fbpx
Urheilu

Aki Ajon tallilla neljän kullan juhlat – "Pääsin juhlimaan tänä vuonna urani parasta kautta, mutta tämä ei ole yhden miehen show'ta"

Red Bull KTM Ajon kuljettajat hallitsivat Moto3- ja Moto2-luokkia ratamoottoripyörien MM-sarjassa.
MotoGP-sarjan palkintokoroke on tuttu paikka tallipäällikkö Aki Ajolle. Kauden päätöskisassa Valenciassa Ajon kanssa juhli Moto2-luokan maailmanmestari Remy Gardner (vas.). Kuva: Gold and Goose
MotoGP-sarjan palkintokoroke on tuttu paikka tallipäällikkö Aki Ajolle. Kauden päätöskisassa Valenciassa Ajon kanssa juhli Moto2-luokan maailmanmestari Remy Gardner (vas.). Kuva: Gold and Goose

Hämeenlinnalaisella Aki Ajolla riitti tällä kaudella juhlittavaa ratamoottoripyörien MotoGP-sarjassa. Sunnuntaina Espanjan Valencian radan osakilpailuun päättyneessä MM-sarjassa Ajon luotsaaman Red Bull KTM Ajon kuskit saavuttivat neljä mestaruutta. Moto2-luokassa kaksoisvoittoon kallistelivat australialainen Remy Gardner, 23, ja espanjalainen Raul Fernandez, 21. Moto3-luokassa mestariksi ajoi puolestaan vasta 17-vuotias espanjalainen Pedro Acosta ja nuorukaisen maanmies Jaume Masia, 21, oli neljäs.

KTM:n tehdastalli nappasi myös 18 osakilpailun MM-sarjassa molempien luokkien tiimimestaruudet. Ajo Motorsport on operoinut MM-sarjassa vuodesta 2001 alkaen (vuodesta 2012 KTM:n tiiminä) ja on saavuttanut kaikkiaan 107 osakilpailuvoittoa. Vuosien saatossa Ajon kuskit ovat saavuttaneet kahdeksan maailmanmestaruutta ja kolme tiimimestaruutta.

Ajolla on riittänyt kiirettä Valencian kisan jälkeen. Samanlaiseen pyöritykseen mies on joutunut jo useana syksynä.

– Tämä on ollut oikeastaan yhtä ja saamaa kautta jo parinkymmenen vuoden ajan. Parhaillaan valmistellaan nimittäin taas jo seuraavaa kautta. Välillä kyllä on tuntunut siltä, ettei kausi lopu ikinä, nauraa maanantaina Suomeen palannut Ajo.

Ajolle menestyvän tiimin johtaminen on ollut jo vuosia paitsi ammatti myös elämäntapa.

– Pääsin juhlimaan tänä vuonna urani parasta kautta, mutta taas pitää mainita se, ettei tämä ole yhden miehen showta. Meillä on parhaimmillaan mukana tiimissä satakunta henkilöä, joille kuuluu myös kiitos menestyksestä. Olen saanut paljon tukea myös läheisiltäni, jotka ovat myös mukana menossa, mutta koko ajan pitää muistaa, että he ovat myös juuri niitä, joita ilman tämä työ ei varmaankaan onnistuisi, korostaa Ajo.

Lahjakkaita kuskeja

Ajo sai tehdä päättyneellä kaudella jälleen töitä lahjakkaiden kuskien kanssa. Muun muassa tulokaskuskina MM-sarjaan hypänneen Acostan kypsä meno oli yllätys tiimipäällikölle.

– Olen tehnyt töitä Pedron kanssa vasta 13 kuukautta, mutta hänen asenteensa ja vanhan koulukunnan kuskin tyyli ovat tehneet minuun todella vahvan vaikutuksen. Hänen kanssaan meillä on hyvä jatkaa ensi kauteen ja Moto2-luokkaan, Ajo pohtii.

Myös Moto2-luokan hopeamitalistin Fernandezin esitykset saavat Ajon lähes liikuttumaan.

– Hän otti ison stepin viime vuodesta ja oli kautta aikojen luokan paras rookie-kuski. Hän voitti kahdeksan osakilpailua, joka oli kova saavutus, Ajo muistuttaa.

Ajo jää mielenkiinnolla seuraamaan Fernandezin ja Moto2-luokan mestarinsa Gardnerin ensi kauden esityksiä. Molemmat siirtyvät KTM:n akatemiaryhmään MotoGP-luokkaan (MM-sarjan iso luokka).

– Remy on ollut jo pidempään minulle läheinen persoona, joka ajoi mainion kauden. Hän on kypsä kuski, joka ei anna maineikkaan isänsä (Wayne Gardner) varjon haitata kehitystä. Hänelle on nimittäin kasattu melkoiset menestyspaineet, Ajo pohtii.

Pikkuluokan MM-nelonen Masia ei aivan yltänyt mitaleille, mutta väläytteli vauhtiaan pitkän kauden aikana.

– Jaumella oli vaikea tilanne, kun Pedro tuli tulokaskuskina niin vahvasti tiimiimme. Poikani Niklas oli hänellä ryhmänjohtajana ja kisainsinöörinä, ja he saivat kyllä ihan hyvää tulosta aikaan, summaa Ajo.

Ensi kauden tiimi kasassa

Red Bull KTM Ajo jatkaa MM-sarjassa ensi kaudellakin neljän kuskin voimalla. Nyt täysin espanjalaisessa kvartetissa ajavat Masia (Moto3) ja Acosta (Moto2) ja uusina kuljettajina Moto2-luokassa Augusto Fernandez, 24, ja Moto3:ssa Daniel Holgado, 16.

– Augusto ajoi päättyneellä kaudella Moto2:sta VDS Racing Teamissa ja ylsi MM-pisteissä viidenneksi. Daniel on vastaavasti nuori GasGas-merkin kuski, joka johtaa Moto3-luokan junioreiden MM-sarjaa ennen kauden viimeistä kisaa. Hän oli lisäksi kolmas Red Bullin Rookies Cupissa. Tällä porukalla me aloitamme pian valmistautumisen ensi kauteen, Ajo suunnittelee. HäSa

Menot