Urheilu Hämeenlinna

Aino-Kaisa Saarinen ja Tommi Pärmäkoski T-klubin seminaariin

Perinteinen valmennusseminaari 28.9. Raatihuoneessa.

T-klubi (Hämeenlinnan Tarmon entisten yleisurheilijoiden yhdistys) ja Hämeenlinnan kaupunki järjestävät jo kolmannentoista kerran valmennusseminaarin Hämeenlinnan Raatihuoneessa syyskuun 28. päivänä kello 13 alkaen. Tänä vuonna seminaarin teemana on ”Harjoittele ja valmenna oikein”. Seminaari on tarkoitettu kaikkien lajien valmentajille, urheilijoille ja muille asiasta kiinnostuneille. Viime vuoden seminaarin jälkeen, jossa paikalla oli peräti 120 henkeä, kuulijat esittivät toivomuksia tämän vuoden aiheeksi. Ohjelma on paljolti näiden toivomusten mukaan rakennettu.

Urheilijan ylikuormituksesta ja tyttöjen ja naisten valmentamisen erityiskysymyksistä kertoo liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Arja Uusitalo.

Harjoittelun rytmittämisen sekä valmennuksen perinteisen periodisaatio-ohjelmointimallin (peruskunto, kilpailuun valmistava, kilpailu- kausijako) osalta kuulijoita haastavat liikuntatieteiden maisteri Aapo Räntilä ja liikuntatieteiden maisteri sekä filosofian tohtori Pekka Matomäki. Räntilällä on kilpaurheilutaustaa pesäpallosta, painista ja yleisurheilusta.

Nuorten harjoittelun erityisiä haasteita tuo esille puolestaan kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU) urheilufysiologian johtava asiantuntija, liikuntatieteiden tohtori Ari Nummela. Tällä hetkellä Nummela valmentaa nuoria kestävyysurheilijoita, pääsääntöisesti juoksijoita.

Urheilijoiden tukiverkostosta ja valmentamisesta sen ytimenä avaa näkemyksiänsä fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoski. Hän on toiminut neljä vuotta F1-kuski Sebastian Vettelin kuntovalmentajana ja kuulunut Suomeen palattuaan muun muassa naisten jääkiekko- ja lentopallomaajoukkueiden valmennustiimeihin. Tällä hetkellä hän toimii SM-liigaseura Pelicansin sekä puolisonsa Krista Pärmäkosken fysiikkavalmentajana.

Huippu-urheilijan näkemystä urastaan ja sen tarpeista saapuu seminaariin kertomaan Lahti Ski Gamesin (mm. Salpausselän kisat) pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen.

Saarinen on Suomen 2000-luvulla eniten olympiamitaleja voittanut urheilija. Hän tuo esille muun muassa ajatuksiaan urheilijan omasta vastuusta ja aktiivisuudesta rakentaa urheilu-uransa kulloisetkin tarpeet toimivaksi kokonaisuudeksi. Tämä edellyttää suomalaisen urheilujärjestelmän – seura, lajiliitto, olympiakomitea – tarjoamien palveluiden täysimääräistä hyödyntämistä sekä urheilijan omaa näkemystä muista mahdollisista tarpeista.

Seminaarin juontaa liikuntaneuvos Jarmo Mäkelä (SUL:n entinen valmennuksen johtaja).

Seminaarin aikataulu ja ilmoittautumistiedot löytyvät T-klubin nettisivulta: www.t-klubi.net.