiikkaa ja tekniikkaa

Kaksikko järjestää jo perjantaina kello 18–20 biitsiklinikan. Klinikalla käydään läpi hieman lajin tekniikkaa, mutta pääosassa on taktinen puoli.

– Miten beach volley eroaa lentopallon pelaamisesta ja miten sitä kannattaisi kahdella pelaajalla pelata. Kenttä on aika iso, eikä liikkuminen ole hiekalla niin nopeaa. Hämeenlinnassa on paljon lentopalloilijoita ja taitavia pelaajia, mutta jos biitsin taktiikkaa ei hanskaa, antavat tosi taitavatkin pelaajat tasoitusta, Hilden sanoo. HÄSA

Päivän lehti

2.7.2020