fbpx
Urheilu Helsinki

Analyysi: Huuhkajat voittaa tasoisensa vastustajat Markku Kanervan alaisuudessa kovalla prosentilla

Hämeen Sanomat analysoi läpikotaisin Huuhkajien 2–0 -voiton Bulgariasta Kansojen liigassa.
Suomen maajoukkue kiitti paikalle saapunutta yleisöä. Katsojia oli paikalla 6 587. Kuva: epa08736350
Suomen maajoukkue kiitti paikalle saapunutta yleisöä. Katsojia oli paikalla 6 587. Kuva: epa08736350

Lähtökohdat

Suomen A-maajoukkueen edellinen peli vakiokokoonpanolla oli voitokas vierailu Irlantiin, missä Huuhkajat valloitti kentän 3-4-1-2 pelijärjestelmällä. Robert Taylor oli tuolloin loistava linkki keskikentän ja hyökkäyksen välillä, mutta niin vain mies löysi itsensä Olympiastadionin vasemmalta laidalta sunnuntaina, kun Markku Kanerva vaihtoi jälleen palapeliään muotoon 4-4-2.

Pelästyikö päävalmentaja täysin kakkoskokoonpanolla ja kolmen alakerralla pelatun Puola-ottelun antia, vai saiko joukkueen ulkopuolelta tullut paine ajatukset kääntymään jälleen kohti tuttua ja turvallista?

Ensimmäinen jakso

Suomen parhaat tilanteet syntyivät, kun oman pelaamisen kaavaa rikottiin. Ensimmäinen pelin harmoniaa tärisyttänyt hyökkäys nähtiin vartin pelin jälkeen, kun keskeltä liian harvoin pelattu pidempi syöttö saatteli Ilmari Niskasen vahvuuksilleen, eli täyteen vauhtiin. Niskanen löysi vielä hyvin hyökkäystä tukeneen Robert Taylorin, jonka laukaus jäi aavistuksen liian keskelle.

Avausjakson toinen merkittävä maalipaikka avautui puolestaan Glen Kamaran tempokuljetuksen jälkeen, kun keskikentän maestro oli ensin jättänyt varjonsa tyylikkäällä olkapään pudotuksella taakseen. Vaikka puolustussuuntaan peli toimi varsinkin tuplalaitojen osalta kohtuullisen hyvin, ei sivuttaissuunnassa tapahtunut pallonsiirtely luonut lähellekään riittävästi syvyysuhkaa eikä tarjonnut kärkiparin vahvuuksille riittävästi eväitä päästä peliin mukaan.

Teemu Pukin juoksut puolustuslinjan taakse tai Joel Pohjanpalon pääpelivoima jäivät murtavien syöttöjen tai alhaalta lähteneiden ristipallojen puuttumisen takia täysin hyödyntämättä.

Toinen jakso

Ensimmäinen topparilta lähtenyt ristipallo laitaan nähtiin, kun toista puoliaikaa oli takana kuusi minuuttia. Samalla saatiin näyte siitä, mihin Pohjanpalo pystyy oikeanlaista tarjoilua saadessaan. Jere Urosen loistavan keskityksen täydellinen pudotus Pukille, pallo Taylorille – ja siitä verkkoon. Kaiken avain oli kuitenkin kaksi linjaa ylittänyt tilanteen mahdollistanut pallo, jonka turvin laidalle tuli tilaa ja aikaa toimittaa peliväline sinne, missä Suomen kärkipari on vaarallisimmillaan.

Pian tämän jälkeen Union Berliinin tuore hankinta teki tilaa toiselle Bundesliiga-pelurille, kärsivällisen nousujohteista uraa niin seurajoukkueessaan Augsburgissa kuin maajoukkueessakin tekevälle Fredrik Jensenille. Jensenillä ei ole tapana kauaa kentällä viipyä ilman tulosta ja komean henkilökohtaisen suorituksen jälkeen syntynyt maali osoittaa Suomen kärkitrion laadun. Jos palloja tulee, tulee myös osumia.

Yhteenveto 

Kärsivällisyys on hyve, ehkä se pitäisi jo Markku Kanervan ajanjakson aikana olla opittuna. Vaikka pelaaminen näyttää välillä jopa ylivalmennetulta, niin kuin sunnuntain ensimmäisellä jaksolla, yksi tai kaksi kaavan rikkovaa suoritusta saa tiettyyn staattiseen turvallisuuden tunteeseen hämätyn vastustajan polvilleen. Ovatko ne suoritukset sitten Kanervan luvalla tai rohkaisusta syntyviä, vai pelaajien spontaaneja innovaatioita, on lopulta yhdentekevää.

Suomi voittaa Kanervan alaisuudessa oman tasoisensa vastustajat hämmästyttävän suurella prosentilla ja kun tason kehityskäyrä näyttää hitaasti mutta vääjäämättömästi pelistä ja karsinnasta toiseen nousevan, se lupaa myös jatkossa pelkästään hyvää.

Suomi kohtaa seuraavaksi Irlannin keskiviikkona Helsingissä. HäSa

Menot