Urheilu

Analyysi: Galaktisten superjoukkueiden aika koripallossa on vasta alussa – herättikö kohusiirto mielenkiinnon nukkuvaa jättiläistä kohtaan?

Koripallon NBA on kuin universumi pienoiskoossa. Seurat ovat kuin galakseja, joista suurimmissa on useita tähtiä. Joidenkin tähtien suuri vetovoima houkuttelee toisia tähtiä samaan galaksiin eli tässä yhteydessä seuraan. Muodostuu superjoukkueita, jotka kilvoittelevat universumin koripalloherruudesta.

Uuden galaksin syntymää todistettiin taas viikonvaihteessa, kun mustaksi aukoksi johtotähti Kobe Bryantin sammumisen jälkeen luhistunut perinteinen Los Angeles Lakers houkutteli riveihinsä LeBron Jamesin.

Urheiluvuoden kutkuttavin pelaajasiirto (jos jalkapalloilija Cristiano Ronaldo pysyy Real Madridissa) vaikutti onnekkaalta, mutta oli osa Lakersin strategiaa. Seura oli ainoa, joka pystyi ottamaan Jamesin jättisopimuksen (38 miljoonaa dollaria kaudessa) palkkakattonsa alle ilman lisäsiirtoja. Samalla Lakers alkoi vetää puoleensa muita huippunimiä odotettua nopeammalla aikataululla.

 

James on ollut koko vuosikymmenen viitoittamassa päätöksineen liigan tähtien tietä ja sitä kautta finalisteja: ensin Miamissa, sitten Clevelandissa ja nyt luultavasti Los Angelesissa. Se kertoo paljon hänestä urheilijana sekä NBA:n raadollisesta yksilökeskeisyydestä.

33-vuotias James tuskin tekee urallaan enää yhtä merkittävää The Decisionia, mutta joku muu, esimerkiksi Golden State Warriorsin Stephen Curry saattaa tehdä. Se on lajin ja liigan trendien valossa todennäköistä.

Jamesin johtamaan 2010-luvun alun Miami Heatin superjoukkueeseen kuulunut Chris Bosh antoi tästä varsin kuvaavia lausuntoja kesäkuun finaalien aikaan. Bosh ymmärsi hyvin Kevin Durantin parjattua päätöstä siirtyä Golden Stateen vuonna 2016.

– Voittaakseen mestaruuden (tähti)pelaajien täytyy liittoutua. Niin KD (Durant) teki. Sellainen on uusi NBA. Me teimme niin (Miamissa). Se on liigan dynamiikkaa, mutta joukkueita voi myös rakentaa hyvin, kuten Warriors, Bosh sanoi Fox Sportsilla.

 

Ajan kuva on tähtikultin varaan niin kaupallisesti kuin urheilullisesti rakentuvassa liigassa sellainen, että Golden Staten (Steve) Kerrin aukko imee puoleensa mestaruutta haluavia supertähtiä. Muut huippupelaajat odottavat oikeaa hetkeä liittyä joko Warriorsiin tai mahdollisimman kovaan kilpailijaan, jollaisia ovat tällä hetkellä Lakers, Houston Rockets ja Oklahoma City Thunder.

Lakers haali James-kohun jälkimainingeissa Javale McGeen Golden Statesta ja Lance Stephensonin Indiana Pacersistä sekä yhden 2000-luvun parhaista pelinrakentajista, nyt lähinnä paitamyyntivaltiksi kelpaavan Rajon Rondon. Houston oli lyödä kahden supertähtensä voimalla Warriorsille luun kurkkuun jo tänä keväänä. Oklahoma puolestaan alkoi luoda uutta superjoukkuetta viime kaudella värväämällä Russel Westbrookin seuraksi Carmelo Anthonyn ja Paul Georgen.

Sarjassa on silti yhä vain yksi superjoukkue: Golden State Warriors. Jamesin edellinen seura Cleveland Cavaliers ei sellaisena pysy.

Tämänhetkinen Warriors saattaa olla jo historian paras koripalloseura. Haastajaksi Jamesin nykyisellä neljän vuoden sopimuskaudella pyrkivä Lakers kaappasi Golden Staten ykkössentteriksi nousseen McGeen, mihin oaklandilaisseura vastasi solmimalla sopimuksen loukkaantumisista huolimatta vielä isomman kihon, DeMarcus Cousinsin kanssa.