Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Antti Pennanen vetäytyi HPK-seuraajansa kartoituksesta ja perinnönjaosta – "En jää tänne haamuksi pyörimään"

HPK:n keväällä jättävä päävalmentaja Antti Pennanen on iloinen tilanteesta, johon seura on päätynyt.
Antti Pennasen työ HPK:ssa loppuu toistaiseksi seuran 90-vuotisjuhlakauteen. Kuva: Tomi Vesaharju
Antti Pennasen työ HPK:ssa loppuu toistaiseksi seuran 90-vuotisjuhlakauteen. Kuva: Tomi Vesaharju

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen jättää keväällä jälkeensä joukkueen, jonka jokainen jääkiekon liigaseura ottaa mestaruuden jälkeen tosissaan. Omaa perintöään Pennanen ei kuitenkaan halua seuralle pakottaa.

Kerhon edustusjoukkueen valmennusvastuun ottaa ensi kesänä Matti Tiilikainen. 32-vuotiaan valmentajakomeetan uran alku kietoutuu yhteen Pennasen polun kanssa. Tiilikainen oli Pennasen apuvalmentaja kaudet 2009–11 HPK:n A-nuorissa.

Pennanen kieltäytyy arvioimasta seuraajaansa. Hän kieltäytyi myös osallistumasta uuden päävalmentajan kartoitusprosessiin.

– Kun kesällä kysyttiin tästä asiasta, sanoin, etten ole prosessissa millään tavalla mukana. En ota kantaa sellaisiin asioihin, mistä en kanna vastuuta. Muuten menee sivusta huuteluksi, Pennanen huomautti HPK:n 90-vuotisjuhlaviikon mediatilaisuudessa keskiviikkona.

– Valmentajuuteen kuuluu paljon muutakin kuin pelitapa, esimerkiksi miten päävalmentaja johtaa muuta tiimiä, kulttuuria ja ilmapiiriä, mitä hänen keinonsa ovat, miten hän näkee pelaajien kehittämisen ja miten harjoittelu etenee. En tiedä Tiilikaisen prosessia, niin en voi ottaa kantaa, onko hän hyvä.

Pennanen aikoo jatkossakin viettää aikaa Rinkelinmäen jäähallilla, mutta mieluummin nuorten maajoukkueen päävalmentajana kuin kerhokummituksena.

– Jos minulta tullaan kysymään asioista, mitä olen täällä tehnyt, niin totta kai jaan tietoa. HPK kiinnostaa tietysti, mutta en jää tänne haamuksi pyörimään. Jos kysytään, niin Matti saa tehdä tiedoillani, mitä haluaa. Lupaan olla katsomossa Jääkiekkoliiton roolissa, kun tulen pelejä katsomaan.

 

”Talous pitää olla kunnossa”

HPK:n täyttäessä jälleen pyöreitä vuosia, seuran värikäs historia nousee taas hetkeksi esiin. Lienee todennäköistä, että 90-vuotias Pallokerho elää parasta aikaansa, toistaiseksi.

Ainakin viime vuosien osalta 40-vuotias Pennanen allekirjoittaa tämän.

– Onhan tämä loistava tilanne, että HPK on vihdoinkin saanut käytännössä velat pois, niin kuin Hämeen Sanomat juuri kuulemma kirjoitti. Lähtötilanne oli aika haastava, kun tulin seuraan. Taloudellinen puoli pitää olla kunnossa, jotta HPK saa jatkaa hienoa toimintaansa, Pennanen muistutti.

Eikä puolet elämästään HPK:ssa viettänyt päävalmentaja joudu hakemaan ikimuistoisinta HPK-hetkeään kaukaa muistinsa syövereistä. Pennanen koki seuran moniulotteisen merkityksen viimeistään viime kevään semifinaaleissa Tapparaa vastaan.

– Siinä ensimmäisessä välierässä (Hämeenlinnassa) aisti, mistä on kysymys. Menee edelleen kylmiä väreitä, kun muistelee niitä hetkiä, koko sitä kotipelimaailmaa ja niitä playoffeja.

 

TPS ja Tappara HPK:n juhlavieraina

Samainen Tappara on vastassa lauantaina HPK:n varsinaisessa juhlaottelussa. Liigan seitsemäntenä olevaa joukkuetta luotsaava Pennanen nostaa esiin tamperelaisen sarjakakkosen puolustusidentiteetin.

– Viimeksi, kun pelasimme Tapparaa vastaan, huippupaikat taisivat olla 1–1 (Tappara voitti 18. lokakuuta voittolaukauksilla 2–1). Sitä se on ollut ja tulee olemaan, Pennanen arveli.

– On heidän peliinsä varmasti tullut lisääkin, kun pelaajat ja valmennus kehittyvät ja tulee uudentyyppisiä pelaajia (viimeisimpänä tällä viikolla keskushyökkääjä Steven Iacobellis). Ei se välttämättä ole aina taktinen muutos.

Sitä ennen torstaina Pohjantähti-areenassa vierailee TPS, jota HPK ei ole vielä monivuotisen JYP-käskijä Marko Virtasen valmennuksessa kohdannut. Alkukauden katastrofin jälkeen TPS on onnistunut jättämään Liigan jumbopaikan.

– JYPiltähän se näyttää staattisten tilanteiden osalta. Nopeita vaiheita on näin lyhyessä ajassa vaikeampi muuttaa. Virtasen hyväksi kokemia asioita näkyy TPS:n pelissä, Pennanen totesi.

 

Toisessa erässä varaa parantaa

90-vuotisen kehityksen jälkeen HPK:n pitää edelleen kehittyä tällä viikolla.

– Pitkässä juoksussa toisen erän pelaamisemme pitää olla parempaa, ja se on yksi niistä asioista, joita tällä hetkellä työstämme. Pitää pysyä kiekossa enemmän. Jos miettii kymmenen pelin jaksoa, tiistaina (2–3-tappio HIFK:lle) siinä oli jo hyvää, Pennanen linjasi.

Isoja muutoksia Pennanen ei luvannut eikä hiiskunut kokoonpanosta, muuta kuin että Joona Voutilainen pelannee maalilla molemmat ottelut.

– Siellä on joillakin pelaajilla pientä vammaa, mutta eletään hetkessä. HäSa