Urheilu

Antti Rusaselle tempon MM-pronssia – Tarkkuussuunnistajalle mitali Idanha-a-Novan kisojen päätöspäivänä

”En ole ennen tuollaisten kivenlohkareiden seassa tehtäviä ratkonut ”.
Antti Rusanen oli tarkkana MM-rasteilla. Kuva: Duarte Gonçalves
Antti Rusanen oli tarkkana MM-rasteilla. Kuva: Duarte Gonçalves

Hämeenlinnalainen tarkkuussuunnistaja Antti Rusanen saavutti pronssia MM-kilpailujen päätöspäivänä lauantaina, kun lajina oli tempo. Turkulainen Juha Hiirsalmi oli neljäs ja Kooveen Pinja Mäkinen sijoittui kymmenenneksi.

Tempokisa Portugalin Idanha-a-Novassa ei päästänyt kilpailijoita helpolla. Aamun karsintakilpailu ja illan finaalikisa kaikkine odotteluineen Portugalin kuumuudessa tekivät olosuhteista haastavat. Itse tehtävät vaativat jättimäisten kivenlohkareiden ja kalliojyrkänteiden kanssa tarkkaa työtä.

– Maastoon oli ripoteltu toistakymmentä metriä korkeita siirtolohkareita. Niiden kanssa piti olla tarkkana, kun ne olivat näköesteinä ja piti aavistaa, mitä kaikkea ne peittivät näkymästä, selvitti Rusanen kisan haasteita.

 

Rusanen teki pelkistä aikarasteista koostuvalla tehtäväradalla tasaista työtä. Finaalikisa alkoi vakuuttavasti ja ensimmäisillä neljällä tehtäväasemalla hän kellotti kärkiaikoja ilman virheitä. Yksi asema sisältää viisi tehtävää, jotka jokainen ratkotaan muutamassa sekunnissa, parilla vilkaisulla. Viidennellä asemalla tuli yksi 30 sekunnin aikasakko, minkä jälkeen taas kaksi asemaa sujui huipputahtiin. Harmillisesti viimeinen asema lisäsi kaksi aikasakkoa Rusasen lopputulokseen.

– Aluksi luin siinä siirtolohkareet väärin ja sitten keskittyminen häiriintyi niin, että tuli toinenkin virhe. Mitalin väriin se vaikutti, mutta kulta oli tavoittamattomissa, kertasi pronssimitalisti ratkaisuhetkiä.

Voitto meni Ruotsiin Marit Wiksellille ja hopea Portugalin Ines Dominguesille.

Rusasen kilpailukausi jatkuu kotimaassa heinäkuun puolivälissä. Ensin Joensuussa ja sen jälkeen FIN5-rastiviikolla Tahkolla Kuopiossa. HäSa

Päättelytehtäviä maastossa

Vaatii tarkkaa kartan- ja maastonlukutaitoa.

Ikään, sukupuoleen ja liikuntakykyyn katsomatta voi kilpailla samassa sarjassa.

1–3 km:n pituisella kulku-uralla 20–30 tehtäväpistettä.

Tehtävänä ratkaista, mikä näkyvistä 2–5 rastilipusta vastaa karttaan merkittyä ja rastimääritteillä tarkennettua rastia.

Apuvälineinä kartta, rastimäärite, kompassi ja leimasin.

Jokaisesta oikein ratkaistusta tehtävästä saa yhden pisteen.

Lisäksi aikarasteja, joilla on muutama sekunti/tehtävä suoritusaikaa ja virheestä tulee aikasakkoa 60 sekuntia.

Paremmuus ratkeaa pisteillä, sijoitukset samoilla pisteillä ratkaisee sakkosekunnit.

Toinen kilpailumuoto tempo, joka koostuu pelkistä aikarasteista. Lopputulos on suoritusaika sekunteina + sakkoaika (30s/virhe).

 

Päivän lehti

28.1.2020