Kiekko Urheilu

Analyysi: Osaako nöyryytetty TPS vetää oikeat johtopäätökset? – “Kaikesta ei voi tuomareita syyttää”

Ilkka Heikkinen ja TPS olivat muutaman potkun perässä HPK:ta puolivälierissä.

TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen aloitti Turussa lehdistötilaisuutensa sanomalla, että tunteet ovat pinnassa, mutta myös sen, että hän ”ei halua selitellä.”

Silti Kaskisen puheenvuoro piti sisällään lähinnä yksinomaan selittelyä ja jo toistamiseen arvottomia syytöksiä tuomaritoimintaa kohtaan.

Myös ulosajettu Ilkka Heikkinen oli tolaltaan ottelun jälkeen ja antoi kovia filmailusyytöksiä HPK-leiriin ja sanoi, että ”muutamaa pelaajaa tuolta toisesta kopista ei voi edes kutsua jääkiekkoilijaksi.”

On totta, että Heikkinen sai kovalta tuntuvan ulosajon perjantaina, mutta enempää TPS:ää ei ottelussa rangaistu. Sen sijaan TPS sai perjantaina rangaistuslaukauksen, HPK sai myös – Arto Laatikaisen – ulosajon ja viisi kaksiminuuttista. Ylivoimamaalit menivät tasan, joten syytä tappioon on vaikeaa hakea tuomaritoiminnasta. Silti juuri sieltä TPS haki syitä alisuorittamiseensa. Isompia analyyseja kaudesta Kaskinen ei suostunut julkisesti tekemään, vaikka voisi kuvitella, että juuri sen hän olisi TPS:ää seuraavalle yhteisölle velkaa.

Isolla rahalla kasattu TPS osoitti ainakin sen, että tyyliä ei voi ostaa.

 

On selvää, että TPS:n liepeillä jälkipyykistä on luvassa rajua. Kaskinen ja kahden kerroksen väestä kasattu joukkue voi olla syyllinen moneen asiaan, mutta eivät siihen, että heidät on palkattu.

TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki on saanut huseerata sellaisella jäljellä, että on jonkinlainen ihme, kun Niittymäki on välttynyt suuremmalta julkiselta kritiikiltä ennen tämän kevään mahalaskua.

Valmennustehtävistä, kehityspäällikön ja urheilutoimenjohtajan saappaista löytyy vailla muuta kuin pelaajakokemusta entisiä seuran tähtipelaajia. Saku Koivu on toiminut juniorien parissa kehitysjohtajana, mutta kehitys ja johtaminen ovat jääneet piippuun.

Turussa on jo alettu spekuloida Kaskisen potkuilla. Voi olla, että niin pitkälle ei mennä, mutta esille on noussut enemmän tai vähemmän vakavasti jo seuraava päävalmentajakandidaatti – apuvalmentaja Fredrik Norrena. Syy on se, että Norrena ja Niittymäki ovat bisneskumppaneita rakennusyritys Coura Asunnot Oy:ssä. TPS ei kuitenkaan tarvitsisi enää yhtään sulle, mulle –suhmurointia.

 

Seinät kiiltävät ja on hienoja huippukalliita esittelyvideoita, mutta jos perustus on mätä, ei mikään rakennusprojekti voi olla menestys.

Suomalaisessa jääkiekossa on jostain syystä odotettu kuin kuuta nousevaa, että entiset NHL-tähdet ja lajin eturivin pelaajat palaavat laittamaan suomalaisen jääkiekon kuntoon valmennus- tai erilaisten johtotehtävien kautta.

Noste on kuitenkin jäänyt isossa kuvassa ohuenlaiseksi Turun ulkopuolellakin, vaikka ohituskaistan kautta eri paikkakuntien tähdet ovat päässeet merkittäviin jääkiekkovirkoihin. Merkittävät liike-elämän vaikuttajat ovat unohtaneet tähtipölyn sokaisemana, että huippu-urheilijan elämä ei ehkä valmistakaan suurempien prosessien läpivientiin.

Viimeksi nähtiin kuinka entinen NHL-tähti pakkasi omistamansa liigaseurasta tavarat kesken virallisen sopimuskauden, kun ruoho vaikuttikin Sveitsissä vihreämmältä.

 

Nyt TPS:ssä alkaa tiukemmat ajat, pelaajabudjetti tulee kutistumaan ja jäljelle jää pitkälti ikääntyvää runkoa.

Yksi suuri ongelma TPS:ssä on, että se ei isossa kuvassa osaa pitää kiinni niistä pelaajista, joista sen pitäisi.

Sopimuksentekohetkellä ei tietenkään voitu tietää Lauri Korpikosken kohtaamista terveysvaikeuksista, mutta jotain TPS:n leväperäisyydestä kertoo se, että Korpikosken kanssa tehtiin isolla rahalla kuuden vuoden sopimus. Voi kysyä, kannattaako ylipäätään kenenkään pelaajan kanssa tehdä kuuden vuoden sopimusta, mutta terveyshuolia tai ei – kannattiko varsinkaan satsata uhkarohkeasti 32-vuotiaaseen hyökkääjään joka teki Sveitsissä viime kaudella runkosarjassa 19 ottelussa kaksi maalia.

Tarmo Reunanen, Otto Nieminen, Mikko Lehtonen, Veli-Matti Vittasmäki, Niklas Friman, Elmeri Eronen ja vaikkapa Erik Thorell ovat osa pitkää listaa pelaajista, joista on päästetty irti joko aiemmin tai nyt tämän kauden jälkeen.

Ei näytä hyvältä, että TPS:ssä esimerkiksi puolustuspäässä on luotettu vaikkapa Olli Kaskiseen, päävalmentajan veljenpoikaan, esimerkiksi Reunasen sijaan. Valinta sekin.

 

Nyt HPK merkittävästi pienemmällä pelaajabudjetilla laittoi TPS:n laulukuoroon viidessä ottelussa. TPS johti niiden aikana ottelusarjassa pelejä yhteensä alle kymmenen minuuttia, mikä kertoo jo aika paljon tarinaa siitä, kumpi joukkueista oli parempi.

TPS:n Supercell-mesenaatit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja ovat olleet TPS:lle avokätisiä, mutta onko heillä ymmärrystä hankkia neuvonantajia, jotka oikeasti tietävät miten laitetaan kuppilat kuntoon? Tähän saakka siltä ei ole näyttänyt.

Siitä ei voi tuomareita syyttää.

Asiasanat