Kiekko Urheilu

Antti Pennanen valmensi Leijonia jättiyleisön edessä – "Oli kyllä huikea kokemus"

Antti Pennanen pääsi kokemaan millaista on valmentaa yli 70 000 ihmisen edessä Pietarin jalkapallostadionilla järjestetyssä Leijonien ja Venäjän välisessä EHT-ottelussa.
Suomen ja Venäjän ottelu oli järjestetty suuren maailman tyyliin Krestovski-stadionilla. Kuva: ANATOLY MALTSEV

HPK:n päävalmentaja ja Suomen A-maajoukkueen apuvalmentaja Antti Pennanen harmitteli tappiota Venäjälle, mutta itse ottelu tulee varmasti jäämään hänelle mieleen.

Jalkapalloseura Pietarin Zenitin kotiareena oli muutettu poikkeuksellisesti jääkiekon suurareenaksi yhdeksi illaksi Euro Hockey Tourin päätösottelua varten. Ottelu pelattiin hulppeissa puitteissa yli 70 000 silmäparin edessä.

Kansallistunne oli läsnä, kun esimerkiksi Krestovski-stadionin päädyssä oli massiivinen kuva Neuvostoliiton jääkiekon valmentajasuuruudesta Anatoli Tarasovista kunnioittaakseen jo edesmenneen legendan syntymän 100-vuotisjuhlaa.

Jäällä nähtiin lisäksi Vladislav Tretjakin, Aleksander Jakushevin ja Suomessakin valmentaneiden Boris Majorovin sekä Vladimir Jursinovin kaltaisia venäläisen kiekkohistorian suurmiehiä.

– Tämä oli kyllä aivan huikea kokemus. Kaikki asiat toimivat viimeisen päälle. Venäjällä osataan kyllä tällainen suurtapahtuma järjestää. Mutta kun peli alkoi, peli vie mukanaan, eikä siinä puitteita mietitä, Pennanen luonnehti.

 

Itse ottelussa Venäjä antoi kotiyleisölleen sen, mitä se tuli ottelusta hakemaan – voiton. Loppulukemat kirjattiin Venäjälle kylmästi 5–0.

Suomi putosi kotijoukkueen kyydistä toisessa erässä, jossa Venäjä latoi Suomen maalilla torjuneen Joni Ortion taakse kolme maalia, joista kaksi ensimmäistä ylivoimalla.

– Ensimmäisessä erässä pelasimme hyvin. Siinä oli paikat tehdä meidän maalit, mutta Venäjä sai pukukoppimaalin lopussa. Heillä oli kova paine voittaa tuo peli ja maalin seurauksena heidän pelinsä vapautui, Pennanen kertoi.

– Venäjä vaihtaa miehiä A-maajoukkueessa aika vähän. Heillä on enemmän yhteisiä kokemuksia kuin mitä meillä ja meidän tehtävämme on kuroa se yhteisten kokemusten ero kiinni jatkossa paremmin.

 

Leijonilla oli verrattuna Karjala-turnaukseen, kokemattomampi ryhmä matkassa.

Suomi voitti turnauksessa Ruotsin, mutta hävisi Tshekille ja Venäjälle.

Pennasen mukaan Leijonissa pelin rakenne on tärkein voittamisen kannalta, kun puhutaan viisikkopelistä. Viisikkopelin kuntoon saaminen antaa mahdollisuuksia rytmien valmentamiseen. Pennanen muistuttaa, että rytmivalintoihin vaikuttaa myös pelaajien kyvyt.

– Parhaimmillaan pelasimme hyvin. Tshekkiä ja Ruotsia vastaan pelasimme kaksi erää hyvin, Venäjää vastaan vain yhden. Siinä ehkä näkyi kokemattomuus, että ehjä 60 minuuttia jäi saamatta. Tulee väkisin hetkiä näin hyviä joukkueita vastaan, että vastustaja saa momentumia, siinä on kyettävä suorittamaan paremmin, Pennanen analysoi.

Pennasen mielestä uusien miesten nostaminen Leijoniin on tehty harkinnan kanssa.

– Kun uudet miehet pääsevät pelaamaan Euroopan top-joukkueita vastaan ja näkevät missä he menevät, se vie suomalaista jääkiekkoa eteenpäin. Se on iso asia 2-4 vuoden päähän. Niin me ajattelemme projektia, mutta kevättä kohti tunnelma tiivistyy.

 

Maajoukkuevalmennus on omanlaisensa ekosysteemi.

Päivät, tunnit ja minuutit ovat kortilla suhteessa seurajoukkueessa käytettyyn aikaan. Vähäisissä jääharjoituksissa ja eri palavereissa on saatava toivottuja asioita siirtymään pelaajien ymmärrykseen nopeammin.

– On totta, että aikaa on vähän käytettävissä. Ajan myötä prosessi kiihtyy, kun on joukkueessa enemmän pelaajia joilla on tapahtumia tämän valmennuksen kanssa alla. Pelaajavalinnoissa tulee korostumaan pitkäjänteisyys jossain vaiheessa, Pennanen sanoi. HäSa

 

Juttuun korjattu Vladislav Tretjakin etunimi (ei Vladimir) 17.12.2018 kello 14.30.