Urheilu

Aki Ajo palkittiin Urheilugaalassa – Ajo Motorsportin menestyneelle tallipäällikölle Taustavoimapalkinto

Hämeenlinnalainen nauttii työstään nuorten kuskien parissa MotoGP-sarjassa.
Aki Ajo on ollut monen huipulle nousseen ratamoottoripyöräilijän taustalla. Kuva: Timo Korhonen

Ratamoottoripyörien MotoGP-sarjassa mainetta omalla tallillaan niittänyt Aki Ajo pokkasi Suomen Urheilugaalassa Taustavoima-palkinnon. Pysti meni oikeaan osoitteeseen, sillä Hämeenlinnassa vuodesta 2011 asuneen Ajon saavutukset ovat mittavat. 50 vuotta viime syksynä täyttänyt Ajo on MotoGP-sarjan arvostetuimpia ja menestyneimpiä tallipäälliköitä.

Urheilugaalan palkinto lämmitti Ajoa, sillä tunnustuksesta mies kilpaili kovassa seurassa.

– Kyllähän ainakin yleisurheilumanageri Jukka Härkönen on todella kova nimi, mutta hienoa, kun valinta osui minuun. Tämä on koko tiimille palkinto jo pitkään jatkuneesta työstä maailmalla. On ollut mahtava työskennellä nuorten ajajien kanssa ja auttaa heitä eteenpäin urallaan, Ajo sanoi.

Ajo Motorsportin jo jääradoille kaudeksi 1997 perustanut mies on ollut mukana ratamoottoripyörien MM-sarjassa vuodesta 2001.

Ajo Motorsportin värit juhlivat ensimmäistä MM-kultaa kaudella 2008, jolloin pikkuluokan (tuolloin 125-kuutioiset) mestariksi kruunattiin ranskalainen Mike de Meglio.

Kaudella 2010 Ajon tiimin kuskeista menestysvuorossa oli Marc Marquez, joka juhli niin ikään pikkuluokan mestaruutta.

Ajon siipien suojissa espanjalaisesta kasvoi huippukuski, joka myöhemmin on noussut lajin suurten nimien joukkoon voittamalla viisi kertaa kuninkuusluokan, MotoGP:n, mestaruuden Repsol Honda -tallissa (viimeksi viime kaudella).

Vuodesta 2012 alkaen Ajon talli on tehnyt yhteistyötä KTM-merkin kanssa. Samana vuonna Ajon kuskeista parrasvaloissa oli saksalainen Sandro Cortese, joka oli voittaessaan Moto3-luokan (ensimmäistä kautta 250-kuutioiset nelitahtikoneet) MotoGP-sarjan ensimmäinen KTM:llä ajanut mestari.

Kaudelle 2015 Ajo Motorsport oli saanut riveihinsä ranskalaisen Johan Zarcon, joka kallisteli Moto2-luokassa (600-kuutioiset) yllätysmestariksi.

Zarco oli vauhdissa myös seuraavana vuonna, jolloin hän voitti Ajon väreissä toisen mestaruutensa Moto2-luokassa. Ajon kuskeista myös eteläafrikkalainen Brad Binder ylsi mestaruuteen. Hän päästeli ykköseksi Moto3-luokassa.

Viime kauden kisoissa Ajo Motorsport ylsi tallimestaruuteen Moto2-luokassa (portugalilainen Miguel Oliveira oli hopealla ja Binder pronssilla).

Kauden päätöskisassa Espanjan Valenciassa Ajon nuori akatemiakuski Can Öncü (Moto3) hämmästytti moottoriurheiluväkeä. Vasta 15-vuotias turkkilainen ajoi MotoGP-sarjan nuorimpana ajajana osakilpailuvoittoon. HäSa

Päivän lehti

24.1.2020