Urheilu

Analyysi: Millaisessa iskussa Huuhkajat lähtee kohti elintärkeää karsintaviikkoa?

Kaikki tietävät Teemu Pukin vireen – mutta miten alkukausi on sujunut muulta joukkueelta? Hämeen Sanomat analysoi Markku Kanervan Huuhkaja-ryhmän materiaalin tärkeän viikon pelien kynnyksellä.
Valioliigan kuukauden pelaajaksi valittu Teemu Pukki johdattaa Huuhkajat Kreikka- ja Italia-otteluihin. Kuva: GERRY PENNY
Valioliigan kuukauden pelaajaksi valittu Teemu Pukki johdattaa Huuhkajat Kreikka- ja Italia-otteluihin. Kuva: GERRY PENNY

Maalivahdit

Lukas Hradecky ja Jesse Joronen muodostavat parhaan maalivahtikaksikon, mikä maajoukkueella on ollut käytössään sitten Antti Niemen ja Jussi Jääskeläisen Valioliiga-duon.

Hradecky pelaa kierroksesta toiseen Leverkusenin maalilla ollen yksi Bundesliigan arvostetuimmista veräjänvartioista. Miehen motivaatiota kasvattaa entisestään tulevat Mestarien liiga -ottelut sekä ainutlaatuinen mahdollisuus viedä Suomi arvokisoihin.

26-vuotias Joronen on hyvää vauhtia kasvamassa Hradeckyn seuraksi eurooppalaiseksi huippuvahdiksi. Italian Serie A:n Bresciassa alkukaudesta täydet minuutit pelannut Joronen olisi jo monen muun maan ykkönen.

Puolustus

Suomen topparikaksikon Kreikkaa ja Italiaa vastaan muodostaa Paulus Arajuuri sekä Joona Toivio. Tanskan Bröndbystä siirtoikkunan viime hetkillä kyproslaiseen Pafokseen siirtynyt Arajuuri on pelannut koko syksyn ja debytoi juuri ennen maajoukkuetaukoa uuden seuransa riveissä.

Samoin Toivio on kellottanut isot minuutit Allsvenskanissa ja on kuulunut BK Häckenin runkopelaajiin. Pelituntuma Suomen toppareilla on siis erinomainen.

Laitapuolustajana Ratinassa nähdään varmasti Jere Uronen. Mestarien liigaa syksyllä belgialaisen KRC Genkin riveissä pelaava Uronen kuuluu niin seura- kuin maajoukkueessakin valmentajiensa luottopelaajiin. Alkukaudesta täydet minuutit Belgian pääsarjassa.

Toiselle laidalle on tarjolla seurajoukkueissaan pääosin keskuspuolustuksessa pelanneet Jukka Raitala sekä Albin Granlund. Molemmat ovat pelanneet säännöllisesti, mutta pelipaikka on ollut maajoukkueen kannalta ”väärä”. Todennäköisesti Huuhkajissa varmemmin esiintynyt Raitala kuitenkin avaa.

Keskikenttä ja hyökkäys

Rangersin Glen Kamara selvisi ilman loukkaantumista Glasgow’n sunnuntaisesta derbystä, mitä Huuhkajavalmentaja Kanerva varmasti katseli sormet ristissä. Kamara muodostaa Suomen pelin sydämen ja sielun yhdessä Tim Sparvin kanssa ja molempien pelikunto ja -tuntuma Ratinan ottelujen alla on hyvä.

Jos Kanerva pysyy neljän keskikentässä, niin toisella laidalla pelaa Robin Lod. Minnesotaan siirtynyt Lod on saanut kohtuullisen hyvin vastuuta uudessa seurassaan ja maajoukkueessa miehen vire on ollut viime aikoina todella hyvä. Hän on kenttätasapainon kannalta tärkeä palanen.

oinen laitapelaaja sekä lähimpänä Teemu Pukkia operoiva hyökkääjä ovat Kanervan vaikeimmat ratkaisut. Tarjolla ovat pelituntumaltaan kuumimmat Lassi Lappalainen sekä Petteri Forsell, toisaalta hieman epäsäännöllisemmin pelannut Simon Skrabb sekä kovassa ympäristössä harjoitteleva, mutta valitettavan vähän pelaava Augsburgin Fredrik Jensen.

Maajoukkuetta edestä johtaa tietysti, kukas muukaan kuin Englannin Valioliigan elokuun pelaaja, Teemu Pukki. HäSa

Loistavalla mallilla

Suomen maajoukkueen yksi merkittävistä ongelmista arvokisakarsintojen historiassa on ollut pelaajien vähäinen vastuu ja peliaika seurajoukkueissaan.

Joillain pelaajilla pelejä tuli enemmän Suomen paidassa kuin oman seuran väreissä. Nyt meneillään olevien EM-karsintojen huippuhetkien lähestyessä tilanne on jopa poikkeuksellisen hyvä. Maajoukkueen avauskokoonpano pelaa säännöllisesti ja isoilla minuuteilla Veikkausliigaa paremmissa sarjoissa.

Vaikka tilanne karsintalohkossa on tällä hetkellä Huuhkajien näkövinkkelistä erittäin hyvä, asetelmat saattavat muuttua hetkessä. Kahdella kotitappiolla neljään päivään niin Bosnia kuin Kreikkakin ovat yhtäkkiä Suomen edellä. Toisaalta voitto torstaina Kreikasta pudottaisi sen jo käytännössä ulos kisoista ja piste Italialta sunnuntaina armahtaisi jo parhaassa tapauksessa mahdolliset nolla pistettä Sarajevosta.  

Joka tapauksessa nämä karsinnat tulevat Suomen osalta kaikella todennäköisyydellä jatkumaan jännittävänä aina viimeiselle kierrokselle, marraskuun loppupuolelle asti. Jo se maistunee kannattajien suuhun todella hyvältä.

Päivän lehti

18.1.2020