Kiekko Urheilu

Analyysissä HPK:n uusi joukkue: upeita pakkeja, vaatimattomampia hyökkääjiä

HPK:lla on enemmän laadukkaita puolustajia kuin hyökkääjiä, analysoi Petteri Sihvonen.
Ensi kaudella Elmeri Erosen vastuu HPK:ssa ei ainakaan vähene. Kuva: Riku Hasari
Ensi kaudella Elmeri Erosen vastuu HPK:ssa ei ainakaan vähene. Kuva: Riku Hasari

Jos HPK:n edellisen päävalmentaja Antti Pennasen debyyttikaudella 2016–17 Kerhon kokoonpano oli jopa tarpeettoman kova ja nimekäs, uusi päävalmentaja Matti Tiilikainen saa aloittaa oman rupeamansa huomattavasti vaatimattomammalla ryhmällä.

Tosin tarkempi silmäys uuteen pelaajapakkaan osoittaa, että sesongin 2020–21 pitimiksi kerätyssä poppoossa on myös omat vahvuutensa, joukkue on tietyiltä osin rakennettu taiten.

On selvää, että päällä oleva koronavirusepidemia lyö leimansa lähes jokaiseen liigajoukkueeseen. Arvelen, että kokoonpanojen muodostusvaiheessa ollaan hyvinkin realistisia. Kun edellinen kausi jäi kesken ja näköpiirissä oleva tulevaisuus on osin hämärä, riskejä ja hulluttelua vältetään.

Toisaalta HPK näyttäisi urheilujohtaja Mika Toivolan johdolla jatkavan satsausten suhteen samoilla maltillisilla linjoilla kuin päättyneelläkin kaudella. Koronalla tai ilman, Kerho on löytänyt ja muodostanut oman pelaajapoliittisen strategiansa.

Toivolan jääkiekkoajattelussa avainruudut ovat ykkösmaalivahti ja ykkössentteri. Jälkimmäistä ei vielä julkaistu. Häntä etsitään ja tässä etsinnässä onnistuminen on sitten lähempänä kauden alkua hyvin ratkaiseva tekijä joukkueen iskukyvyn kannalta.

 

Puolustajat – joukkueen sydän

Jos 2019–20 Pallokerhon vahva osasto olivat puolustajat, samalla linjalla näytetään pysyteltävän 2020–21.

Puolustajien nimilistan varmat laatupelaajat ovat tähtitason Petteri Nikkilä ja Elmeri Eronen sekä Santeri Lukka, Ossi Ikonen ja todella mielenkiintoinen uusi tuttavuus, 38-vuotias konkari Ville Koistinen. Jokereiden suunnalta napattu Eemeli Räsänen saanee myös sauman napata vakiopelipaikan mielestäni Liigan pitimiksi verrattain kovasta pakistosta, jos kyvyt riittävät.

NHL:ää myöten pelannut ja varsin kansainvälisen uran tahkonnut Koistinen oli aikoinaan eräs kaikkien aikojen lahjakkaimmista puolustajista Suomessa. On pakottamatta helppo verrata Koistista Arto Laatikaiseen. Jos Laatikainen onnistui ja toi kosolti lisäarvoa HPK:n takalinjoille, miksi sitä samaa ei tekisi Koistinen.

Pakiston laadukkuutta alleviivaa se, että paperilla seiskapakin osaa vievä Otto Latvala alkaa hänkin olla jo täysiverinen liigapakki. Nuoret Atso Lehtinen ja Valtteri Jeskanen kärkkyvät myös peliaikaa.

Sanalla sanoen tämän uuden joukkueen sydän on puolustus. Matti Tiilikaisen HPK pyrkinee pelaamaan kiekkokontrollilätkää, ja siinä jos missä tarvitaan näitä kiekollisesti taitavia ja juonikkaita pakkeja.

 

Hyökkääjillä näytön paikkoja

Kuten sanottua, ykkössentterin ja mahdollisesti snaipperityyppisen laitahyökkääjän ruudut ovat vielä auki. Kovin hankinta hyökkääjien osastolle on Jesse Mankinen. Odotan häneltä paluuta parrasvaloihin hieman nihkeämmän sesongin jälkeen.

Mankinen on monipuolisella tavalla hyvä hyökkääjä, jonka olisi voinut napata riveihinsä moni muukin seura. Mankinen on erinomainen kaappaus Kerholta, mielestäni.

Vuodet vierivät ja ollaan tilanteessa, jossa HPK:n hyökkääjien eturivin osastoa ovat Jere Innala ja Valtteri Puustinen. Kun vielä lisään nimen Markus Nenonen, ovat ne hyökkääjät mainittu, jotka jollakin tapaa vetävät vertoja pakkikaluston pelaajille.

Näin nimettömällä hyökkääjistöllä Kerho ei ole lähtenyt liikkeelle vuosiin. Jos asiasta hakee hyvää kulmaa, asetelma suorastaan kutsuu puoleensa sitä, että monet hyökkääjät kasvavat uusiin mittoihin. Kolmos- ja nelosvitjoissa on pelipaikkoja auki näyttää osaamistaan.

Jopa kakkossentterin tontti on avoin; en näe nimilistasta paikalle itseoikeutettua pelaajaa.

 

Voutilainen on ykkösveskari

Joona Voutilaiselle on selvästi kaavailtu ykkösmaalivahdin ruutua, ja miksipä ei olisi. Hänen on mahdollista ottaa Juha Lehtolan valmennuksessa vielä seuraava, tarvittava askel urallaan.

Ilmeisesti haussa on vielä toinen maalivahti, mitä en välttämättä ymmärrä sikäli, että voisiko senkin rahan käyttää hyökkääjäosastoon. Minun papereissani A-junioreissa hyvää torjuntajälkeä tehnyt Tuomas Aalto voisi vallan hyvin pelata ne pelit, joita Voutilaiselta tähteeksi jää.

Lue lisää: 

Tässä on HPK:n joukkue kaudelle 2020–21 – MM-hopeamitalisti Koistinen ja tehomies Mankinen kärkivahvistuksia

Päivän lehti

6.4.2020