fbpx
Urheilu

Analyysi: Kanervan Huuhkajat paineen alla – vain voitto voi kelvata

Nyt on onnistuttava. Markku Kanervan Huuhkajat on selvä ennakkosuosikki Armeniaa vastaan.

Katsotaan hetkeksi peruutuspeileihin ja hävittyyn Italia-otteluun.

Legia Varsovassa ammatikseen pelaava Huuhkajien Kasper Hämäläinen kommentoi ottelun jälkeen tapahtunutta seuraavalla tavalla.

– Juttelimme kopissa, että otamme ensimmäiset 10–15 minuuttia tarkkaan, ettei anneta helppoa alkua, Hämäläinen sanoi.

Italia teki 1–0-maalin ensimmäisen kymmenen minuutin sisällä.


Suomi ei ollut
Italiaa vastaan täysin vastaantulija, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että voittavan joukkueen toimintaa oli myös vaikeaa löytää. Suomen voittoa olisi ollut ylipäätään absurdia odottaa, tasapelikin olisi ollut jo suuri voitto. Niin Gijonin ihme olisi saanut adoptioveljen – Udinen ihmeen.

Suomi sai olla ennen peliä rauhallisessa ja seesteisessä tilassa, paineet puuttuivat. Edes ottelun jälkeen nollaodotuksien taustalla pelaajat ja päävalmentaja Markku Kanerva eivät joutuneet sen suuremman kritiikin alle. Rauha jatkui.

Nyt joitain kymmeniä tunteja myöhemmin tilanne on totaalisen erilainen – Suomen on nyt onnistuttava.

Muutaman kohtuullisen hyvän pelin jälkeen Kanervan Huuhkajien ympärille on luotu sellainen narratiivi, jossa kenties joukkueen todellinen sisältötaso ei aivan vastaa luodun narratiivin kuvitteellista tasoa.


Armenialla on
riveissään absoluuttinen huippupelaaja, kapteeni Henrikh Mkhitaryan, joka pelaa ammatikseen Valioliigan Arsenalissa. Armenian kokoonpanosta löytyy myös… niin, kuka?

Eikä sovi unohtaa, että Armenian maajoukkueessa pelaa sataprosenttisesti ammattipelaajia.

Isoin virhe mitä nykyjalkapalloa arvioidessa voi tehdä, on kuvitella vähemmän tunnettujen seurojen tai sarjojen olevan automaattisesti valovuosien päässä suhteessa enemmän brändättyihin sarjoihin. Niin asia ei ole.

Silti, kun asetetaan vierekkäin Suomen avauskokoonpanon pelaajien profiilit ja yksittäisten pelaajien keskimääräinen taso Armenian vastaaviin, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Melkein jokaiselle pelipaikalle Suomelta löytyy yksinkertaisesti parempi pelaaja.

Suomi on siis selvä ennakkosuosikki.


Valokeila
osoittaa nyt vahvasti päävalmentaja Markku Kanervaa kohti. Nyt harteilla on paineita.

Mutta paineiden kanssa eläminen pitäisi olla pelaajien ja valmentajien parasta aikaa – ammattilaisten parasta aikaa.

 

Menot