Urheilu

Alkoiko Hämeenlinnassa isojen uintikisojen putki? – Uimaseura odottaa uusin voimin lisää kansallisia kilpailuja ja kasvavaa menestystä

Ilmari Partanen hämeenlinnalaisista lähimpänä kärkeä ikäkausimestaruusuinneissa.
Hämeenlinnan Uimaseuran Ilmari Partasen 100 metrin selkäuinti päättyi hylkäykseen, mutta rintauinnissa hän voitti kaksi aluemestaruuspronssia 12-vuotiaiden poikien sarjassa.

Viime joulukuussa ison remontin jälkeen uudelleen avattu Hämeenlinnan uimahalli teki viikonloppuna paluun arvokisojen pitopaikaksi, kun hallissa uitiin Hämeen ja Kaakkois-Suomen ikäkausimestaruusalueuinnit. Paluu on tuskin lyhytaikainen, sillä Hämeenlinnan Uimaseuralla on hinku saada halliin heti lisää kisoja, vihjaa seuran IKM-kilpailupäällikkö Tiina Hyvärinen.

– Tavoitteena olisi pitää kansalliset kisat vähintään kerran vuodessa, jotta nyt hyvin käyntiin saatu kisaorganisaatio pysyisi ajan tasalla ja toimitsijat saisivat kokemusta. Näitä ikäkausimestaruuskisojen aluekarsintoja järjestettäneen kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa täällä, mutta toiveissa olisi pitää muitakin kisoja, Hyvärinen kertoo.

Uudenkarheaa hallia enemmän vaakakupissa painanee kisajärjestelyorganisaation osaaminen. Hämeenlinnan Uimaseura järjesti ikäkausimestaruuskisojen alueellisen osuuden pääasiassa omin voimin, uuden sukupolven toimitsijoilla, jotka onnistuivatkin viemään reilun 350 uimarin kilpailut läpi pää vakaasti pinnalla.

– Moni vanhemmista oli ensimmäistä kertaa järjestämässä kansallisia kisoja ja hyvin meni. Kävimme kyselemässä kommentteja muilta seuroilta, ja sieltä tuli kiitosta. Pysyimme aikataulussakin, Hyvärinen sanoo.

Hallin olosuhteet palvelevat isoja uintikisoja kohtalaisesti. Omaa ajanottolaitteistoa ei ole, ja kilpa-altaan kapeuden vuoksi sopivat ajanottopaneelit ovat kiven alla.

– Käytännössä kaikki tekniikka vuokrataan näihin kisoihin ostopalveluna. Näitä kisoja ei voi järjestää ilman sähköistä ajanottoa, ja tänne se tuli Tampereen kaupungilta. Meidän näkökulmasta täällä pitäisi olla tulevaisuudessa ajanottolaitteet, jotta kisoja voi järjestää normaalivaivalla. Kisat taas tuovat seuralle tuloja ja niiden avulla saamme kehitettyä kilpauintitoimintaamme, teroittaa Hyvärinen.

 

Miten sitten onnistuivat isäntäseuran urheilijat päästyään kotialtaaseen? Hämeenlinnan Uimaseurassa eletään huippu-uinnin osalta pienoisia lamavuosia. Paikkoja 13–16-vuotiaiden SM-finaalitapahtumaan eli pääsyä maanlaajuisesti 16 parhaan joukkoon ei edes odotettu kotialtaasta.

Yksi hämeenlinnalaisuimari ylsi sijoituksille 16 parhaan joukkoon, mutta hänen ikäisensä ui pelkissä aluemestaruuskisoissa, joiden yhdistettyjen aikojen perusteella ratkotaan SM-sijat. 12-vuotias Ilmari Partanen liu’utteli sarjassaan 50 ja 100 metrin rintauinnin aluepronssille. Suomen ajoissa hän oli satasella perjantaina 16. ja ”vinstalla” lauantaina 11.

Tätä vanhemmissa alueelliset ikäkausiuinnit toimivat pelkkinä SM-karsintoina, eikä varsinaisia mitaleita vielä jaettu. Hämäläisittäin kolmen parhaan joukkoon ylsivät myös 15-vuotiaat Aada Viitamäki, joka oli alueen nopein 200 metrin vapaauinnissa (yhteensä 31.) ja kolmas saman matkan selkäuinnissa (yhteensä 22.), sekä Otto Ahvonen, jonka koko karsintojen 43. nopein aika riitti alueelliseen kolmossijaan niin ikään 200 metrin vapaalla.

– Ei niitä jatkopaikkoja pitänytkään olla helposti saavutettavissa. Teemme pikkuhiljaa uutta tulemista nuorissa, kun valmennusjärjestelmä on saatu käyntiin. Ilmari oli jo hyvillä sijoituksilla. Tämä on kova alue, koska tässä ovat Tampereen ja Jyväskylän isot seurat. Etenkin TaTU:n poikauimarit pistivät silmään. Jos näitä vastaan pärjää, alkaa jossain vaiheessa pärjätä valtakunnallisestikin, HäUS:n päävalmentaja Juuso Rantanen luottaa.

 

Hämeenlinnan uintiviikonlopun menestyjä oli Tampereen Työväen Uimarien 11-vuotias Lev Vlasov, joka ui viisi aluemestaruutta. Hän kauhoi Suomen mestaruudet 100 metrin sekauinnissa, 50 metrin rintauinnissa ja 200 metrin vapaauinnissa.

Karsintauimareista Kangasalan Kuohun 13-vuotias Aino Hinkka oli ikäluokkansa alueykkönen jokaisella 12 henkilökohtaisella matkallaan ja ansaitsi paikan Lappeenrannan SM-välieriin, jotka uidaan marraskuun lopussa.

Riihimäen Uimaseuran edustajat uivat Vantaalla Etelä-Suomen toisen lohkon karsinnoissa. Heistä finaaliviikonlopulle pääsyliput hankkivat Aida Pasma (5. T15 100 m, 6. 200 m ja 11. 50 m rintauinnissa, 14. 200 m ja 15. 100 m sekauinnissa), Annukka Pihkamäki (8. T14 100 m, 9. 200 m ja 7. 400 m vapaa, 5. 100 m, 13. 50 m ja 3. 200 m perhonen, 7. 200 m seka), Elias Saarinen (13. P16 50 m perhonen), Saana Perkkiö (8. T13 200 m perhonen) ja Perttu Järvinen (16. P15 200 m vapaa). HäSa

Päivän lehti

18.1.2020