fbpx
Urheilu

"Aina on mahdollisuus voittaa, kun pelataan"

Mikä yhdistää Valko-Venäjän valmennusjohtoa?

Vastaus on yllättävä: HPK.

Valko-Venäjän päävalmentajalle Kari Heikkilälle HPK oli ensimmäinen liigaseura, jossa hän oli päävalmentajana. Heikkilän ja HPK:n yhteistyö vuonna 1997 ei kestänyt edes puolta kautta. Kerhon peli ei kulkenut ja Heikkilä sai lähteä ennen kuin joululoma oli edes lähellä.

Heikkilän joukkueessa hyökkäsi Aleksander Andrievski. Pitkä ja taitava valkovenäläinen ihastutti Rinkelinmäen yleisöä kaikkiaan kolmen kauden aikana.

Jarkko Tapola on Valko-Venäjän maajoukkueen valmennusjohdossa tuorein HPK-tapaus. Hän jeesasi HPK:n juniorivahteja vielä pari kautta sitten. Tapola oli muun muassa Kerhon A-juniorien maalivahtivalmentaja. Nyt hän on MM-kisoissa Valko-Venäjän maalivahtivalmentaja.

– Heikkilän Kake minut Valko-Venäjälle hommasi. Kokemus on ollut jo tähän mennessä upea, Tapola kehuu Helsingin areenan pukukoppikäytävällä.

Tapola muutti Minskiin puoli vuotta sitten. Hän hoitaa myös Valko-Venäjän nuorten maajoukkueiden maalivahtivalmennuksen. Ennen Minskiin lähtöään Tapola vaihtoi Suomessa maisemaa, kun Hämeenlinna vaihtui Riihimäeksi.

– Suomessa kävin kauden aikana vain kerran hoitamassa “pakollisia” asioita. Aika Minskissä kuluu töissä. Venäjän kieltä olen kuitenkin opiskellut. On ollut oikeastaan pakko, jotta siellä pärjää.

“Ihan hyvä joukkue”

Valko-Venäjän joukkue aloitti MM-leirityksen maaliskuun lopulla.

– Matkan varrella on porukka vaihtunut. Hieno projekti tämä on ollut. Meillä on Helsingissä ihan hyvä joukkue. Sen ilmapiiri on hyvä ja pelaajat ovat sisäistäneet jo Kaken systeemejä.

Tapolan mukaan Valko-Venäjän joukkueen kärki on kapea mutta laadukas.

– Toronton NHL-pelaaja Mihail Grabovski, Omskin Aleksei Kaljutshni, Nizhni Novgorodin maalivahti Vitali Koval, Tapola luettelee joukkueensa eliittiä.

Valko-Venäjän joukkueen runko tulee KHL:sta, jota puidetään erittäin kovana sarjana. Tapola uskookin, että Valko-Venäjällä on MM-kisoissa mahdollisuutensa – myös Suomea vastaan.

– Aina kun pelataan, voidaan voittaa. Lähdemme tekemään nöyrästi töitä ja pelaamaan omaa peliämme. Mielestäni meillä on nimenomaan kovasti töitä tekevä joukkue, hän vinkkaa.

Intohimoinen urheilukansa

Tapolan mukaan valkovenäläiset ovat urheilukansaa viimeisen päälle.

– Niinkin voi sanoa, että se on intohimoinen urheilukansa. Siellä on paljon hyviä urheilijoita. Jääkiekko on hyvin suosittu laji niin kuin ovat myös jalkapallo, tennis, ampumahiihto. Ja tietysti myös penkkiurheilu. Suorituspaikat ovat loistavat. Minskin jääareena on eurooppalaisessa vertailussa kärkipäässä. Huipputasoa ovat muidenkin lajien olot.

Tavallisellekin liikkujalle Minsk tarjoaa Tapolan mielestä hulppeat puitteet.

– Sinne on tehty 60 kilometrin mittainen asvaltoitu ulkoilureitti. Kesällä siellä rullaluistellaan, rullahiihdellään, pyöräillään, hölkätään tai kävellään. Talvella reitille tehdään ladut. Ja se on ihan keskellä kaupunkia. (HäSa)

Asiasanat

Menot