Urheilu Hämeenlinna

Ampumahiihdon SM-kisat ovat nyt sään armoilla

Lumi hupenee uhkaavaa vauhtia moottoriradalta, mutta AAH:n väki ei helpolla luovuta. Apuun odotellaan loppuviikon pakkasia.
Ahveniston Ampumahiihtäjien Inka Haikama valmistautuu ammuntaansa moottoriradalla. Kuva: Riku Hasari
Ahveniston Ampumahiihtäjien Inka Haikama valmistautuu ammuntaansa moottoriradalla. Kuva: Riku Hasari

Ahveniston moottoriradalla kilpaillaan puolentoista viikon kuluttua ampumahiihdon suomenmestaruuksista. Kolmen päivän kisoissa ohjelmassa ovat viestit, pikamatkat ja yhteislähdöt. Ahveniston Ampumahiihtäjien isännöimiin kisoihin odotetaan yli 300 kilpailijaa.

Kisojen ylle on kuitenkin kertynyt nyt sananmukaisesti tummia pilviä. Viime päivien sateet ja leuto sää ovat alkaneet uhkaavasti sulattaa Apparan latuja. SM-kisojen ratamestarin Ari-Pekka Lassilan mukaan varsinkin harjuladut alkavat olla huonossa kunnossa.

– Radalla on kuitenkin vielä riittävästi lunta ja sinne saamme vedettyä kisalenkitkin. Onneksi loppuviikosta on luvattu pakkasia, sillä sehän helpottaisi tilannetta huomattavasti. Ainakin tässä vaiheessa näyttää siltä, että kisat järjestetään, vaikka kyllä se taas töitä kovasti teettää, Lassila myöntää.

Moottoriradalla on koko talven päästy hiihtämään hyvissä oloissa. Hämeenlinnan kaupungin hoitama hiihtostadion on aiempien vuosien tapaan saanut paljon kiitosta hiihtokansalta.

Hämeenlinnassa myös seurat puhaltavat yhteen hiileen radan lumetamisessa. Hiihtolajien harrastajat ovat valvoneet lumitykkien toimintaa yöaikaan.

– Lumitykeillä päästiin alun teknisten ongelmien jälkeen tekemään paljon lunta pakkasvuorokausina. Lunta on myös tullut taivaalta tänä talvena ihan mukavasti. Toivottavasti nyt ei enää kuitenkaan sataisi vettä ihan kauheasti, sillä se on myrkkyä laduille, Lassila muistuttaa.

 

Hämeenlinnan kisoissa mestaruuksista kilpaillaan naisten (N), miesten (M) ja nuorten (N/M13–22) sarjoissa. Naisten ja miesten sarjojen kilpailijoille AAH:n kisat ovat kauden ainoa SM-kisatapahtuma.

Kisat alkavat perjantaina (29.3.) naisten ja miesten viesteillä. Lauantaina jatketaan kaikkien sarjojen pikamatkoilla, ja kisat huipentuvat sunnuntain nuorten sarjojen viesteihin sekä naisten ja miesten yhteislähtöihin.

SM-kisojen nimekkäin urheilija on Kaisa Mäkäräinen, joka on ainakin alustavasti luvannut saapua Hämeenlinnaan. Östersundin MM-kisoissa alavireisesti tähtäillyt Kontiolahden Urheilijoiden edustaja on mukana sunnuntain yhteislähdössä.

– Kaisa hiihtää lauantaina sileän SM-kisaa Äänekoskella, mutta sunnuntaina hän on luvannut tulla testaamaan Ahveniston rataa, kertoo Ahveniston kisojen kilpailunjohtaja Petri Rolig.

SM-kisoissa pääsee jännittämään myös AAH:n omien edustajien esityksiä. Seuran värit ovat hyvin esillä varsinkin nuorten sarjoissa.

– Odottelemme heiltä jälleen myös hyviä sijoituksia. Kotistadionilla on mukava päästä sujuttelemaan, Rolig sanoo.

 

AAH on järjestänyt aiemminkin mittavia kisoja Ahvenistolla. Edellisiä SM-kisojaan seura isännöi vuonna 2014. Viime talven kovin ponnistus seuran talkooväeltä olivat puolestaan nuorten MM-katsastukset.

– Tämänkertaisiin SM-kisoihin lämmittelimme helmikuun alussa järjestetyillä kansallisilla pikakisoilla.

– Nyt on luvassa sitten hieman isompi tapahtuma. Kisapäivinä mukana on noin 80 talkoolaista. Porukka on pääosin seuramme omaa väkeä. Mukana on lisäksi ainakin Hämeenlinnan Soutajien porukkaa, jota me avustimme kesän pienveneiden SM-kisoissa, kilpailunjohtaja Petri Rolig kertoo. HäSa