fbpx
Urheilu

Analyysi: HPK:n hyökkäyspää on ollut kärjeltään kuin donitsi – tyhjä keskeltä

HPK:n kärkisenttereiksi palkatut Sean Collins ja Matt Marcinew ovat olleet alkukaudella pahemman luokan floppeja. Se on Kerholle iso ongelma, kirjoittaa Samuel Savolainen.
Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen sai miltei satumaisen alun pestilleen, kun Kerho voitti kolme ensimmäistä otteluaan Jukureita, HIFK:ta ja Sportia vastaan uuden luotsinsa komennossa. Paluu maan pinnalle tapahtui viikonloppuna, kun HPK hävisi Kärppiä vastaan Oulussa peräkkäisissä otteluissa kahteen kertaan.

Pikkarainen ehti saamaan joukkueeseensa ryhtiä, mutta HPK:n pelaajamateriaalin suurin ongelma on helppo nimetä – ja se ei ole minnekään kadonnut. Ongelma löytyy keskikaistalta.

HPK värväsi täksi kaudeksi kahdeksi kärkisentterikseen kanadalaiset Sean Collinsin ja Matt Marcinew’n. Kaksikko on jäänyt kauas siitä tasosta, mihin ruutuun heidät palkattiin.

Lauantain tappio-ottelu Kärppiä vastaan edusti miltei hätähuutoa. Collins pelasi koko viime viikon tavoin laidassa ja nippa nappa edes liigatasoa osoittanut Marcinew ei mahtunut lainkaan kokoonpanoon. Antti Pihlström komennettiin ykkössentterin paikalle, mutta se ei ole optimaalinen tilanne se.

Ongelmia syventää tähän viikkoon lähdettäessä se, että omassa roolissaan Kerhon paras sentteri, Tommi Tikka, on väliaikaisessa pelikiellossa – ja pelikiellon pituudesta ei ollut vielä maanantai-iltana tietoa.

Tikan tapauksesta kuullaan Hämeen Sanomien tietojen mukaan lisätietoa tiistaina.

Pikkaraisen positiivisissa merkeissä alkanut savotta on kuitenkin vaikea. Vaikka Tikka ja Artturi Toivola ovat pelanneet kohtuullisen hyvin rooleissaan, on HPK:lla kokonaisuutena kenties jopa Liigan heikoin sentterikalusto. Kärki on pettänyt – pahasti.

Ykkössentteriksi palkattu Collins on saanut kasaan 13 ottelussa vaivaiset 0+3 (-5) ja Marcinew 11 ottelussa samaiset 0+3 (-3). Vahvistuksista ei voida alkukauden perusteella puhua. Jos Tikan “tutkintavankeus”, eli väliaikainen pelikielto, johtaa pitkään pelikieltoon, olisi osasto ensi viikon alussa entistä pahemmin retuperällä.

HPK päätti tällä kaudella rakentaa kivijalkaansa pitkälti ulkomaalaispelaajien varaan, mutta se ratkaisu on epäonnistunut ainakin toistaiseksi rajusti. Michael Joly on sentään väläytellyt ja osoittanut kykyä tehoihin, mutta on ollut ailahteleva. Kerhon lupaavimmin esiintyneessä ulkomaalaispelaajassa, Ryan Johnstonissa, on ollut kiekolliseen peliin hyviä aihioita.

Samalla on sanottava, että ei slovakkipakki Mario Grmania palkattu seitsemänneksi puolustajaksi tai ainoastaan yhden pisteen aikaan saaneelta Philippe Cornet’lta odotettu pahasti pakkasella olevaa teholukemaa -5.

HPK on saanut Pikkaraisen komennossa tehoja työmiesosastolta kuten Miro Ruokoselta ja Joel Janatuiselta. He ansaitsevat hatunnoston, mutta pitkän päälle sen varaan HPK ei voi kauttaan rakentaa, jos se pudotuspeleihin – ja siellä menestymistä – mielii.

Kun joukkueen rakennus on enemmän tai vähemmän epäonnistunut, kysymykseksi jää, onko joukkueella varaa hankkia kesken kauden uusia mitat täyttäviä senttereitä, joita materiaali kipeästi huutaa? Näillä näkymin tämän kauden pelaajista kun ei ole kirstuun kilahtavaa NHL-korvausrahapottiakaan näköpiirissä.

Vielä suurempi kysymys silti on, onko seurajohdossa ja omistajapuolella luottoa antaa urheilujohtaja Mika Toivolalle mahdollisuus palkata niitä.

Tämän kauden näytöt ovat heikot – ja se on myös tiedossa päätellen kulisseiden kuhinasta.

Asiasanat

Menot