fbpx
Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Antti Karjalainen kertoo miksi ja miten hänet siirrettiin HPK:n toiminnasta sivuun – ei ollut tervetullut edes 90-vuotisjuhlagaalaan

Maalivahti Antti Karjalainen siirrettiin viime kauden aikana HPK:n liigajoukkueen toiminnan ulkopuolelle tuomarien pukukoppiin ja harjoittelemaan junioreiden kanssa – eikä häntä kutsuttu edes seuran 90-vuotisjuhlagaalaan. Nyt Karjalainen kertoo avoimesti oman versionsa siitä, mitä jo päättyneellä kaudella oikein tapahtui ja miltä ulkopuoliseksi jääminen hänestä tuntui.
Antti Karjalainen koki huippu-urheilumaailman hienouden ja kovuuden vuosinaan HPK:ssa. Kuva: Riku Hasari
Antti Karjalainen koki huippu-urheilumaailman hienouden ja kovuuden vuosinaan HPK:ssa. Kuva: Riku Hasari

Syyskuun alussa 2019 kaikki näytti Antti Karjalaisen osalta hyvältä.

Takana oli hämeenlinnalaisen jääkiekon suuri unelmien täyttymys – Suomen mestaruus. Valmistautuminen uuteen kauteen oli sujunut hyvin, vaikka hän oli käynyt kesällä pienessä operaatiossa. Karjalainen kuitenkin kuntoutui etuajassa ja oli harjoituksissa täysillä mukana niiden alettua elokuussa.

Karjalainen kokee saaneensa leikkauksesta toipuessaan arvokkaan mietiskelytauon.

Hän päätyi keskittämään harjoittelua niihin asioihin, jotka auttaisivat häntä jäällä – muulla ei lopulta olisi niin paljoa merkitystä.

– Muistan, kun ensimmäisessä henkilökohtaisessa palaverissa valmentajat ihmettelivät, mitä minulle on tapahtunut kesän aikana. Olin kuulemma ollut jäällä parempi kuin koskaan, HPK:n maalissa urallaan kaikkiaan 62 ottelussa pelannut Karjalainen sanoo.

Karjalainen pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa HPK:n riveissä keskiviikkona 18. syyskuuta SaiPaa vastaan. Ottelu on HPK:n kauden kolmas, mutta Karjalainen torjuu 24 kiekkoa – ja Kerho kaataa SaiPan 3–2 ottaen kauden 2019–20 ensimmäisen voittonsa.

Karjalainen pelaa saman viikon lauantaina vielä HIFK:ta vastaan, jolloin hänet vaihdetaan kentälle kesken ottelun Joona Voutilaisen laskiessa taakseen neljä maalia. Maalivahdin vaihto herättää HPK:n 4–2 -tilanteessa ja Kerho nousee tasoihin ja jatkoajalle. Anton Lundellin osuma Karjalaisen taakse kuitenkin ratkaisee jatkoaikavoiton helsinkiläisille.

Karjalainen aloittaa 30. syyskuuta ottelun Lukkoa vastaan, mutta Kerho häviää raumalaisille niukasti 2–1. Karjalainen torjuu 13 kertaa.

Ottelun jälkeen Karjalainen ei vielä tiedä, että se tulee jäämään hänen viimeiseksi ottelukseen HPK:n paidassa.

Perusteluissa vaihtelua

Kuunvaihteen ensimmäisissä otteluissa Voutilainen aloitti kaikki HPK:n pelit. Varavahtina toimi nyt Karjalaisen sijaan säännöllisesti Rasmus Reijola.

Lokakuun toisella viikolla normaalien aamujäiden päätteeksi päävalmentaja Antti Pennanen kutsui Karjalaista nimeltä.

– Hän kertoi, että on tultu päätökseen laittaa minut sivuun joukkueen toiminnasta. Perusteluiksi Pennanen sanoi taloudelliset syyt. Tämän jälkeen hän sanoi, että tarkemmin asiasta ja jatkosta kertoo urheilujohtaja Mika Toivola, Karjalainen kertaa.

Toivola kertoi Karjalaiselle saman asian kuin Pennanen. Perustelut ovatkin tällä kertaa Karjalaisen mukaan pelilliset esitykset.

Päätös jäi ihmetyttämään.

– Perustelut eivät olleet kovin ymmärrettävät, kun toinen sanoo toista ja toinen toista. Tulosten valossa pelasin hyvällä tasolla myös harjoituskaudella ja kauden alussa, joten sekään ei mielestäni tukenut perusteluja. En oikein ymmärtänyt miten pelaamattomuus helpottaisi uuden seuran etsintää, Karjalainen huomauttaa.

– Talouspuolen perusteluihin vetoamisessakin täytyy muistaa, että säästöä syntyy vasta kun sopimus on purettu ilman velvollisuutta maksaa palkkaa kokonaisuudessaan – tai pelaaja lainataan johonkin joukkueeseen – mutta palkanmaksusta huolehtii kokonaan tai osittain toinen seura.

“En missään vaiheessa kokenut nauttivani täyttä luottamusta”

Karjalainen sanoo pohtineensa, että asia oli todennäköisesti päätetty jo paljon aikaisemmin. Ajankohta, jolloin asia ilmoitettiin konkreettisesti, olisi voinut olla hänen mielestään lopulta mikä tahansa.

– En missään vaiheessa kokenut nauttivani täyttä luottamusta, riippumatta siitä miten pelit menivät. Ihmismieli on niin monimuotoinen, että syyllisen etsiminen on lähes automaatio ja haluamaansa lopputulokseen löytää aina tarvitsemansa perusteet, Karjalainen sanoo – ja jatkaa.

– Ajan kuluessa ihminen sokaistuu tietyille asioille, eikä näe enää metsää puilta. Myös muilla elämän osa-alueilla vaihtaminen tutusta ja turvallisesta voi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta vastauksen ruohon väristä aidan toiselta puolelta saa vasta myöhemmin.

Tuomarien pukukoppiin

Päätöksen jälkeen ei Karjalaisen urheilijan arjessa muuttunut vain paljon – nyt muuttuu kaikki se, mihin hän oli HPK:ssa tottunut.

Karjalaista kiellettiin menemästä pukukoppiin joukkueen harjoitusten ollessa käynnissä.

– Pukuhuoneena käytin tuomarien koppia ja pelipäivinä sain pitää varusteita A-junioreiden kuivaushuoneessa, Karjalainen avaa.

Karjalainen kertoo, että hänelle luvattiin, että hän saa harjoitella A-akatemian ja nuorten iltapäiväjäillä.

– Tämä kuitenkin muuttui ilman perusteluja ja minua kiellettiin menemästä nuorten iltapäiväjäille, jossa apuvalmennustiimi piti muun muassa maalintekotaitoon pohjautuvia harjoituksia, joissa toistomäärät maalivahdille ovat isoja. Laadun ylläpitämiseksi kolmas maalivahti ei varmasti olisi ollut pahitteeksi, Karjalainen sanoo.

Muutaman kerran Karjalaiselle jätettiin ilmoittamatta jopa jääharjoitusten peruuntumisesta.

– Uskon, että kyse oli inhimillisistä unohduksista.

Luistimesta hypännyt hiiri

Karjalainen yritti pitää vaikeasti sulateltavan asian keskellä hymyn huulillaan, vaikka helppoa se ei olisi ollutkaan.

Jossain kohtaa tilanteelle ei voinut kuin nauraa.

– Yhteen aamuun naurua toi, kun liigajoukkueen huoltaja Niko Kuisma teroitti luistimiani ja luistimesta hyppäsi hiiri kesken teroituksen.

Karjalainen sanoo, että tukea riitti vaikeilla hetkillä.

– Päätös tuntui todella pahalta, mutta asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen, positiivinen elämänasenne ja läheisten tuki auttoivat asian käsittelemisessä, Karjalainen sanoo.

– Tärkein tuki tuli tyttöystävältä, vanhemmilta, ystäviltä, joukkuekavereilta ja muilta jäähallin ja seuran työntekijöiltä. Lisäksi sain tukea myös muilta tahoilta, iso kiitos kaikille. Olen kiitollinen myös A-nuorten maalivahtivalmentaja Aleksis Virtaselle, akatemiarehtori Niko Kapaselle, liigan maalivahtivalmentaja Juha Lehtolalle ja tietysti pelaajille hyvistä harjoituksista kauden mittaan.

Ei tervetullut 90-vuotisjuhlagaalaan

Ajan kuluessa asiat alkoivat ymmärrettävästi harmittaa.

Karjalaiselle tehdyn takapainotteisen kolmivuotisen sopimuksen kausi 2019-20 oli arvokkain.

– Suurin epäoikeudenmukaisuus oli mielestäni se, että kun minuun oli tehty seuran osalta taloudellisesti kovimmat satsaukset HPK-aikanani, minulle ei annettu edes rehellistä mahdollisuutta onnistua ja näyttää, että pystyn olemaan satsausten arvoinen. Vaikka olin onnistunut ottamaan askeleen eteenpäin kesän aikana ja todistanut edellisellä kaudella pystyväni voittamaan tärkeitä otteluja, Karjalainen arvioi.

Vaikeinta Karjalaisen näkökulmasta oli se, että hän kokee häneltä viedyksi mahdollisuuden viedä seuraa ja sen toimintaa siinä roolissa, johon hänet oli valittu.

Joukkueen ulkopuolelle sulkeminen tuntui myös pahalta.

– Lisäksi tuntui ikävältä, kun minun haluttiin näkyvän mahdollisimman vähän joukkueen toiminnassa – ikään kuin mentaliteetilla poissa silmistä, poissa mielestä. HPK järjesti 90-vuotisjuhlagaalan, johon en ollut tervetullut, vaikka kaikesta huolimatta olin sopimuspelaaja ja silti osa HPK:n 90-vuotista historiaa.

 

Antti Karjalainen tuulettaa sukunimikaimansa Miron kanssa voitettua ottelua joulukuussa 2018. KUVA: Riku Hasari, arkisto

 

Loukkaantuminen ennen joulua

Karjalainen sanoo tiedostaneensa kaiken aikaa, että uusi seura voisi löytyä käytännössä minä päivänä tahansa ja pyrki harjoittelemaan laadukkaasti ollakseen valmis, jos niin kävisi. Oheisharjoittelussa hän keskittyi nopeus- ja liikkuvuusominaisuuksiin ja koki saaneensa kehitystä aikaan.

Karjalaisen takaiskut kuitenkin jatkuivat, kun hän loukkaantui harjoituksissa hieman ennen joulua.

– Pitää paikkaansa. Joulun jälkeen tehdyissä tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että seuraavan kauden ja uran jatkon kannalta olisi parempi suorittaa leikkaus mahdollisimman nopeasti, Karjalainen kertoo.

– Uskon, että tämä oli hyvä päätös vaikkakin siirtorajan aikoihin oli kysyntää ulkomaiden eri pääsarjoista, mutta leikkauksesta oli kulunut vain viikkoja ja niinpä ainoat minulle asti esitetyt sopimustarjoukset koko kaudelta luisuivat ohi.

Ei pelkkää riemumarssia

Karjalainen tarkastelee myös omaa onnistumistaan HPK:n maalissa osittain kriittisesti.

– Pelillisesti ensimmäinen hieman vajaa kausi HPK:ssa oli hyvä ja kun pelasin keskimäärin noin kerran viikossa, pelituntumakin säilyi hyvin, Karjalainen aloittaa.

– Toisella kaudella pelasin paikoitellen tilastojen valoissa hyvin, mutta niitä tärkeimpiä – eli voittoja – ei kertynyt tilille ja hävisimme paljon maalin pelejä.

Seurajohto ilmoitti Karjalaiselle, että peliaikaa olisi tarjolla Saksan DEL2-liigan Löwen Frankfurtissa. Siirto uutisoitiin tammikuussa 2018.

– Asiaa hieman mutkisti henkilökohtaiset syyt. Tyttöystäväni oli muuttanut Itävallasta hänelle vieraaseen maahan Suomeen paria kuukautta aikaisemmin. Päätin kuitenkin tarttua tarjoukseen, koska halusin päästä pelaamaan ja myös siksi, että loppukauden laina olisi taloudellisesti merkittävä myös seuralle. Loppukauden laina Frankfurtiin oli kokemuksena kaikin puolin hieno.

Unohtumaton mestaruus

Kolmannella kaudellaan (2018-19) Kerhossa Karjalainen pelasi 25 ottelussa, mutta pääosin vain kun ykkösmaalivahti Emil Larmi oli loukkaantuneena.

– Lopulta näin oli lähes puolikkaan kauden verran. Olisin kaivannut enemmän ensimmäisellä kaudella ollutta ja minun urallani aikaisemmin ominaista tasaisuutta otteisiin, mutta suurin ja tärkein muutos edelliseen kauteen oli tapahtunut. Pystyimme jälleen voittamaan tärkeitä otteluita joukkueena.

Karjalainen sanoi pelaamisen lisänneen itseluottamusta.

– Tasaisuutta alkoi löytyä runkosarjan loppupuolella.

Kauden päätteeksi HPK juhli Suomen mestaruutta – Karjalainen osana joukkuetta.

– Ei sitä voi kuvailla kuin yhdellä sanalla – unohtumaton.

Opiskelee isännöitsijäksi

Kerratessaan aikaansa HPK:ssa Karjalainen muistuttaa, että huippuhetkiäkin löytyi monia.

– On vaikeaa nostaa yksittäistä ottelua täi päivää esiin näin pitkältä ajanjaksolta. Kuuluminen yhteisöön, jossa kaikille oli annettu oma tehtävänsä, jonka he yrittivät päivästä toiseen parhaansa mukaan yhteisen unelman – joka lopulta toteutui – saavuttamiseksi tehdä, oli itselleni mieleenpainuvinta tältä ajanjaksolta, Karjalainen sanoo.

Kauden aikana Karjalaisella oli mahdollisuus keskittyä etäopiskeluihin tavallista enemmän ja hänen tavoitteenaan on saada isännöinnin ammattitutkinto suoritettua alkukesään mennessä.

Hän on tyytyväinen, että toimitusjohtaja Antti Toivanen ja Mika Toivola antoivat hänelle luvan käydä keskimäärin kerran viikossa koulunpenkillä jo päättyneen kauden aikana. Työharjoittelua hän on suorittanut Autiotalot Isännöinnilla, josta hän on kokenut saaneensa arvokasta oppia.

– Olen todella kiitollinen saamastani mahdollisuudesta. Olisi hienoa löytää alaan liittyvää kesätyötä lisäkokemuksen kartuttamiseksi, koska näyttää siltä, että jääkiekon sopimusneuvottelut ja velvoitteet seuraa kohtaan viivästyvät syksyyn.

Jääkiekkouran jatko hämärän peitossa

Karjalainen toivoo silti, että jääkiekkourakin saisi jatkoa.

Hän haluaa samalla jatkaa edelleen opiskeluja, jotka tukevat mahdollista tulevaisuuden ammattia. Jääkiekkoseuran löytäminen koronaviruksen epävarmuutta aiheuttavien vaikutusten jälkeen ei kuitenkaan ole helppoa.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että maailmassa on nyt kyse isommista asioista kuin siitä, pelataanko jääkiekkoa ensi kaudella.

– Uskon, että agenttini Jarmo Kork löytää minulle seuran ensi kaudelle, jos jääkiekkoa päästään ylipäätään pelaamaan vallitsevassa maailmantilanteessa. Lähes kaikki seurat ovat ottaneet aikalisän sopimusneuvottelujen osalta, mutta olen avoin eri vaihtoehdoille uran jatkon suhteen. Tärkeintä tällaisen kauden jälkeen olisi löytää seura, jossa saisin pelejä alle, Karjalainen miettii.

– Nälkä pelaamiselle on vain kasvanut tämän kauden seurauksena ja toivon, että 24-vuotiaana jääkiekkouraa olisi enemmän edessä kuin takana.

Kiitokset kaikesta huolimatta

Kauden jälkeen HPK kiitti sosiaalisen median kanavissaan tältä erää seuran jättäviä pelaajiaan kuvien ja nimien kera.

Karjalaisen nimeä tai kuvaa ei kuitenkaan listasta löytynyt.

– En seuraa somea, mutta kuulin tästä muuta kautta. Olisivathan kiitokset tuntuneet hyvälle, mutta ei tätä kiitosten ja selkääntaputtelujen takia tehdä. Uskon, että haluttiin jatkaa samaa “poissa silmistä, poissa mielestä” -linjaa. Minusta kuitenkin tuntuu, että HPK on niin iso yhteisö, että muutaman henkilön päätökset eivät kuvasta koko yhteisön mielipidettä, Karjalainen sanoo.

Karjalainen itse kiittää kuitenkin koko HPK-perhettä.

– Vajaan neljän vuoden aikana on ollut ilo tutustua hienoihin ihmisiin ja nähdä HPK:n yhdistävä vaikutus koko kaupungissa. Iso kiitos pelaajille, faneille ja koko HPK-yhteisölle näistä vuosista. HäSa

 

HPK vastaa Antti Karjalaisen puheenvuoroon: “Pyritään siihen, että tällaisia tilanteita ei pääse syntymään”

Menot