fbpx
Kiekko Urheilu

Analyysi: Antti Pennanen on tämän liigakauden vuoden valmentaja

Kävi tänä keväänä miten kävi, HPK:n päävalmentaja Antti Pennasta on vaikeaa olla nostamatta tämän liigakauden parhaaksi valmentajaksi.
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Vuoden parhaalle jääkiekkoliigan valmentajalle ojennettavan Kalevi Numminen-palkinnon saa valmentaja, joka omalla panoksellaan on merkittävimmin vaikuttanut joukkueensa menestykseen.

Palkintokriteerien perusteella on vaikeaa nimetä enemmän palkintoa ansaitsevaa päävalmentajaa kuin HPK:n Antti Pennanen – kävi tänä keväänä sitten miten hyvänsä.

Jos Kärpät voittaa mestaruuden, se on kuitenkin kova vasta-argumentti, sillä silloin voi kysyä mikä Kärppien päävalmentaja Mikko Mannerin osalta riittäisi valintaan, jos Kärpät voittaa runkosarjan lisäksi SM-kultamitalit.

Mutta kun katsoo muiden Liigan välierissä olevien joukkueiden pelaajabudjetteja, ei ole uutinen, että HPK painii Tapparaa, Kärppiä ja HIFK:ta muutamaa luokkaa kevyemmässä sarjassa.

Urheilu ei kuitenkaan ole vain raha- ja resurssikilpailu, se on pelin, pelaajien ja kulttuurin kehittämiskilpailu.

Tässä kaikessa Pennanen on onnistunut paremmin kuin yksikään toinen Liiga-valmentaja tällä kaudella.

Jollain tavalla moni asia kulminoitui torstain välieräotteluun, jossa HPK vailla kokoonpanonsa viittä vastuunkantajaa lähti Tapparaa vastaan taistelemaan voitosta tilanteessa, jossa tappion merkitys olisi voinut olla kohtalokas. Se olisi merkinnyt vuodesta 2013 saakka Liigan finaaleissa ollutta Tapparaa vastaan joutumista selkä seinää vasten.

 

Kun peilaa tätä kautta viime kauteen – ja varsinkin sen alkuun – katsominen entiseen tuntuu HPK-leirissä enää vain pahalta unelta. HPK sukelsi viime kaudella karulla tavalla ja oli välillä syyskaudella jopa koko Liigan jumbo.

Seurassa tuuli ja tuiversi. Virheitä oli tehty ja niitä oli tehnyt myös Pennanen.

Pennanen seikkaili pelitavallisesti, mutta ennen kaikkea fysiikkavalmennuksen kanssa. Fysiikkavastuu Timo Turuselta vietiin ja tilalle palkattiin ”kehonkuulijaksi” itseään verkkosivuillaan mainostanut Samuli Perälä. Vaihdoksesta ei lopulta tullut mitään.

Fysiikkaharjoittelu ei tuonut tarvittua tulosta ja kaikki alkoi mennä penkin alle, sillä Pennasen luotsaama pelitapa vaatii nopeuskestävyyttä.

Turusen monipuolisemman fysiomotorisen harjoittelun myötä huoneentauluksi palasivat kehonhallinta, tasapaino ja liikkuvuus. Turusen fysiikkavalmennuksen pelikirjaan kuuluu olennaisesti se, että voimantuotto ei ole silkkaa voimaharjoittelua – pelkkä äijämäinen punttien kolistelu ei muuttuneessa jääkiekossa lajiharjoitteluksi riitä. Osa kiitoksista tällä kaudella kuuluu myös muulle valmennustiimille.

Tänä päivänä jääkiekko on entistä enemmän luisteluvoimaltaan ja pelipäältään älykkäiden ja nopeiden nuorten miesten peli. Tämä analyysi HPK:ssa on osattu tehdä.

Lue lisää: Kummola, Aravirta, Jortikka, Suhonen… – Kiekkovaikuttajilla yksimielinen näkemys: Pennanen on liigakauden vuoden valmentaja 


Pelkkää ruusuilla
tanssimista Pennasella ei ole urallaan eikä myöskään HPK:ssa ole ollut.

Kun tapasin Pennasen haastattelun merkeissä joulukuussa 2017, edessä oli mies, joka uiskenteli syvissä vesissä. HPK oli valunut jääkiekkoliigan pohjalle ja Pennanen vaikutti jopa lyödyltä miehiltä.

Menestymään urallaan tottunut valmentaja pohti jopa urheilujohtamisen opiskeluja, mikäli valmentaminen liigatasolla ei sittenkään tuottaisi toivottuja tuloksia.

Kokeneet ja menestyneet valmentajat puhuvat usein yksityiskeskusteluissa, että valmentajien keskuudessa jyvät erottuvat usein akanoista vaikeuksien hetkillä. Pystyykö alamäkeen luisuvan suunnan kääntämään vai ei?

Pennanen on pystynyt. Vieläpä tavalla, joka on yllättänyt kaikki.

Vaikka Pennanen on HPK:n tämän kauden onnistumisen avainhenkilö, mitään ei tapahdu vain yhden miehen voimin. Tänä päivänä Pennasella on myös enemmän urheiluosaajia ympärillään.

Samalla on muistettava, että paljon muuttui myös seurassa valmennuksen ympärillä verrattuna viime kauteen. Vaihtui hallitus, seuran strategiaa hiottiin ja uuden puheenjohtajan, Matti Vihervuoren komennossa palkattiin urheilujohtaja osin paikallismediankin kehottamana. Seuraan palkattiin vihdoin myös valmennuspäällikkö ja palapeliä on rakennettu lattiasta kattoon uusiksi.

Moni asia on paremmin kuin ne olivat muutama vuosi sitten.

 

Kun HPK aikoinaan palkkasi Pennasen, merkittävä vaikutusvalta asiassa oli myös HPK:n pääomistajan HPK ry:n hallituksen jäsenen ja Leijonien päävalmentajalla Jukka Jalosella. Jalonen tiesi Pennasen lyhyen sytytyslangan ja oikut, mutta suositteli häntä niistä huolimatta Kerhon päävalmentajaksi, koska uskoi Pennasen olevan myös poikkeuksellisen pelin näkijä.

Jalonen ehkä näki, että Pennasessa oli jotain samaa kuin hänessä itsessään, vankkumattomuutta pelin suhteen ja uteliaisuutta valmentamismetodien kehittämisessä.

Pennanen on ollut myös tinkimätön joukkueen kulttuurin rakentamisen kanssa. Ja kun HPK:ta katsoo verraten joidenkin vuosien taakse ennen Pennasta, ammattimaisuus HPK:n urheilutoiminnassa on silmiinpistävää.

Pennanen on myös jopa uppiniskaisesti turbulenssinkin keskellä kehittänyt alivoimaista ja tasavoimaista hyökkäyspelaamista ja muita usein pelissä toistuvia asioita. Joskus Pennasta ajoi jopa hieman liikaakin se, että hän halusi jättää muutoksen kädenjäljen pelin evoluutioon.

Kun jäällä on nähty tällä kaudella otteluita säännöllisesti hallitseva joukkue, ison onnistumisen mahdollisuus alkoi kirkastua.

Menestyksen myötä yleisö on viihtynyt, väkeä on ollut keskimäärin hallissa seurahistorian toiseksi eniten, kaikki seurassa seurajohtajia myöten HPK:ssa näyttävät paremmilta – ja asiantuntijoiden kautta ennen tehdyt arviot huonolta. Hämeen Sanomissakin jouduttiin nostamaan jo varhaisessa vaiheessa kautta käsi pystyyn virheen merkiksi.

 

Vaikka suomalaisessa mediakulttuurissa mieluummin arvostetaan syystä tai toisesta enemmän niitä jotka ovat lehdistötilaisuuksien kepeitä vitsienkertojia, Pennanen on esiintynyt niissäkin tavallaan: sisältö edellä.

Itseään jatkuvasti kehittävän Pennasen johdolla HPK:ssa on kerätty mittavasti tilastoja ja lajianalyysiä. On mietitty mistä maaleja jääkiekossa useimmiten tehdään vaikka sitten tutkimalla tuhatta NHL-maalia ja myös pohdittu entistä enemmän mistä elementeistä voittava jääkiekko koostuu.

Valmentajia voi arvottaa monella tavalla, mutta yksi keskeinen on se, että saako valmentaja valmentamansa pelaajat näyttämään paremmalta vai huonommilta kuin he ovatkaan.

Tämän kauden osalta – kun katsoo vaikkapa Petteri Nikkilää, Jere Innalaa ja kumppaneita sekä tulosta – kansanäänestystä ei tarvitse järjestää, onko Pennanen onnistunut työssään erittäin hyvin vai ei.

Asiasanat

Menot